Włoskie scallopine di maiale czy polskie eskalopki wieprzowe to nic innego jak rozbite mięso i obsmażone w tłuszczu. Eskalopki mogą być zarówno z mięsa kurczaka, wieprzowego czy indyka, jak i z ryby. Są szybkie w przygotowaniu, a zarazem sycące. Świetnie smakują zarówno z ziemniakami, jak i kluskami. W dzisiejszym odcinku programu Robert Sowa przygotował męską kuchnię dla każdego kibica – rozbity schab marynowany w piwie.
Składniki dla 4 osób:
1 kg chudego wieprzowego schabu
Mąka do oprószenia mięsa
2 czerwone cebule
1 por
½ szklanki rodzynek
8 wędzonych śliwek
2 łyżki masła
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 butelka słodkiego ciemnego piwa
2 łyżki Przyprawy do wina i piwa Prymat
500 g mini ziemniaków
2 łyżki Przyprawy do ziemniaków Prymat
Olej rzepakowy
Do smaku: Pieprz czarny Prymat
Marynata:
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
½ szklanki oleju rzepakowego
1 op. Przyprawy do wieprzowiny Prymat