Dzisiejsze danie to według Roberta Sowy kwintesencja polskiej kuchni. To, co w niej najlepszego, czyli kasza gryczana, borowiki, szalotka oraz aromatyczna kiełbasa jałowcowa z dodatkiem dopasowanych przypraw wypełnią wnętrze kapusty. Jeśli ktoś lubi gołąbki, na pewno spodoba mu się taka wersja.
Składniki dla 4 osób:
200 g kiełbasy jałowcowej
2 szalotki
4 ząbki czosnku
100 g ugotowanych borowików
8 liści kapusty włoskiej
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
2 jajka
1,5 l Rosołu z kury Kucharek
2 łyżki Natki pietruszki Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Majeranek otarty Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
Olej rzepakowy do smażenia
5 łyżek oleju lnianego