Biała fasola w kuchni ma nieocenione możliwości. Bogata w białko roślinne, nie tylko dostarcza potrzebnych wartości odżywczych, ale też pozwala na przygotowanie wielu smacznych i sycących dań. Chociaż najpopularniejszą wariacją z jej udziałem w kuchni polskiej jest fasolka po bretońsku, to warto wyruszyć na poszukiwanie innych równie udanych kompozycji. Robert Sowa proponuje jej połączenie z żeberkami i wiejską kiełbasą.
Składniki dla 4 osób:
100 g wędzonych żeberek
100 g wiejskiej kiełbasy
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 l Rosołu z kury Kucharek
500 ml pomidorów pelati
200 g białej fasoli (ugotowanej lub konserwowej)
Kolendra cała Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Majeranek otarty Prymat
Sól morska Prymat w młynku
Olej do smażenia