Mięso halibuta jest białe, bardzo delikatne i soczyste. Jeśli planujemy rybny obiad lub kolację, warto zdecydować się właśnie na ten gatunek. Jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim wyróżnia się smakiem, a jego obecność na stole gwarantuje wykwintny charakter posiłku.
Składniki dla 4 osób:
8 x 80 g filetu z halibuta
8 ugotowanych ziemniaków
Olej rzepakowy
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
Pieprz cytrynowy Prymat
Sos:
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
3 cebule
3 ząbki czosnku
½ szklanki wytrawnego białego wina
1 l śmietany kremówki
1 słoik tartego chrzanu Smak
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska Prymat