Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Żur Staropolski z białą kiełbasą i jajkiem, odc. 19

Niegdyś żur staropolski jadano na śniadania, szczególnie w chłodne zimowe poranki. Dzisiaj jednak kojarzymy go z okresem Wielkanocny, kiedy to zawsze wiedzie prym na świątecznym stole.

Niegdyś żur staropolski jadano na śniadania, szczególnie w chłodne zimowe poranki. Dzisiaj jednak kojarzymy go z okresem Wielkanocny, kiedy to zawsze wiedzie prym na świątecznym stole. Robert Sowa przedstawia pomysł na tradycyjny żur z nieklasycznymi dodatkami – jajami przepiórczymi i pudrem z suszonych borowików. 

Składniki dla 4 osób:
500 ml Rosołu z kury Kucharek 
500 g dobrej surowej białej kiełbasy
2 łyżki pudru z suszonych borowików 
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
2 łyżki masła
1 l naturalnego zakwasu na żurek
2-3 łyżki Chrzanu tartego Smak 
100 ml śmietany 30%
Kilka jajek przepiórczych
Liść laurowy Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 
Sól morska Prymat 
Pieprz czarny Prymat
Majeranek otarty Prymat

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak