Niejednokrotnie wakacje czy urlop w słonecznych miejscach przywołujemy w pamięci za pomocą smaków. Robert Sowa zakochał się w dorszu w hiszpańskich klimatach – podanym z bekonem, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Połączenie może wydawać się niezwykle szalone, ale kulinarnie inspirujące!
Składniki dla 4 osób:
8 x 80 g filetów z dorsza
2 łyżki masła
100 g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g białej fasolki (ugotowanej lub z puszki)
8 pomidorów koktajlowych
5 Pomidorów suszonych Smak
Tymianek Prymat
½ pęczka natki pietruszki
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska Prymat w młynku
Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
Do smaku olej z Pomidorów suszonych Smak
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
2 łyżki Pieprzu cytrynowego Prymat