Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Moja kuchnia srodziemnomorska

No, coz,pisanie bloga ,czas zaczac. Czytajac dzisiejszy wpis na blogu DS, poczulam sie zobligowana do wtracenia kilku slow na temat kuchni srodziemnomorskiej,poniewaz mieszkam w kraju lezacym w basenie Morza Srodziemnego--w Tunezji. Moglabym duuuuuuzo opowiadac, bo kocham kuchnie tunezyjska i nie tylko kuchnie, ale podziele sie z Wami odrobina czaru, ktory na mnie rzucila. Tu wszystko pachnie !!!! Wystarczy wejsc do ogrodka ,gdzie zakwitly pomarancze, cytryny i czujesz sie ,jak w raju.Sasiadka zbiera kwiaty gorzkiej pomaranczy,aby zrobic z nich wode kwiatowa wykorzystywana min.do ciast.Robi sie to bardzo podobnie, jak \"bimber\". Pod koniec lata,kiedy dojrzeje kolendra,kazda gospodyni stara sie miec swoja przyprawe zrobiona wlasnorecznie.Baza sa ziarenka kolendry, umyte, przebrane i suszone na sloncu. Kiedy kolendra nabierze \"mocy\",dodje sie do niej suszonych pakow rozy,liscie laurowe, czerwone suszone straki ostrej papryki,czosnek i carvi.Wszystko razem sie miesza i mieli . Zapach jest cudowny, wszystko swiezo zmielone, wyobrazacie sobie ? Kazdy sos pomidorowy z ta przyprawa, ktora nazywa sie tebyl,i olejem z oliwek jest \"bajka\". Mialo byc kilka slow................ Chetnych do zaznajomienia sie z kuchnia tunezyjska zapraszam serdecznie do odwiedzenia mojej ksiegi,glownie kroluja te klimaty.


Moja kuchnia srodziemnomorska

Barbara40 26.03.2011 08:11
Bardzo dziekuje za komentarze.Przyznam sie, ze mialam troche treme z pisaniem na wiekszym forum, ale kiedys musi byc ten pierwszy raz.... Zapomnialam powiedziec, ze zrobilam zdjecie kwitnacej pomaranczy we wlasnym ogrodku. Rano,pije kawke na tarasie i paaaaaaaaaaaaaachnie.
anemon 25.03.2011 21:59
Piszesz tak sugestywnie, że aż niemal czuć te wszystkie zapachy i smaki. Chętnie skorzystam z Twojego zaproszenia.
borgia 25.03.2011 21:01
Basiu, muszę Ci powiedzieć, że bardzo mnie Twój blog cieszy. Z powodów banalnie prostych - ten region świata jest u nas jeszcze mało popularny. Chociaż ja staram się, bo wszyscy lubimy arabską kuchnię. Wodę pomarańczową kiedyś dostałam - zapach niesamowity, nie tyle samej wody (mocny) ale potraw, do których dodaję - głównie ciast. Chciałam też zapytać o te pąki róż. Czy można je zamienić zwykłymi płatkami? Róż oczywiście. Zamiast zrobić konfiturę, pomyślałam, że może tebyl? Mam nadzieję, że dowiem się do czego używać :) Fajnie, że piszesz...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak