Lato to czas upałów, żeby się nieco ochłodzić polecam Wam przygotować kawę mrożoną. Zapewniam, że idealnie zimna ugasi Wasze pragnienie.
Wypicie kawa mrożonej to sama przyjemność, zwłaszcza gdy jest bardzo gorąco. Wystarczy rano ją przygotować, wstawić do lodówki na kilka godzin żeby się dobrze schłodziła, potem przygotować odpowiednie dodatki, którymi udekorujemy kawę, no i trzeba mieć zawsze w zamrażalniku ulubione lody. A potem po pracowitym dniu usiąść wygodnie w ogrodzie i rozkoszować się zimnym i pysznym smakiem. Lubicie taką kawę? Ja uwielbiam. Dodam, że taką kawą możecie poczęstować gości, myślę, że bedą zachwyceni.
W tym artykule przedstawię Wam kilka moich sprawdzonych przepisów, jeśli któryś z nich się Wam spodoba to skorzystajcie. Zapraszam.
Tutaj przedstawię Wam kilka moich propozycji:
Mrożona kawa z lodami i śmietanką o smaku cappuccino.
Lubicie mrożoną kawę? Ja uwielbiam, co prawda jest to mnóstwo kalorii, ale od czasu do czasu w upalne dni można sobie pozwolić na taką przyjemność. Zimna kawa, zimne lody i to wszystko wykończone puszystą śmietanką z pyszną posypką...czego chcieć więcej. Mniam. Bardzo, bardzo polecam :) Zapraszam:)
Składniki:
Na dwie kawy:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 ml gorącej wody
cukier do smaku
100 ml mleczka do kawy
Śmietanka:
200 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
cappuccino orzechowe według uznania
Dodatkowo:
250 ml lodów o smaku kawowym
2 łyżki posypki karmelowej
Wykonanie:
1. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki aż będzie dobrze zimna. Do zimnej kawy wlewamy mleczko i dodajemy ewentualnie cukier do smaku. Kawę dokładnie mieszamy i rozlewamy do dwóch szklanek.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i cappuccino według uznania i dokładnie ubijamy. Tak przygotowaną śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
3. Do kawy wkładamy po porcji lodów a na wierzch wyciskamy śmietankę, dekorujemy orzechową posypką i podajemy.
4. Smacznego życzę.
Mrożona kawa z lodami i jagodową nutką.
Taka kawa jest idealna na upały, idealnie gasi pragnienie i pysznie smakuje. Dodanie owoców do kawy to bardzo dobry pomysł. Kto jeszcze takiej nie pił to polecam spróbować. Ja uwielbiam. Zapraszam:)
Składniki na 2 kawy:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 ml gorącej wody
cukier do smaku
100 ml mleczka do kawy
pół szklanki jagód kamczackich ( ewentualnie mogą być borówki )
250 ml ulubionych lodów
dowolna kolorowa posypka
Wykonanie:
1. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki aż będzie dobrze zimna. Do zimnej kawy wlewamy mleczko i dodajemy ewentualnie cukier do smaku. Kawę dokładnie mieszamy i rozlewamy do dwóch szklanek.
2. Jagody kamczackie płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus dodając cukru do smaku.
3. Do zimnej kawy dodajemy po porcji lodów, polewamy sosem owocowym, dekorujemy posypką i podajemy.
4. Życzę smacznego.
Kawa z ajerkoniakiem i bitą śmietaną.
Pyszna, bardzo zimna kawa. Idealna na upalne dni. Ajerkoniak podkreśla jej smak, a bita śmietana dodaje słodyczy. Polecam przepis. Z przepisu wychodzi dwie porcje.
Składniki:
Składniki na 2 kawy:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 ml gorącej wody
ewentualnie cukier do smaku
100 ml mleczka do kawy
1 łyżka ajerkoniaku
Dodatkowo:
150 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
cynamon mielony według uznania
2 łyżeczki ajerkoniaku
Wykonanie:
1. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki aż będzie dobrze zimna.
2. Do zimnej kawy wlewamy mleczko, ajerkoniak i dodajemy ewentualnie cukier do smaku. Kawę dokładnie mieszamy i rozlewamy do dwóch szklanek.
3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.
4. Ubitą śmietankę nakładamy do szklanek na kawę, oprószamy według uznania cynamonem i polewamy po łyżeczce ajerkoniaku.
5. Kawę podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
6. Smacznego.
Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną.
Taka kawa jest idealna na upalne dni. Pysznie smakuje i chłodzi. Ja ją bardzo uwielbiam. Lody, kawa i bita śmietana to bardzo pyszne połączenie. Zapraszam.
Składniki:
1 szklanka gorącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
mleczko do kawy
cukier do smaku
lody kawowe lub śmietankowe
śmietana kremówka 30% ( 1 szklanka )
cukier puder do smaku
kakao do posypania
Wykonanie:
1. Gorącą wodą zalewamy kawę , dodajemy mleczko do kawy i cukier do smaku. Mieszamy.
2. Następnie kawę chłodzimy około 2-3 godziny (powinna być bardzo zimna). Następnie rozlewamy do wysokich szklanek, tak do połowy.
3. Śmietanę kremówkę ubijamy z odrobiną cukru pudru do smaku.
4. Do kawy nakładamy po gałce lodów, na to bitej śmietany i posypujemy kakao.
5. Podajemy od razu.
6. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.