Od czasu do czasu można sięgnąć po mrożony szpinak, zwłaszcza gdy nie mamy dostępu do świeżego.
Nie wszyscy lubią szpinak, ja uwielbiam i przekonałam do niego rodzinę. Przecież można z niego przygotować tyle smakołyków. Od słodkich ciast po wytrawne dania, a nawet koktajle.
Paczuszkę szpinaku można kupić i mieć w zamrażalniku, a gdy brak pomysłu na obiad wyjmujemy i przygotowujemy danie np. naleśniki lub makaron. Ze szpinaku można upiec znane wszystkim ciasto ,, Leśny mech'', jest ono bardzo pyszne i szpinak nie jest w nim wyczuwalny. Na przystawkę lub dla gości można przygotować wytrawny torcik na zimno, zapewniam, że będą zaskoczeni i smakiem i wyglądem.
Przygotowując szpinak do dań wytrawnych warto go dobrze przyprawić, lubi on czosnek, ser feta i aromatyczne zioła.
Szpinak jest również zdrowy:
- zawiera witaminę C
- zawiera potas, żelazo i kwas foliowy
- chroni przed miażdżycą
- zawiera luteinę
- zawiera magnez
- obniża ciśnienie
Szpinak ma również wady, ponieważ zawiera kwas szczawiowy powinny go unikać osoby chorujące na kamienicę nerkową.
Propozycje przepisów:
Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jakiem.
Taki wytrawny tort można przygotować na Wielkanocny stół lub niedzielne wiosenne śniadanie. Ciasto szpinakowe, twarożek ze świeżymi warzywami, jajko i moje ulubione awokado to bardzo pyszne połączenie. Torcik pięknie się prezentuje na stole to można zaskoczyć nim gości. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego )
2 jajka
pół szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki krupczatki
Dodatkowo:
25 dag sera białego ( półtłustego )
2 łyżki śmietany 12 %
kawałek dojrzałego awokado
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka rzodkiewek
3 jajka
sok z cytryny
sól do smaku
Wykonanie:
1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 18 cm. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3. Jajka gotujemy na twardo, dokładnie studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w plasterki. Szczypiorek i rzodkiewki myjemy i osuszamy. połowę rzodkiewek kroimy w plasterki, a drugą połowę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Awokado wydrążamy łyżką ( potrzebujemy tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiamy sokiem z cytryny i rozcieramy widelcem.
4. Następnie ser biały rozcieramy ze śmietaną i solimy ( 2- 3 łyżki odkładamy ), do serka dajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę szczypiorku, dokładnie mieszamy. Przekrojone krążki ciasta przekładamy serkiem.
5. Do odłożonego sera dodajemy awokado i dokładnie mieszamy, następnie smarujemy nim wierzch ciasta.
6. Na koniec ciasto dekorujemy plasterkami jajek, rzodkiewki i posypujemy szczypiorkiem.
7. Tak przygotowany torcik odstawiamy co najmniej na godzinę do stężenia, można odłożyć do lodówki lub w chłodne miejsce.
8. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Ciasto ze szpinakiem ,, Leśny mech''.
O dłuższego czasu przymierzałam się do upieczenia tego dość popularnego ciasta, pełno jego przepisów na różnych blogach kulinarnych. Skusiłam się, więc i ja pomimo wielkiego buntu rodziny, że ciasto na słodko będzie ze szpinakiem. W cieście zmniejszyłam ilość cukru i oleju, ale i tak jak dla mnie było słodkie. Ciasto jest bardzo pyszne i nic nie czuć w nim szpinaku. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
2 śmietany typu ,,Śnieżka''
400 ml zimnego mleka
2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
100 ml gorącej wody ( do żelatyny )
1 zielona galaretka ( dowolny smak )
250 ml gorącej wody ( do galaretki )
Dodatkowo:
ziarenka granatu do dekoracji
Wykonanie:
1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
3. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa krążki, górny drobno kruszymy.
4. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie i studzimy. Śmietany ,,Śnieżki'' ubijmy z zimnym mlekiem aż będą puszyste, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Kilka łyżek śmietany odkładamy, żeby posmarować boki. Do reszty dajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.
5. Masę śmietankową wykładamy na ciasto, odłożona masą smarujemy boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczamy pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.
6. Taki wykonanie ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy granatem, kroimy i podajemy.
7. Smacznego.
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta.
Takie naleśniki to bardzo smaczny i syty pomysł na obiad. Farsz jest bardzo wyrazisty w smaku. Dodam, że smakują na gorąco jak i na zimno. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
2 szklanki mleka
pół szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
3 ząbki czosnku
15 dag sera feta półtłustego
olej rzepakowy do smażenia
pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki czubrycy zielonej
2 łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
15 dag sera żółtego
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.
2. Szpinak rozmrażamy i odsączamy dokładnie z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec bo będzie gorzki. Do czosnku wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ser i przyprawy. Dusimy, aż ser się rozpuści.
3. Z ciasta na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki. Powinno nam wyjść około 10 sztuk.
4. Następnie na naleśniki rozsmarowujemy farsz i zwijamy ruloniki. Układamy je w naczyniu do zapiekania.
5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nim naleśniki i zapiekamy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
6. Podajemy i smacznego.
Spaghetti ze szpinakiem i serem feta.
Jest to bardzo proste i smaczne danie. Przygotowuje się je bardzo szybko i jest dość tanie. Czasami nie mamy pomysłu na obiad, więc taki przepis doskonale się sprawdzi. Dodam, że danie jest również syte. Na początku myślałam, że może sos będzie zbyt słony za sprawą słonej fety, ale wyszło tak w sam raz. Aromatyczne przyprawy zrobiły swoje. Zapraszam:)
Składniki:
Sos:
45 dag mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego )
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
20 dag sera feta ( użyłam tłustej fety )
gorąca woda
pieprz czarny do smaku
3 łyżeczki czubrycy zielonej
1 łyżeczka przyprawy śródziemnomorskiej
Dodatkowo:
20 dag makaronu spaghetti
1 łyżka oleju
sól do gotowania
5 dag sera feta ( użyłam tłustej fety )
Wykonanie:
1. Sos: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody. Czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej ( tak około 2 łyżki ), wrzucamy czosnek i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno go nie przypiec bo będzie gorzki. Następnie wrzucamy szpinak i przesmażamy cały czas mieszając. Następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy i ser, dusimy tak długo aż ser się rozpuści ( można go rozetrzeć widelcem, wtedy szybciej się rozpuści ).
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości i odcedzamy.
3. Na talerze nakładamy porcje makaronu, sosu i pokrojonej w kostkę fety. Podajemy od razu gorące.
4. Smacznego
Życzę smacznych inspiracji