Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Muffinki

Gdy zrobiłam swoje pierwsze muffinki ostrzegano mnie, że robienie ich uzależnia. I chyba te osoby miały racje..

                                       "  Muffinki w pudrze"

 

 

Muffinki


Składniki:

4 łyżki wiśni wydrążonych

1 szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka kakao

2 jajka

1/2 szklanki oleju

cukier puder do posypania

 

Do jeden miski wsypujemy sypkie składniki. W drugiej rozgniatamy wiśnie widelcem, dodajemy 2 jajka i olej. Mieszamy.

Przelewamy do sypkich składników i dokładnie łączymy ze sobą.

Przelewamy do foremek na 3/4 ich wysokości. Po środku każdej układamy po jeden wisieńce.

 

Muffinki

 

Pieczemy w temeraturze 180 stopni C przez 25 minut.

 

 

 

 

                                                             " Muffinki w czekoladzie"

 

Muffinki

 

Składniki:

2 jajka

125 g cukru

125 g mąki pszennej

125 g roztopionego masła lub margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 laski wanilii

3 łyżki mleka

polewa czekoladowa

 

Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miąższ z laski wanilli. Do masy na końcu dolewamy mleko i jeszcze miksujemy około 5 minut.

Ciasto przelewamy do foremek  do 3/4 ich wysokości.

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 20 minut.

Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową .

 

 

Muffinki

 

 

 

                                                " Muffinki kakaowe"

 

 

Muffinki


Składniki:


1 i 3/4 szklanki mąki ,

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody,

2 łyżki kakao

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu Prymat

250 ml mleka

1/3 szklanki oleju,

1 jajko,

polewa:

2 łyżki cukru kryształ

2 łyżki śmietany,

3 łyżki proszku budyniowego,

posypka kakaowa

 

"Suche" składniki łączymy ze sobą w jedenej misce. W drugiej łączymy "mokre" składniki.
Nastepnie "mokre" przelewamy do "suchych" i mieszamy około 5 minut widelcem.
Foremki do muffinek smarujemy lekko olejem i przekładamy ciasto łyżką do 3/4 ich wysokości.
Wstawiamy na dużą blaszke i wkładamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. 


Po wyjęciu i przestudzeniu polewamy polewą :
Składniki na polewę podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru .
Przestudzoną polewą polewamy muffinki i posypujemy posypką .
Z tej porcji wychodzi 16 muffinek.

 

Muffinki


Polecam gorąco wypróbować ...

 

IZABELA29 27.02.2012 08:24
szybkie i smaczne, przy tych drugich po raz pierwszy użyłam laski wanilli .Nigdy nie miałam jakoś okazji.
barbara11561 26.02.2012 21:54
pysznie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak