Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Muffinki-małe słodkości.

Uwielbiamy te małe słodkości. Do ich upieczenia będziemy potrzebowali papilotek i formy.

Uwielbiamy te małe słodkości. Do ich upieczenia będziemy potrzebowali papilotek i formy.

Muffinki to doskonałe rozwiązanie na słodki wypiek zamiast ciasta. Można je przygotować z kremem, czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Idealnie sprawdzą się na przyjecie dla dzieci, ponieważ mogą je wygodnie wziąść do ręki i zjeść. Pięknie udekorowane będą też ozdobą stołu. Te bez dekoracji można zabrać do szkoły lub do koszyka piknikowego.

Żeby upiec muffinki potrzebujemy specjalnej formy i papierowych papilotek, można też użyć formy silikonowej. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, po upieczeniu dowolnie dekorujemy i gotowe.

Zapraszam na moje propozycje. Niech ogarnie Was muffinkowe szaleństwo.

Moje propozycje na sprawdzone muffinki:

Muffinki jogurtowe z bakaliami i białą czekoladą.

Polecam bardzo pyszne muffinki, niezwykle mięciutkie i idealne na podwieczorek. Ciasto i polewa z białej czekolady są słodkie, ale lekko kwaśne bakalie przełamują tą słodycz. Zapraszam:)

Muffinki-małe słodkości.

 

Składniki:

Ciasto:

2 jajka

 2 łyżki oleju rzepakowego

 1 cukier waniliowy

 pół szklanki cukru

 1 szklanka mąki tortowej

 pół szklanki mąki ziemniaczanej

 1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego

 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 4 łyżki rodzynek

 2 łyżki suszonego berberysu

 1 łyżka suszonej miechunki

 

Dodatkowo:

 5 dag czekolady białej

 
Wykonanie:

 1. Jajka, cukier, cukier waniliowy, olej rzepakowy i jogurt przekładamy do miski. Następnie miksujemy mikserem przez kilka minut. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy.

 2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając dodatkowo papierowych papilotek.

 3. Muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy.

 4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dekorujemy nią muffinki. Odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie są gotowe.

 5. Smacznego.

 

Czekoladowe muffinki z mlekiem w proszku i wafelkami.

Na podwieczorek lub deser polecam takie pyszne muffinki. Zapewniam, że nikt im się nie oprze. Bardzo szybko się je przygotowuje, dosłownie w godzinkę. Ciasto jest mięciutkie i lekko sypkie za sprawą mąki ziemniaczanej, a krem bardzo mleczny i bardzo gęsty. Do tego posypka z wafelka.

Muffinki-małe słodkości.

 

Składniki:

Ciasto:

4 jajka

 pół szklanki cukru

 1 szklanka mąki tortowej

 1 szklanka mąki ziemniaczanej

 2 łyżki ciemnego kakao

 2 łyżki mleka w proszku

 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

 1 śmietana typu ,,Śnieżka''

 150 ml zimnego mleka

 1 łyżka ciemnego kakao

 2 łyżki mleka w proszku

 1 czekoladowy wafelek ( 50 g )

 
Wykonanie:

 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Dodajemy kakao, mleko w proszku, obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste.


2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek, używamy dodatkowo papierowych papilotek. Pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone muffinki dokładnie studzimy.

 
3. Śmietanę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy mleko w proszku i kakao, dokładnie ubijamy.

 
4. Gotowy krem śmietankowy przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim muffinki.

 
5. Wafelek bardzo drobno kruszymy i posypujemy każdą muffinkę.

 
6. Tak wykonane muffinki są gotowe do podania.

 
7. Smacznego.

 

Krówkowe muffinki z kremem.

Takie muffinki to ja bardzo polecam. Są bardzo pyszne. Mięciutkie ciasto i krówkowy krem to bardzo pyszne połączenie. Do tego bardzo ładnie się prezentują. Zapraszam:)

Muffinki-małe słodkości.

 

Składniki:
Ciasto:

20 dag masła lub margaryny

pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag )

półtorej szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru

3 jajka

1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka kakao


Dodatkowo:

15 dag masła 82 %

pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag )

cukier puder do smaku ( ja dałam 1 łyżkę )

dowolna cukrowa posypka


Wykonanie:


1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku, dodajemy masę krówkową, kakao i budyń w proszku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąką i z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy.


2. Do formy do pieczenia muffinek przekładamy ciasto używając papierowych papilotek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone muffinki dokładnie studzimy.


3. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy masę krówkową i dokładnie ucieramy.


4. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy nim muffinki. Na koniec posypujemy cukrową posypką.


5. Muffinki są gotowe do podania.


6. Smacznego.

 

Muffinki budyniowe.

Są bardzo smaczne i mięciutkie. Proste i szybkie w wykonaniu, więc zawsze się udają. Zapewniam, że nie można się od nich oderwać. Zapraszam.

Muffinki-małe słodkości.

 

Składniki:

Ciasto:

3 jajka

3 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )

pół szklanki cukru

pół szklanki śmietany 12 %

1 szklanka mąki tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

cukier puder do posypania babeczek


Wykonanie:


1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki, budynie w proszku, śmietanę, proszek do pieczenia i mąkę tortową, cały czas miksujemy.


2. Przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek.


3. Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.


4. Upieczone studzimy i oprószamy cukrem pudrem.


5. Smacznego.

 

Życzę smacznych inspiracji

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak