Pierwszy krem to coś dla wielbicieli czekolady i batona snickers.
Dodałam borówki dla zrównoważenia smaków.
śmietanka kremówka 200 ml.
czekolada mleczka 100 gram
dodatkowo :
borówka
baton snickers
Do rondelka przelać śmietankę, jak zacznie się gotować zdjąć z ognia, dodać kostki czekolady.
Mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
Schłodzić, ubić mikserem na sztywno.
Przełożyć do pucharków.
Udekorować borówką i kawałkami batona snickers.
:)
Drugi krem to połączenie czekolady i pomarańcza , słodka czekolada i kwaśne cytrusy
czekolada gorzka 100 gram
śmietana 30 % 1 szklanka
jajka 2 sztuki
masło 50 gram
laska wanilii 1 sztuka
pomarańcza 1 szuka
cukier brązowy 2 łyżki
Czekoladę połamać na kawałki ,śmietankę przelać do garnka i podgrzewać dodać czekoladę ,oraz laskę wanilii
Pomarańcza obrać i pokroić na plastry ,na patelnie wsypać cukier położyć plastry pomarańcza i na małym ogniu dusić aż cukier się rozpuści a owoce puszczą sok .
Krem przelać do miseczek .
Na wierzch ułożyć plaster pomarańczy .
Podawać schłodzone .
:)