Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Na koniec sezonu truskawki.

Co prawda jest już koniec sezonu na te owoce, ale na bazarkach można jeszcze dostać truskawki, ceny co prawda trochę powalają, ale jak mamy na nie ochotę to trudno się oprzeć i nie kupić.

Co prawda jest już koniec sezonu na te owoce, ale na bazarkach można jeszcze dostać truskawki, ceny co prawda trochę powalają, ale jak mamy na nie ochotę to trudno się oprzeć i nie kupić.

Truskawki doskonale sprawdzają się w ciastach, koktajlach, deserach czy pierogach. Ja uwielbiam je w tych wszystkich wersjach, lubię też podjadać je na surowo. Pyszne i pachnące słońcem kuszą każdego. A przepisy z nimi w roli głównej wyglądają cudownie.


Przedstawię Wam kilka moich propozycji z których jeszcze możecie skorzystać. Pierogi, niby zwykłe pierogi a podane na pysznym musie z truskawek i serka waniliowego, i już mamy coś prostego a zarazem zachwycającego smakiem. Mam jeszcze dla Was deser z czekoladowym makaronem, spróbujcie bo warto, jest bardzo sycący i pięknie wygląda, polecam również czekoladowe ciasto, jest bardzo proste w wykonaniu i idealnie pasuje do aromatycznej kawy. A jeśli chcecie zaskoczyć gości to przygotujcie półfrancuskie ciastka z pyszną bitą śmietaną z musem truskawkowym. Macie ochotę spróbować to zapraszam po przepisy.


Dzisiaj przedstawię Wam kilka moich propozycji na wykorzystanie truskawek.

Półfrancuskie kwadraty z bitą śmietaną i truskawkami.

Zapraszam na bardzo pyszne półfrancuskie ciastka z bardzo lekkim śmietankowo - owocowym kremem. Zapewniam, że nikt im się nie oprze. Nie dość, że są pyszne to ładnie się prezentują. Polecam na podwieczorek. Upieczcie, a będziecie zachwyceni.

Na koniec sezonu truskawki.

Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

25 dag masła lub margaryny

1 jajko

pół szklanki śmietany 12 %


Krem śmietankowy:

250 ml śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

około 1 szklanka świeżych truskawek

2 łyżki żelatyny

50 ml gorącej wody


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukier puder do oprószenia ciastek

 

Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy ja blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone kwadraty dokładnie studzimy.


2. Krem śmietankowy: Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Do ubitej śmietanki dodajemy mus z truskawek i cukier do smaku, dokładnie ubijamy, następnie dodajemy płynną żelatynę i dokładnie ubijamy.


3. Przekładanie:Kwadraty ciasta przekładamy kremem i oprószamy obficie cukrem pudrem. Ja krem przełożyłam do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką, ponieważ chciałam żeby ładnie wyglądało.


4. Podajemy i życzę smacznego.

 

Pierogi z truskawkami, musem i czekoladą.

Lubicie pierogi z truskawkami? Ja uwielbiam, i przynajmniej jeden raz muszę je przygotować w sezonie. Tym razem podałam je z pysznym musem z serka waniliowego i truskawek, całość udekorowałam czekoladą. Podałam na podwieczorek, ale można podać również na lekki i słodki obiad. Jak kto lubi. Polecam. Spróbujcie.

Na koniec sezonu truskawki.

Składniki:


Ciasto na pierogi:

2 szklanki mąki tortowej

pół łyżeczki soli

około 1 szklanka ciepłej wody


Mus truskawkowy:

30 dag świeżych truskawek

30 dag serka homogenizowanego waniliowego


Dodatkowo:

około 20 dag świeżych truskawek

5 dag mlecznej czekolady

sól do gotowania

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.


2. Formowanie pierogów: Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie na każdy krążek nakładamy po kawałku truskawki i zlepiamy pierogi.


3. Gotowanie: Tak wykonane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i lekko studzimy.


4. Mus: Truskawki na mus myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i razem z serkami miksujemy blenderem na gładki mus.


5. Przygotowanie czekolady: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.


6. Podanie: Na talerze nakładamy porcje musu, pierogów i posypujemy czekoladą. Podajemy.


7. Życzę smacznego.

 

Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami.

Zapewniam Was, że na taki deser każdy łasuch się skusi. Nie wierzycie? Przygotujcie, a się przekonacie. W takim deserze znajdują się pyszne, słodkie i pachnące latem truskawki, serek waniliowy, uwielbiana przez dzieci galaretka i pyszny czekoladowy makaron, całości deseru dopełnia bita śmietana i czekolada. Polecam przygotować na podwieczorek, będzie sycąco i pysznie, dodam, że taki deser doskonale się sprawdzi na przyjęciu, a mocno schłodzony doskonale orzeźwi.

Na koniec sezonu truskawki.

Składniki:


Warstwa z makaronem:

1 szklanka czekoladowego makaronu świderki mini

1 truskawkowa galaretka

250 ml gorącej wody

2 serki homogenizowane o smaku waniliowym ( 30 dag łącznie )

10 dag świeżych truskawek


Mus truskawkowy:

20 dag świeżych truskawek

ewentualnie cukier do smaku


Śmietanka:

200 ml śmietanki kremówki

cukier puder do smaku


Dodatkowo:

4 kostki mlecznej czekolady

1 galaretka truskawkowa

250 ml gorącej wody


Wykonanie:


1 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, od czasu do czasu delikatnie mieszamy, żeby się nie posklejał. Następnie przekładamy go w równych porcjach do 4 szklanek lub pucharków.


2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy serki waniliowe i tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Następnie tężejącą masę przekładamy na makaron, makaron powinien być cały przykryty, wstawiamy do lodówki do stężenia.


3. Przygotowujemy mus: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, można dodać cukru do smaku, ale ja nie dodawałam. Mus przelewamy na masę z serków.


4. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie kroimy ją w malutką kostkę,


5. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na mus.


6. Deser dekorujemy pokrojoną w kostkę galaretką i startą na dużych oczkach czekoladą.


7. Podajemy i życzę smacznego.

 

Czekoladowe ciasto z truskawkami.

Zapraszam na bardzo pyszne, mięciutkie i mocno czekoladowe ciasto z truskawkami. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć. Takie idealne na podwieczorek. Lubicie ciasta z truskawkami? Ja uwielbiam...mniam :)

Na koniec sezonu truskawki.

Składniki:

4 jajka

2 żółtka

1 szklanka cukru

pół szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

około 30 dag świeżych truskawek


Wykonanie:


1. Jajka, żółtka i cukier miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.


2. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


3. Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy na pół i układamy na cieście.


4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.


5. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak