Co prawda jest już koniec sezonu na te owoce, ale na bazarkach można jeszcze dostać truskawki, ceny co prawda trochę powalają, ale jak mamy na nie ochotę to trudno się oprzeć i nie kupić.
Truskawki doskonale sprawdzają się w ciastach, koktajlach, deserach czy pierogach. Ja uwielbiam je w tych wszystkich wersjach, lubię też podjadać je na surowo. Pyszne i pachnące słońcem kuszą każdego. A przepisy z nimi w roli głównej wyglądają cudownie.
Przedstawię Wam kilka moich propozycji z których jeszcze możecie skorzystać. Pierogi, niby zwykłe pierogi a podane na pysznym musie z truskawek i serka waniliowego, i już mamy coś prostego a zarazem zachwycającego smakiem. Mam jeszcze dla Was deser z czekoladowym makaronem, spróbujcie bo warto, jest bardzo sycący i pięknie wygląda, polecam również czekoladowe ciasto, jest bardzo proste w wykonaniu i idealnie pasuje do aromatycznej kawy. A jeśli chcecie zaskoczyć gości to przygotujcie półfrancuskie ciastka z pyszną bitą śmietaną z musem truskawkowym. Macie ochotę spróbować to zapraszam po przepisy.
Dzisiaj przedstawię Wam kilka moich propozycji na wykorzystanie truskawek.
Półfrancuskie kwadraty z bitą śmietaną i truskawkami.
Zapraszam na bardzo pyszne półfrancuskie ciastka z bardzo lekkim śmietankowo - owocowym kremem. Zapewniam, że nikt im się nie oprze. Nie dość, że są pyszne to ładnie się prezentują. Polecam na podwieczorek. Upieczcie, a będziecie zachwyceni.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %
Krem śmietankowy:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
około 1 szklanka świeżych truskawek
2 łyżki żelatyny
50 ml gorącej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia ciastek
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy ja blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone kwadraty dokładnie studzimy.
2. Krem śmietankowy: Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Do ubitej śmietanki dodajemy mus z truskawek i cukier do smaku, dokładnie ubijamy, następnie dodajemy płynną żelatynę i dokładnie ubijamy.
3. Przekładanie:Kwadraty ciasta przekładamy kremem i oprószamy obficie cukrem pudrem. Ja krem przełożyłam do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką, ponieważ chciałam żeby ładnie wyglądało.
4. Podajemy i życzę smacznego.
Pierogi z truskawkami, musem i czekoladą.
Lubicie pierogi z truskawkami? Ja uwielbiam, i przynajmniej jeden raz muszę je przygotować w sezonie. Tym razem podałam je z pysznym musem z serka waniliowego i truskawek, całość udekorowałam czekoladą. Podałam na podwieczorek, ale można podać również na lekki i słodki obiad. Jak kto lubi. Polecam. Spróbujcie.
Składniki:
Ciasto na pierogi:
2 szklanki mąki tortowej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody
Mus truskawkowy:
30 dag świeżych truskawek
30 dag serka homogenizowanego waniliowego
Dodatkowo:
około 20 dag świeżych truskawek
5 dag mlecznej czekolady
sól do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
2. Formowanie pierogów: Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie na każdy krążek nakładamy po kawałku truskawki i zlepiamy pierogi.
3. Gotowanie: Tak wykonane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i lekko studzimy.
4. Mus: Truskawki na mus myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i razem z serkami miksujemy blenderem na gładki mus.
5. Przygotowanie czekolady: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
6. Podanie: Na talerze nakładamy porcje musu, pierogów i posypujemy czekoladą. Podajemy.
7. Życzę smacznego.
Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami.
Zapewniam Was, że na taki deser każdy łasuch się skusi. Nie wierzycie? Przygotujcie, a się przekonacie. W takim deserze znajdują się pyszne, słodkie i pachnące latem truskawki, serek waniliowy, uwielbiana przez dzieci galaretka i pyszny czekoladowy makaron, całości deseru dopełnia bita śmietana i czekolada. Polecam przygotować na podwieczorek, będzie sycąco i pysznie, dodam, że taki deser doskonale się sprawdzi na przyjęciu, a mocno schłodzony doskonale orzeźwi.
Składniki:
Warstwa z makaronem:
1 szklanka czekoladowego makaronu świderki mini
1 truskawkowa galaretka
250 ml gorącej wody
2 serki homogenizowane o smaku waniliowym ( 30 dag łącznie )
10 dag świeżych truskawek
Mus truskawkowy:
20 dag świeżych truskawek
ewentualnie cukier do smaku
Śmietanka:
200 ml śmietanki kremówki
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
4 kostki mlecznej czekolady
1 galaretka truskawkowa
250 ml gorącej wody
Wykonanie:
1 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, od czasu do czasu delikatnie mieszamy, żeby się nie posklejał. Następnie przekładamy go w równych porcjach do 4 szklanek lub pucharków.
2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy serki waniliowe i tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Następnie tężejącą masę przekładamy na makaron, makaron powinien być cały przykryty, wstawiamy do lodówki do stężenia.
3. Przygotowujemy mus: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, można dodać cukru do smaku, ale ja nie dodawałam. Mus przelewamy na masę z serków.
4. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie kroimy ją w malutką kostkę,
5. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na mus.
6. Deser dekorujemy pokrojoną w kostkę galaretką i startą na dużych oczkach czekoladą.
7. Podajemy i życzę smacznego.
Czekoladowe ciasto z truskawkami.
Zapraszam na bardzo pyszne, mięciutkie i mocno czekoladowe ciasto z truskawkami. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć. Takie idealne na podwieczorek. Lubicie ciasta z truskawkami? Ja uwielbiam...mniam :)
Składniki:
4 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
około 30 dag świeżych truskawek
Wykonanie:
1. Jajka, żółtka i cukier miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.
2. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy na pół i układamy na cieście.
4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.
5. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.