Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Na przeziębienie jak znalazł

Wiadomo nie od dziś ,że niektóre warzywa mają różne właściwości lecznicze. Takimi warzywami są czosnek oraz cebula. Cebula znana jest z intensywnego zapachu i smaku tak samo jak czosnek ale po dodaniu do potraw nasze dania nabierają smaku.

Wiadomo nie od dziś ,że niektóre warzywa mają różne właściwości lecznicze. Takimi warzywami są czosnek oraz cebula. Cebula znana jest z intensywnego zapachu i smaku tak samo jak czosnek ale po dodaniu do potraw nasze dania nabierają smaku.

 

Właściwości lecznicze cebuli :
- witaminy z grupy C,A,B ,fosfor ,wapń oraz żelazo
- flawonoidy o działaniu moczopędnym
-hormon roślinny posiadający właściwości przeciwcukrzycowe
-przeciwbakteryjnie działa
-wspomaga serce
-środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy
-bulion cebulowy jest skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków
- problemy z trądzikiem
-pomaga w walce z przeziębieniem

Kto powinien unikać spożywania cebuli ?

Cebuli nie powinny spożywać osoby, które mają ciężkie problemy z wątrobą , nerkami , zapalenie jelit oraz niewydolność serca.

Właściwości lecznicze czosnku :
- właściwości przeciwzapalne
- właściwości przeciwzapalne
-działanie przeciwgrzybicze oraz bakteryjne
-zapobiega uszkodzeniom komórek ( walczą one z rakiem )

Jak zlikwidować nie przyjemny zapach w ustach po spożyciu czosnku i cebuli ?
- można popić czerwonym winem
-rzucie gumy do żucia
- popijanie jogurtem
-popijanie mlekiem
-żucie zielonej natki pietruszki lub goździków
-zjedzenie łyżeczki miodu
-zjedzenie jabłka
-spożycie jednego ziarnka kawy palonej
Czosnek oraz cebula mają same zalety dlatego nie bójmy się ich dodawać do potraw!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak