Wiadomo nie od dziś ,że niektóre warzywa mają różne właściwości lecznicze. Takimi warzywami są czosnek oraz cebula. Cebula znana jest z intensywnego zapachu i smaku tak samo jak czosnek ale po dodaniu do potraw nasze dania nabierają smaku.
Właściwości lecznicze cebuli :
- witaminy z grupy C,A,B ,fosfor ,wapń oraz żelazo
- flawonoidy o działaniu moczopędnym
-hormon roślinny posiadający właściwości przeciwcukrzycowe
-przeciwbakteryjnie działa
-wspomaga serce
-środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy
-bulion cebulowy jest skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków
- problemy z trądzikiem
-pomaga w walce z przeziębieniem
Kto powinien unikać spożywania cebuli ?
Cebuli nie powinny spożywać osoby, które mają ciężkie problemy z wątrobą , nerkami , zapalenie jelit oraz niewydolność serca.
Właściwości lecznicze czosnku :
- właściwości przeciwzapalne
- właściwości przeciwzapalne
-działanie przeciwgrzybicze oraz bakteryjne
-zapobiega uszkodzeniom komórek ( walczą one z rakiem )
Jak zlikwidować nie przyjemny zapach w ustach po spożyciu czosnku i cebuli ?
- można popić czerwonym winem
-rzucie gumy do żucia
- popijanie jogurtem
-popijanie mlekiem
-żucie zielonej natki pietruszki lub goździków
-zjedzenie łyżeczki miodu
-zjedzenie jabłka
-spożycie jednego ziarnka kawy palonej
Czosnek oraz cebula mają same zalety dlatego nie bójmy się ich dodawać do potraw!!!