Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Najlepsze ciasta na świąteczny stół

Wśród wielu potraw na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych ciast. Idealne do popołudniowej, świątecznej kawki. Umilą i osłodzą wspólnie spędzone chwile.

Każda z nas ma takie ciasta, które piecze na różnego rodzaju święta i imprezy okolicznościowe. To z reguły słodkości, które znikają w oka mgnieniu i za każdym razem tak samo zachwycają gości swym smakiem. Na świątecznym stole, obok klasycznych serników, makowców czy pierników nie może zabraknąć także naszych słodkich hitów. To moje zestawienie ciast, które u mnie goszczą najczęściej, nie tylko podczas świąt, ale także na wszelkiego rodzaju imprezach okolicznościowych. Gorąco polecam.

 

 

Ciasto Rafaello

Najlepsze ciasta na świąteczny stół

Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octy 10%
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
500 ml śmietany 30%
250 g sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
150 g białej czekolady
100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

Biszkopt: Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Do ubitych białek dodać masę jajeczną i krótko ubić. Dosypać mąki i delikatnie wymieszać. Biszkopt przelać do formy (31x21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części. 
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać mascarpone i chwilę zmiksować. Dodać rozpuszczoną, płynną, ale wystudzoną czekoladę i zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. 
Na spód biszkoptu wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch i boki ciasta wysmarować pozostałym kremem. 
Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe i cukier. Smażyć, cały czas mieszając do zarumienienia się składników. Wierzch i boki ciasta posypać podsmażonymi wiórkami. Ciasto schłodzić (przez noc) w lodówce. Smacznego! 

Rady: Jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. 
Wierzch ciasta można także posypać płatkami migdałowymi podprażonymi na suchej patelni. 
Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci do kremu możecie dodać odrobinę likieru kokosowego. 

3bit

Najlepsze ciasta na świąteczny stół
Składniki:
2 paczki (500 g) maślanych herbatników 
1 puszka (400g) masy krówkowej (kajmak)
Masa 1:
2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy 40 g)
1/2 litra mleka
2 łyżki cukru
250 g masła (82% tłuszczu)
Masa 2:
1/2 litra śmietany kremówki 30%
2 śmietan fixy
1 czubata łyżka cukru pudru
Dodatkowo: 1/4 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady


Blaszkę o wymiarach ok. 26x36 cm wykładamy warstwą herbatników. Masę krówkową rozsmarowujemy na herbatnikach. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu na 1/2 litrze mleka z dodatkiem cukru. Ugotowane budynie studzimy. Miękkie masło ubijamy na puszysto i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas miksując. Tak przygotowaną masą smarujemy warstwę herbatników i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix, cały czas ubijając. Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki. Posypujemy wiórkami startej czekolady. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

 

Keks najeżony bakaliami

Najlepsze ciasta na świąteczny stół
Keks to jedno z moich ulubionych ciast. Nierozerwalnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Lubię go za pyszny, wyrazisty smak, za bakalie, za aromat, który wydobywa się podczas pieczenia.
Składniki:
5 jajek
300 g mąki + 1 łyżka do obtoczenia bakalii 
175 g cukru pudru
250 g masła
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki aromatu rumowego (lub 1/2 łyżki rumu)
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
400 g bakalii (u mnie skórka pomarańczowa, kandyzowany ananasa, papaja i mango, orzechy włoskie, suszone śliwki, suszone daktyle, rodzynki)
Lukier: 
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
1 łyżeczka masła
1/2 łyżki bułki tartej 

Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Kiedy masa będzie jednolita dodawać aromat i po łyżce mąki. Do gotowego ciasta dodać (posiekane wcześniej) bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki (30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Keksa piec w 180 stopniach przez około 70 minut, do suchego patyczka. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru. Wystudzone ciasto polać lukrem i udekorować bakaliami. 

 

Ciasto latte macchiato

Najlepsze ciasta na świąteczny stół

Składniki:  
Biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki* cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
3 łyżki gorzkiego kakao  
szczypta soli
Krem: 
450 g serków homogenizowanych waniliowych
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
1 łyżka żelatyny 
1/4 szklanki gorącej wody
Do nasączenia:
250 ml mocnego naparu kawy 
2 łyżki wódki lub rumu 
Dodatkowo:
280 g okrągłych biszkoptów
3 łyżki gorzkiego kakao
Biszkopt: Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubijać do białości na wolnych obrotach stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodać 1/3 mąki z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą porcje mąki, wymieszać. Blaszkę (36x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wygładzić wierzch. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na dwie części. 
Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Do ubitej śmietany dodać serki homogenizowane. Krótko zmiksować na wolnych obrotach. Łyżkę kremu wymieszać z żelatyną. Żelatynę dodać do kremu i zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. 
Zaparzoną mocną kawę wystudzić i dodać wódkę. 
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć 1/2 masy, na masę ułożyć biszkopty. Biszkopty (za pomocą pędzelka) nasączyć naparem kawy i posypać gorzkim kakao. Położyć biszkopt, nasączyć go kawą, dodać pozostałą część masy i biszkopty nasączone kawą.Posypać gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.

Ciasto cytrynka

Najlepsze ciasta na świąteczny stół
Składniki:
Biszkopt: 
4 duże jajka
130 g cukru 
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżki octy
szczypta soli
Pianka:
500 ml śmietany 30%
500 g serka homogenizowanego cytrynowego z ciasteczkami 
2 galaretki cytrynowe
220 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Lemon curd:
przepis znajdziesz (tutaj)
Poncz:
3/4 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny 
Dodatkowo:
36 szt. maślanych herbatników
1 łyżka gorzkiego kakao
3 łyżki startej gorzkiej czekolady 60%
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Biszkopt: Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtej. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, roztrzepać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista dodać żółtka i krótko zmiksować. Dodać 1/3 mąki i delikatnie wymieszać łopatką. Dodać pozostałą mąkę i wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt przelać do blaszki (36x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 175 stopni i piekarnika. Piec przez ok. 35 minut do suchego patyczka. Biszkopt całkowicie wystudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Pianka cytrynowa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 220 ml gorącej wody, przestudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno opcjonalnie dodając cukier puder. Do kremówki dodać serki i zmiksować. Cienką strużką wlewać przestudzoną galaretkę, cały czas miksując. Odstawić do lekkiego zgęstnienia do lodówki, na kilka minut. 
Nasączony biszkopt posypać cienką warstwą gorzkiego kakao. Wyłożyć 2/3 cytrynowej pianki. Równomiernie rozsmarować. Na piankę wyłożyć warstwę herbatników. Herbatniki posmarować przygotowanym wcześniej lemon curd. Na kremie ułożyć kolejną warstwę ciastek. Na ciastkach wysmarować pozostałą porcję pianki cytrynowej. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą wymieszaną ze skórką cytrynową. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Ola1984 23.12.2016 10:42
anka1988 zachęcam do skorzystania z moich propozycji :)
anka1988 21.12.2016 13:01
ah co za smaczne propozycje :)
Ola1984 18.12.2016 19:49
Ewa dziękuję i polecam :)
Ewa Wojtaszko 18.12.2016 14:32
wszystkie pyszne :)
Ola1984 17.12.2016 21:37
Dziękuję Elu :) I zachęcam do skorzystania z przepisów :)
bietka 17.12.2016 12:02
wszystkie propozycje bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak