Ciepła zupa z dodatkiem chilli to obok aromatycznej herbaty idealny sposób na rozgrzanie się w jesienne chłody.
Jak wiadomo każda zupa jest najlepsza następnego dnia, więc najlepiej jest przygotować ją sobie wieczorem, a po powrocie z pracy, czy szkoły wystarczy ją podgrzać i rozgrzewające danie gotowe.
Jesienią sprawdzają się nie tylko zupy typowo jesienne, ale również te tradycyjne, które przygotowujemy często w ciągu roku, wystarczy taką zupę tylko doprawić na "ostro" i gotowe.
Do przypraw typowo rozgrzewających obok chilli należą również imbir i cynamon, dzięki czemu przygotowana zupa oprócz właściwości rozgrzewających będzie miała także wspaniały aromat.
Moje jesienne smaki:
Zupa węgierska na polskiej kiełbasie
Składniki:
- 250 g kiełbasy polskiej (surowej)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1½ litra domowego rosołu
- 500 g ziemniaków
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oregano
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta cynamonu
- sól do smaku
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w półplastry, podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Gdy cebula będzie szklista wlewamy rosół i zagotowujemy.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do czasu, aż będą prawie miękkie. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i jeszcze chwilę gotujemy.
Do zupy dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy.
Zupa serowo-cebulowa
Składniki:
- 1 litr rosołu
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 200 g serka topionego
- 100 ml śmietanki 30%
- sól
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki chilli
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy razem na oleju z odrobiną soli. Zeszkloną cebulę z czosnkiem zalewamy rosołem i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy serki topione, pieprz i chilli, mieszamy do czasu, aż serki się rozpuszczą.
Następnie całość blendujemy na gładko, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą.
Podajemy oprószone mielonym chilli.
Krem z soczewicy i dyni
Składniki:
- 1½ litra domowego rosołu
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 250 g czerwonej soczewicy
- 200 g dyni
- 1 łyżeczka chilli
- sól do smaku
- grzanki i koperek do podania
Przygotowanie:
Do rosołu dodajemy obrane marchewki i pietruszkę, zagotowujemy, po czym dodajemy soczewicę i pokrojoną w kostkę dynię. Gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica i dynia będą miękkie.
Po tym czasie zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy na krem, doprawiamy chilli i solą do smaku.
Podajemy z grzankami i koperkiem.
Zupa chrzanowa z boczkiem
Składniki:
- 1½ litra rosołu
- 500 g ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 1 marchewka
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietany 30%
- 100 g tartego chrzanu (można dać więcej lub mniej)
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry.
Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni.
Rosół doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy do niego pokrojone ziemniaki, marchewkę i podsmażony boczek. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Następnie dodajemy chrzan, mieszamy. Dolewamy śmietanę i ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cząbrem.