Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Najlepsze zupy na jesień

Jesień, to czas, kiedy chętniej sięgamy po zupy. Najlepsze są te, które dodatkowo rozgrzewają za sprawą przypraw.

Ciepła zupa z dodatkiem chilli to obok aromatycznej herbaty idealny sposób na rozgrzanie się w jesienne chłody.

Jak wiadomo każda zupa jest najlepsza następnego dnia, więc najlepiej jest przygotować ją sobie wieczorem, a po powrocie z pracy, czy szkoły wystarczy ją podgrzać i rozgrzewające danie gotowe.

Jesienią sprawdzają się nie tylko zupy typowo jesienne, ale również te tradycyjne, które przygotowujemy często w ciągu roku, wystarczy taką zupę tylko doprawić na "ostro" i gotowe.

Do przypraw typowo rozgrzewających obok chilli należą również imbir i cynamon, dzięki czemu przygotowana zupa oprócz właściwości rozgrzewających będzie miała także wspaniały aromat.

Moje jesienne smaki:

Zupa węgierska na polskiej kiełbasie

Najlepsze zupy na jesień

Składniki:

  • 250 g kiełbasy polskiej (surowej)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1½ litra domowego rosołu
  • 500 g ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oregano
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta cynamonu
  • sól do smaku

 

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w półplastry, podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Gdy cebula będzie szklista wlewamy rosół i zagotowujemy.

Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do czasu, aż będą prawie miękkie. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i jeszcze chwilę gotujemy.

Do zupy dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy.

 

Zupa serowo-cebulowa

Najlepsze zupy na jesień

Składniki:

  • 1 litr rosołu
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g serka topionego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chilli

 

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy razem na oleju z odrobiną soli. Zeszkloną cebulę z czosnkiem zalewamy rosołem i doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy serki topione, pieprz i chilli, mieszamy do czasu, aż serki się rozpuszczą.

Następnie całość blendujemy na gładko, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą.

Podajemy oprószone mielonym chilli.

 

 

Krem z soczewicy i dyni

Najlepsze zupy na jesień

Składniki:

  • 1½ litra domowego rosołu
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 200 g dyni
  • 1 łyżeczka chilli
  • sól do smaku
  • grzanki i koperek do podania

 

Przygotowanie:

Do rosołu dodajemy obrane marchewki i pietruszkę, zagotowujemy, po czym dodajemy soczewicę i pokrojoną w kostkę dynię. Gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica i dynia będą miękkie.

Po tym czasie zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy na krem, doprawiamy chilli i solą do smaku.

Podajemy z grzankami i koperkiem.

 

Zupa chrzanowa z boczkiem

Najlepsze zupy na jesień

Składniki:

  • 1½ litra rosołu
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 g tartego chrzanu (można dać więcej lub mniej)
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry.

Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni.

Rosół doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy do niego pokrojone ziemniaki, marchewkę i podsmażony boczek. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

Następnie dodajemy chrzan, mieszamy. Dolewamy śmietanę i ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cząbrem.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak