Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Najsmaczniejszy sernik ? oczywiście krakowski

Tradycyjny polski sernik pachnący pomarańczem, na cieście kruchym ,masa serowa gęsta i ciężka z mnóstwem rodzynek .Polany lukrem.

Jak już wiecie uwielbiam piec serniki  ♥♥♥♥♥♥♥  , dziś upiekłam tradycyjny sernik z mnóstwem rodzynek.

Zaletą sernika jest że zawsze się uda ,trudno upiec zakalca :(

Pamiętajcie tylko o twarogu ♥♥♥♥♥♥♥  ,podstawą jest dobry tłusty sprawdzony twaróg ♥♥♥♥♥♥♥.  Broń boże :)  z wiaderka.

                  

CIASTO KRUCHE :

1 szklanka mąki pszennej

2 żółtka

2 łyżki cukru pudru

100 gram masła

1 łyżka kwaśnej śmietany

szczypta soli

MASA SEROWA :

1 kg twarogu ( kostka)

5 jajek ( wolny wybieg)

masło 100 gram

1 szklanka drobnego cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

100 ml. śmietany kremówki

100 gram rodzynek

sok z  jednej pomarańczy

LUKIER :

3 łyżki cukru pudru

sok z cytryny

 

SPOSÓB WYKONANIA:

 

 

Ciasto kruche :

Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka roztrzepane z solą ,  śmietanę ,zagnieść ciasto.

Zawinąć w folię i na 30 minut schować do lodówki.

Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto kruche rozwałkować .

Ciastem wylepić dno i brzegi formy.

Podpiec 10 minut w 180 stopniach.

Masa serowa :

Twaróg przełożyć do dużej miski, dodać masło ( temperatura pokojowa), cukier ,jajka ,zmiksować na koniec dolać śmietankę, sok z pomarańczy  i wsypać mąkę ,ponownie zmiksować .

Rodzynki sparzyć ,dodać do masy ,wymieszać dużą łyżką.

Masę serową przelać na podpieczony spód ,wstawić do piekarnika na 50 minut, temperatura 160 stopni.

Upieczony i ostudzony sernik polać lukrem.

Lukier:

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gęstą masę .

SMACZNEGO :)

 

 

 

 

 

 

Najsmaczniejszy sernik ? oczywiście krakowski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak