Jak już wiecie uwielbiam piec serniki ♥♥♥♥♥♥♥ , dziś upiekłam tradycyjny sernik z mnóstwem rodzynek.
Zaletą sernika jest że zawsze się uda ,trudno upiec zakalca :(
Pamiętajcie tylko o twarogu ♥♥♥♥♥♥♥ ,podstawą jest dobry tłusty sprawdzony twaróg ♥♥♥♥♥♥♥. Broń boże :) z wiaderka.
CIASTO KRUCHE :
1 szklanka mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
100 gram masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli
MASA SEROWA :
1 kg twarogu ( kostka)
5 jajek ( wolny wybieg)
masło 100 gram
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml. śmietany kremówki
100 gram rodzynek
sok z jednej pomarańczy
LUKIER :
3 łyżki cukru pudru
sok z cytryny
SPOSÓB WYKONANIA:
Ciasto kruche :
Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka roztrzepane z solą , śmietanę ,zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i na 30 minut schować do lodówki.
Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto kruche rozwałkować .
Ciastem wylepić dno i brzegi formy.
Podpiec 10 minut w 180 stopniach.
Masa serowa :
Twaróg przełożyć do dużej miski, dodać masło ( temperatura pokojowa), cukier ,jajka ,zmiksować na koniec dolać śmietankę, sok z pomarańczy i wsypać mąkę ,ponownie zmiksować .
Rodzynki sparzyć ,dodać do masy ,wymieszać dużą łyżką.
Masę serową przelać na podpieczony spód ,wstawić do piekarnika na 50 minut, temperatura 160 stopni.
Upieczony i ostudzony sernik polać lukrem.
Lukier:
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gęstą masę .
SMACZNEGO :)