Sekretem udanych naleśników, jest odpowiednio przyrządzone ciasto. Choć jest to danie tanie i powszechnie znane, przygotowując je warto sięgnąć po składniki jak najlepszej jakości. Idealne do ciasta na naleśniki będą wiejskie jajka, pełnotłuste mleko w odpowiednich proporcjach do wody oraz dobra mąka. Jeśli chcemy uniknąć zbędnych kalorii do ciasta można dodać niewielką ilość oleju, a do smażenia naleśników użyć patelni, na której można smażyć potrawy bez użycia tłuszczu. Jeśli podajemy naleśniki na słodko, warto dla podbicia smaku słodyczy dodać do ciasta odrobinę soli, która podkreśli słodki smak dodatków. Po połączeniu składników ciasto należy odstawić na ok. 30 minut, aby zgęstniało – dzięki temu unikniemy zbędnego dosypywania mąki w pierwszym etapie przygotowania. Grubość gotowych naleśników zależy od naszych preferencji. Jednak te cienkie, po usmażeniu pozostaną miękkie i elastyczne, dzięki czemu nie popękają i świetnie nadadzą się do zawijania. Jeśli podajemy naleśniki w wersji na słodko, do ciasta można dodać odrobinę cukru. Te smażone bez jego dodatku można jednak wykorzystać potem jako alternatywa dla klasycznego makaronu – wystarczy pokroić je na paski i zalać gorącym zupą.
W wersji na słodko najczęściej podajemy je z ulubionym dżemem czy też serkiem śmietankowym. Jednak te, nadziane soczystymi owocami, które już niebawem pojawią się w na sklepowych półkach, będą nie tylko świetną propozycją na słodką przekąskę, ale także dostarczą dodatkowej dawki witamin. Poniżej moje propozycje na naleśniki w wersji na słodko.
Naleśniki z jagodowym twarogiem
Składniki:
Naleśniki:
1 3/4 szklanki mąki*
250 ml mleka 3,2%
250 ml wody mineralnej gazowanej
2 duże jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju
Farsz:
400 g twarogu półtłustego
4 łyżki naturalnego jogurtu
3/4 szklanki jagód (mogą być mrożone - należy je wcześniej rozmrozić)
3 łyżki cukru pudru
cukier puder (do posypania)
* szklanka 250 ml
Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta na naleśniki zmiksować i odstawić, aby zgęstniało. W międzyczasie przygotować farsz.
Farsz: Wszystkie składniki farszu zmiksować blenderem na gładką masę. W miarę potrzeby dodać mniej lub więcej jogurtu i cukru.
Na patelni (bez tłuszczu) usmażyć kolejno naleśniki. Wysmarować jagodowym twarogiem i zwinąć. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Rady: Do ciasta na naleśniki można dodać świeżo startą skórkę z pomarańczy, cytryny lub limonki, dzięki temu naleśniki będą bardziej aromatyczne.
Do farszu można dodać domowy cukier waniliowy lub miąższ z wanilii.
Czekoladowe naleśniki z owocami i bitą śmietaną
Składniki:
Naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
250 ml wody
250 ml mleka 3,2%
3 łyżki gorzkiego kakao
3 duże jajka
1/2 łyżki oleju
szczypta soli
Dodatkowo:
500 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
owoce (u mnie gruszki, banany, nektarynki, winogrona zielone i czerwone)
cukier puder (do posypania)
Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować i odstawić na 30 minut. Porcję ciasta wylewać na suchą, dobrze nagrzaną patelnię i smażyć naleśniki z każdej strony po ok. 1 minucie.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Owoce obrać lub/i usunąć pestki (gniazda nasienne) i pokroić na kawałki.
Naleśniki podawać posmarowane bitą śmietaną z dodatkiem owoców. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Naleśniki z truskawkami, czekoladą i bitą śmietaną
Składniki:
Naleśniki:
1 3/4 szklanki mąki*
250 ml mleka 3,2%
250 ml wody
2 duże jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
600 g truskawek
400 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
50 g stopionej gorzkiej czekolady
świeża mięta (do ozdoby)
cukier puder (do posypania)
*szklanka 250 ml
Wszystkie składniki ciasta na naleśniki zmiksować i odstawić, aby zgęstniało. Na patelni (bez tłuszczu) usmażyć kolejno naleśniki.
Truskawki oczyścić, pozbawić szypułek i pokroić na połówki lub na plasterki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Każdy naleśnik polać roztopioną czekoladą, wysmarować ubitą śmietaną i ułożyć pokrojone truskawki. Zwinąć, posypać cukrem pudrem i podawać od razu po przygotowaniu.