Naleśniki z domową frużeliną .
-
mąka razowa 1,5 szklanki
-
mleko 3,2% 1 szklanka
-
sól 1 łyżeczka
-
jajka 2 jajka
-
mrożone truskawki 2 szklanki
-
sok z cytryny 2 łyżki
-
żelatyna 2 łyżeczki
-
cukier 6 łyżek
-
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
NALEŚNIKI:
do wysokiego naczynia wsypać mąkę dolać mleko ,wbić jajka i wymieszać mikserem, odstawić na pół godziny.Po tym czasie smażyć naleśniki na złoty kolor.
FRUŻELINA :
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.W rondelku wymieszać owoce z cukrem i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać sok z cytryny i mąkę wymieszaną z wodą napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać , podgrzewać ale nie gotować.
Letnią frużeliną nadziewać naleśniki,posypać cukrem pudrem.