Krokiety są jednym z dań, które często gości na polskich stołach – naleśniki po brzegi wypchane smakowitymi farszami są daniem pożywnym i idealnym sposobem na wykorzystanie resztek jedzenia, zalegającego w lodówce. Krokiety świetnie nadają się do mrożenia, wystarczy, że naleśniki nadziane farszem, zamrozimy, a po odmrożeniu opanierujemy i usmażymy. Możemy podawać je solo lub z dodatkiem pysznego, domowego barszczu czerwonego czy żurku. Oprócz tradycyjnych krokietów, świetną propozycją z naleśnikami w roli głównej będzie zapiekanka przygotowana z ich użyciem. Ta ze szpinakiem smakuje pysznie i zaspokoi nawet największy głód. To także ciekawa opcja na przemycenie do posiłków dzieci tych bogatych w witaminy i składniki odżywcze zielonych liści. Zajadajcie ze smakiem.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym
Składniki
Naleśniki:
1 3/4 szklanki mąki
250 ml mleka
250 ml wody
2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżki oleju
Farsz:
600 g mrożonego szpinaku
2 średnie cebule
150 g sera feta
3 łyżki starego sera grana padano
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
gałka muszkatołowa (do smaku)
Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
350 ml mleka 3,2%
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki kurkumy
gałka muszkatołowa
100 g starego sera gouda
3 łyżki starego sera grana padano
Dodatkowo:
100 g startego na dużych oczkach sera gouda
1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
Farsz: Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zarumienić na maśle z olejem. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć do rozmrożenia i odparowania wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę, ser grana padano i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz lekko przestudzić.
Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i zrobić gładką zasmażkę. Stopniowo dolewać mleko ciągle mieszając (najlepiej za pomocą trzepaczki). Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić go solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać starty ser gouda i grana padano. Wymieszać do rozpuszczenia sera.
Na naleśniki nałożyć farsz ze szpinaku i zwinąć naleśniki. Nadziane naleśniki ułożyć ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Naleśniki polać sosem i posypać tartym serem gouda. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30-40 minut do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem chwilę poczekać, aby sos się związał i łatwiej było wyjąć naleśniki z formy.
Krokiety z pieczarkami i serem
Składniki (na ok. 8 sztuk):
Naleśniki:
1 3/4 szklanki mąki
250 ml mleka
250 ml wody
2 duże jajka
1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
800 g pieczarek
150 g żółtego sera np. gouda
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
2 duże jajka (do panierowania)
szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
bułka tarta (do panierowania)
olej (do smażenia)
Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.
Farsz: Oczyszczone pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni na niewielkiej ilości oleju zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na dużym ogniu do całkowitego odparowania płynu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Farsz całkowicie wystudzić.
Na każdego naleśnika nakładać po 2-2,5 łyżki farszu. Posypać startym żółtym serem. Zwijać krokiety. Jajko roztrzepać z solą i musztardą. Krokiety panierować w jajku i bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło.
Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki (na ok. 9-10 sztuk):
Naleśniki:
2 szklanki mąki
250 ml mleka
250 ml wody
3 duże jajka
1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
500 g kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów
300 g pieczarek
1 duża cebula
sól (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
1/2 łyżki majeranku
szczypta cukru
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
Dodatkowo:
3 duże jajka
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli
bułka tarta (do panierowania)
olej (do smażenia)
Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.
Farsz: Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej w gorącej wodzie. Odcedzić (wodę z moczenia zachować). Pokroić na mniejsze kawałki. Kiszoną kapustę przepłukać, odcisnąć i poszatkować. Włożyć wraz z grzybami do garnka, zalać wodą spod grzybów i uzupełnić wodą w takiej ilości, aby kapusta była zakryta. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Odcedzić, usunąć ziela angielskie i liście laurowe. Dokładnie odsączyć. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać szczyptę cukru. Cebulę przełożyć do kapusty z grzybami. Na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć na mocnym ogniu do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Pieczarki dodać do reszty składników. Farsz wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Na każdego naleśnika nakładać po 2-2,5 łyżki farszu, zwijać w krokieta. Krokiety panierować w roztrzepanym jajku (z dodatkiem soli i musztardy) oraz bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podawać z barszczem czerwonym.
Krokiety z mięsem
Naleśniki:
2 szklanki mąki
250 ml mleka
250 ml wody
3 duże jajka
1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
700 kg gotowanego mięsa z rosołu (u mnie wołowina, indyk, kura)
2 jajka
1 gotowana marchew
1 gotowana pietruszka
1/2 gotowanego selera
2 średnie cebule
sól
pieprz
2 łyżki majeranku
1/2 łyżki tymianku
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
4 jajka
bułka tarta (do panierowania)
olej
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Odstawić na około 20 minut do napęcznienia mąki. Usmażyć naleśniki. Przykryć talerzem, aby łatwo dało się je zwijać.
Mięso i warzywa zmielić w maszynce. Cebulę pokroić drobno i zarumienić na oleju. Do mięsa dodać sól, pieprz, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę oraz jajka. Wyrobić na gładką masę. Przy brzegu naleśnika nakładać około 3 łyżki farszu i zwijać w krokieta. Panierować w jajku i bułce, smażyć na rumiano z obu stron. Podawać solo lub z czerwonym barszczem.