Naleśniki na słodko z dużą ilością owoców są świetnym rozwiązaniem na podwieczorek, deser lub słodki obiad. Ja najbardziej lubię podać je na podwieczorek.
Ja i moja rodzina uwielbiamy naleśniki, najczęściej przygotowuję je na podwieczorek. Staram się też przygotowywać je sezonowo, jesienią i zimą z jabłkami i rozgrzewającym cynamonem, wiosną i latem z malinami, rabarbarem, truskawkami czy jagodami.
W tym artykule przedstawię Wam kilka propozycji na sezonowe naleśniki, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Powoli zaczyna się sezon owocowy, rabarbar już jest, za chwilę pojawią się truskawki, maliny i jagody, jabłka mamy praktycznie cały sezon. A, więc do kuchni i smacznego.
Moje propozycje na naleśniki.
Naleśniki z prażonymi jabłkami i cynamonem.
Nie pamiętam już kiedy jadłam takie naleśniki z jabłkami...pyszne i pachnące. Chodziły już za mną od kilku dni, aż dzisiaj je przygotowałam. W całym domu pysznie pachniało. Polecam przygotować je na deser lub podwieczorek. Zapewniam, że będzie pysznie. Jabłka i cynamon to bardzo pyszne połączenie.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 cukier waniliowy
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
półtorej szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
50 ml gazowanej wody
Nadzienie:
50 dag jabłek
1 łyżka masła
cukier do smaku
cynamon mielony według uznania
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło.
2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
3. Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, chwilę dusimy cały czas mieszając, następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy cukier i cynamon do smaku.
4. Na naleśniki nakładamy porcje jabłek i zwijamy ruloniki. Podajemy od razu gorące.
5. Smacznego.
Naleśniki na kremówce z malinami i polewą.
Naleśniki na kremówce są bardzo delikatne. Przygotowałam do nich polewę czekoladową z nutką kardamonu. Do tego lekko kwaśne świeże maliny. Jednym słowem...pysznie. Dodam, że smakują gorące zaraz po przygotowaniu jak i zimne.
Składniki:
Ciasto:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
1 szklanka mąki tortowej
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa:
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
Dodatkowo:
2 szklanki świeżych malin
5 dag mlecznej czekolady
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Z podanych składników miksujemy przez kilka chwil gładkie bez grudek o odpowiedniej gęstości ciasto. Mąkę najlepiej jest dodawać stopniowo. Ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
2. Z tak przygotowanego ciasta na patelni na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki. Powinno nam wyjść 8 sztuk.
3. Cukier i kakao mieszamy w garnku z niewielką ilością gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez kilka chwil, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż polewa będzie gęsta i szklista. Na koniec dodajemy kardamon i dokładnie mieszamy.
4. Gorącą polewą smarujemy każdy naleśnik, posypujemy malinami i zwijamy w ruloniki, z wierzchu również dekorujemy polewą.
5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nią naleśniki i dekorujemy malinami.
6. Smacznego.
Naleśniki z truskawkami i delikatnym serkiem.
Lubicie naleśniki? Bo ja tak i to bardzo, najbardziej te na słodko z owocami. Udało mi się dostać pyszne i aromatyczne truskawki, do tego delikatny i lekki serek. Całość dopełnia czekolada. Czy może być coś pyszniejszego?...polecam na deser.
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mleka
półtorej szklanki mąki pszennej
2 jajka
cukier do smaku
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo:
35 dag serka naturalnego delikatnego (użyłam serka President )
cukier puder do smaku
30 dag świeżych truskawek
5 dag mlecznej czekolady
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Składniki ciasta miksujemy na gładkie, bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki, usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i dokładnie studzimy.
2. Truskawki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki, a truskawki kroimy w małą kosteczkę.
3. Serek ucieramy z cukrem pudrem do smaku, dodajemy truskawki i dokładnie mieszamy, lekko je rozcierając.
4. Naleśniki smarujemy serkiem z truskawkami i składamy w kopertę.
5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dekorujemy nią naleśniki. Podajemy.
Naleśniki z musem z rabarbaru i syropem z mniszka.
Polecam pyszne naleśniki na deser. Lekko kwaśne nadzienie z rabarbaru sprawia, że naleśniki nie są za słodkie, są takie w sam raz.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
2 jajka
1 pełna szklanka mąki tortowej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
cukier do smaku
Mus:
40 dag rabarbaru
syrop z mniszka lekarskiego do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
syrop z mniszka lekarskiego do polania
Wykonanie:
1. Składniki ciasta miksujemy na gładkie bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy dokładnie na papierowym ręczniki z nadmiaru tłuszczu i studzimy.
2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dusimy do rozgotowania rabarbaru i odparowania całego płynu. Na koniec mus słodzimy syropem do smaku i studzimy.
3. Naleśniki smarujemy musem i zawijamy w ruloniki.
4. Podajemy udekorowane syropem z mniszka.
6. Smacznego.
Naleśniki z jagodowym twarożkiem.
Uwielbiam takie naleśniki, pyszne i pachnące owocami. Kojarzą mi się z latem. Jagody zerwane prosto z krzaczka są do nich najlepsze. Zamiast jagód kamczackich możemy użyć borówek. Polecam na deser, podwieczorek , a nawet obiad. Z przepisu wyszło mi 8 naleśników.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
pół szklanki wody gazowanej
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
cukier do smaku (około 2 łyżki )
Nadzienie:
25 dag sera białego
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
cukier do smaku
jagody kamczackie lub borówki według uznania ( u mnie jagody )
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Składniki ciasta miksujemy dokładnie na gładką masę,odstawiamy na około 30 minut.Po tym czasie na odrobinie oleju na patelni smażymy naleśniki.Usmażone naleśniki studzimy.
2. Następnie ser ucieramy z cukrami,budyniem i jagodami.
3. Naleśniki smarujemy twarożkiem i zawijamy ruloniki.Podajemy.
4.Smacznego.
Życzę smacznych inspiracji