Małe czarne ziarenka chia, inaczej szałwia hiszpańska. Pochodzą z Ameryki Południowej. Dawniej chia były bardzo ważne w diecie Majów, jedli je wojownicy, podobno łyżka chia dawała im siły na cały dzień. Chia nazywane są 'super food'. Czy słusznie? Owszem. Te małe nasionka to źródło wapnia, magnezu, błonnika, potasu oraz kwasów omega 3. Chia pomagają obniżyć cukier, są idealne dla cukrzyków. Chia przyśpiesza metabolizm, wzmacnia kości. Nasiona chia powinny również znaleźć się w diecie osób z nadwagą. Mogłabym te zalety wymieniać w nieskończoność. Najlepiej spróbować samemu. W moim domu chia najczęściej podaję w formie puddingów.
Pudding chia z wiśniami
2 szklanki mleka
6 1/2 łyżki chia
1 łyżka kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 łyżek miodu
1/2 szklanki wiśni bez pestek
migdały
Do miski dodaj 1 szklankę mleka, 3 1/2 łyżki chia, ekstrakt waniliowy, kakao i połowę miodu. Całość dokładnie zmiksuj blenderem.
W osobnej misce zmiksuj pozostałe mleko z nasionami chia, wiśniami i miodem.
Miseczki przełóż do lodówki na kilka godzin. Następnie do pucharków na spód wyłóż chia z wiśniami, a na wierzch z kakao. Posyp posiekanymi migdałami.
Kokosowy pudding chia
1/4 szklanki nasion chia
200 ml mleczka kokosowego
2 sztuki kiwi
wiórki kokosowe
orzechy nerkowca
Mleczko kokosowe przelej do miseczki, dodaj stewię (do smaku) i wymieszaj. Dodaj nasiona chia i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na ok 2 godziny.
Pudding przełóż do salaterek. Podawaj z pokrojonymi kiwi, orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi.
Prosty pudding z chia
3 łyżki nasion chia
1 szklanka mleka migdałowego
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 łyżka syropu klonowego
1/2 banana
1 szczypta cynamonu
Do miseczki wsyp nasiona chia. Dodaj ekstrakt waniliowy, mleko i syrop klonowy.
Zmiksuj blenderem.
Miseczkę wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij miseczkę.
Banana pokrój w plasterki, dodaj do puddingu i posyp cynamonem.