Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska

Małe czarne ziarenka chia, inaczej szałwia hiszpańska. Te małe ziarenka pochodzą z Ameryki Południowej. Dawniej chia były bardzo ważne w diecie Majów, jedli je wojownicy, podobno łyżka chia dawała im siły na cały dzień. Chia nazywane są 'super food'.

Małe czarne ziarenka chia, inaczej szałwia hiszpańska. Pochodzą z Ameryki Południowej. Dawniej chia były bardzo ważne w diecie Majów, jedli je wojownicy, podobno łyżka chia dawała im siły na cały dzień. Chia nazywane są 'super food'. Czy słusznie? Owszem. Te małe nasionka to źródło wapnia, magnezu, błonnika, potasu oraz kwasów omega 3. Chia pomagają obniżyć cukier, są idealne dla cukrzyków. Chia przyśpiesza metabolizm, wzmacnia kości. Nasiona chia powinny również znaleźć się w diecie osób z nadwagą. Mogłabym te zalety wymieniać w nieskończoność. Najlepiej spróbować samemu. W moim domu chia najczęściej podaję w formie puddingów.

 

Pudding chia z wiśniami

 

2 szklanki mleka

6 1/2 łyżki chia

1 łyżka kakao

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

5 łyżek miodu

1/2 szklanki wiśni bez pestek

migdały

 

Do miski dodaj 1 szklankę mleka, 3 1/2 łyżki chia, ekstrakt waniliowy, kakao i połowę miodu. Całość dokładnie zmiksuj blenderem.
W osobnej misce zmiksuj pozostałe mleko z nasionami chia, wiśniami i miodem.
Miseczki przełóż do lodówki na kilka godzin. Następnie do pucharków na spód wyłóż chia z wiśniami, a na wierzch z kakao. Posyp posiekanymi migdałami. 

Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska

Kokosowy pudding chia

 

1/4 szklanki nasion chia

200 ml mleczka kokosowego

2 sztuki kiwi

wiórki kokosowe

orzechy nerkowca

 

Mleczko kokosowe przelej do miseczki, dodaj stewię (do smaku) i wymieszaj. Dodaj nasiona chia i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na ok 2 godziny.
Pudding przełóż do salaterek. Podawaj z pokrojonymi kiwi, orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi. 

 

Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska

Prosty pudding z chia

 

3 łyżki nasion chia

1 szklanka mleka migdałowego

kilka kropel ekstraktu waniliowego

1 łyżka syropu klonowego

1/2 banana

1 szczypta cynamonu

 

Do miseczki wsyp nasiona chia. Dodaj ekstrakt waniliowy, mleko i syrop klonowy.

Zmiksuj blenderem.

Miseczkę wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij miseczkę.

Banana pokrój w plasterki, dodaj do puddingu i posyp cynamonem. 

 

Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak