Sama nazwa "CHIA" w dosłownym tłumaczeniu oznacza "OLEISTY", zapewne za sprawą wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (do 30%). Te małe nasionka są nie tylko bogate w kwas omega-3, ale kwasy te występują w odpowiedniej proporcji z kwasami omega-6, więc zasługują na szczególną uwagę.
Nasiona chia zyskały popularność stosunkowo niedawno i chociaż wartościowo można je porównywać z naszym rodzimym siemieniem lnianym, to i tak warto sięgnąć po nie od czasu do czasu.
Dlaczego warto?
1. Zawierają 3 razy więcej żelaza niż szpinak.
2. Są o 5 razy bogatsze w wapń niż mleko.
3. Mają 2 razy więcej cynku niż nasiona słonecznika.
Szałwia hiszpańska ma wszechstronne zastosowanie, chociaż najbardziej popularna jest w formie dietetycznych puddingów, to można ją również wykorzystać jako dodatek do wypieku pieczywa, do owsianki, koktajli, czy zagęszczania zup i sosów.
Nasiona chia na słodko:
Śmietankowe naleśniki z twarożkiem z chia i karmelizowanym rabarbarem (przepis)
Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym (przepis)
Serniczki z chia i kisielem arbuzowym
Składniki (na 5 porcji):
Serniczki:
- 500 g naturalnego serka twarogowego
- 2 łyżki nasion chia
- cukier puder do smaku
Kisiel:
- 250 g arbuza bez skóry i pestek
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Opcjonalnie:
- borówki amerykańskie
Przygotowanie:
Serek mieszamy z nasionami chia i cukrem pudrem, odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Arbuza blendujemy, przelewamy do garnka i zagotowujemy. Skrobię mieszamy z wodą i wlewamy delikatnie do gotującego się arbuza cały czas mieszając. Gotujemy do czasu, aż kisiel będzie gęstniał. Studzimy.
Wcześniej przygotowany serek przekładamy do małych pucharków/szklaneczek/miseczek, na wierzch wykładamy wystudzony kisiel, opcjonalnie ozdabiamy borówkami.
Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką
Składniki:
Spód:
- 1 garść świeżego szpinaku baby
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- duża szczypta proszku do pieczenia
Masa serkowo-jogurtowa:
- 200 g jogurtu greckiego
- 250 g serka waniliowego
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki wody
Galaretka:
- 800 g arbuza
- 3 łyżeczki żelatyny
- sok z 1/2 limonki
Do dekoracji:
- 100 ml śmietany kremówki
- cząstki limonki
Przygotowanie:
Do malaksera wrzucamy szpinak, dodajemy olej, żółtka, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
Miksujemy całość na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą szpinakową.
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Jogurt mieszamy z serkiem waniliowym i nasionami chia, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy, aż napęcznieje po czym rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Żelatynę hartujemy zimną masą serową i całość mieszamy.
Brzegi tortownicy owijamy folią spożywczą, na dnie formy kładziemy wystudzony biszkopt.
Na biszkopcie równomiernie rozprowadzamy masę i wkładamy do lodówki do czasu stężenia.
Arbuza obieramy ze skóry i usuwamy pestki, miąższ blendujemy.
Do żelatyny wlewamy sok z limonki, czekamy aż napęcznieje i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, hartujemy zblednowanym arbuzem i delikatnie razem mieszamy.
Galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia.
Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną i ew. cząstkami limonki.