Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nasiona chia w słodkiej odsłonie

Nasiona chia, nazywane inaczej szałwią hiszpańską dopiero od niedawna stały się popularne w krajach europejskich.

Sama nazwa "CHIA" w dosłownym tłumaczeniu oznacza "OLEISTY", zapewne za sprawą wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (do 30%). Te małe nasionka są nie tylko bogate w kwas omega-3, ale kwasy te występują w odpowiedniej proporcji z kwasami omega-6, więc zasługują na szczególną uwagę.

Nasiona chia zyskały popularność stosunkowo niedawno i chociaż wartościowo można je porównywać z naszym rodzimym siemieniem lnianym, to i tak warto sięgnąć po nie od czasu do czasu.

 

Dlaczego warto?

1. Zawierają 3 razy więcej żelaza niż szpinak.
2. Są o 5 razy bogatsze w wapń niż mleko.
3. Mają 2 razy więcej cynku niż nasiona słonecznika.

Szałwia hiszpańska ma wszechstronne zastosowanie, chociaż najbardziej popularna jest w formie dietetycznych puddingów, to można ją również wykorzystać jako dodatek do wypieku pieczywa, do owsianki, koktajli, czy zagęszczania zup i sosów.

Nasiona chia na słodko:

Śmietankowe naleśniki z twarożkiem z chia i karmelizowanym rabarbarem (przepis)

Nasiona chia w słodkiej odsłonie

 

Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym (przepis)

Nasiona chia w słodkiej odsłonie

 

Serniczki z chia i kisielem arbuzowym 

Nasiona chia w słodkiej odsłonie

Składniki (na 5 porcji):

Serniczki:

  • 500 g naturalnego serka twarogowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • cukier puder do smaku

 

Kisiel:

  • 250 g arbuza bez skóry i pestek
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

 

Opcjonalnie:

  • borówki amerykańskie 

 

Przygotowanie:

Serek mieszamy z nasionami chia i cukrem pudrem, odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. 

Arbuza blendujemy, przelewamy do garnka i zagotowujemy. Skrobię mieszamy z wodą i wlewamy delikatnie do gotującego się arbuza cały czas mieszając. Gotujemy do czasu, aż kisiel będzie gęstniał. Studzimy.

Wcześniej przygotowany serek przekładamy do małych pucharków/szklaneczek/miseczek, na wierzch wykładamy wystudzony kisiel, opcjonalnie ozdabiamy borówkami.

 

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką

Nasiona chia w słodkiej odsłonie

Składniki:

Spód:

  • 1 garść świeżego szpinaku baby
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • duża szczypta proszku do pieczenia

 

Masa serkowo-jogurtowa:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka waniliowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki wody

 

Galaretka:

  • 800 g arbuza
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sok z 1/2 limonki

 

Do dekoracji:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • cząstki limonki

 

Przygotowanie:

Do malaksera wrzucamy szpinak, dodajemy olej, żółtka, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
Miksujemy całość na jednolitą masę.

Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą szpinakową.

Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach. Studzimy.

Jogurt mieszamy z serkiem waniliowym i nasionami chia, odstawiamy na godzinę do lodówki.

Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy, aż napęcznieje po czym rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Żelatynę hartujemy zimną masą serową i całość mieszamy.

Brzegi tortownicy owijamy folią spożywczą, na dnie formy kładziemy wystudzony biszkopt.

Na biszkopcie równomiernie rozprowadzamy masę i wkładamy do lodówki do czasu stężenia.

Arbuza obieramy ze skóry i usuwamy pestki, miąższ blendujemy.

Do żelatyny wlewamy sok z limonki, czekamy aż napęcznieje i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, hartujemy zblednowanym arbuzem i delikatnie razem mieszamy.

Galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia.

Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną i ew. cząstkami limonki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak