Natka pietruszki to nie tylko dodatek smakowy do potraw, ale również bogactwo witamin i minerałów.
Te zielone, niepozorne listki nie tylko wzmacniają i oczyszczają organizm, ale również poprawiają humor i wygląd cery.
Spożycie jednej łyżki posiekanych listków pietruszki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C, więc warto ją dodawać do każdego rodzaju potraw, nie tylko do zup, ale i sosów, surówek, sałatek, dań z ryżu, a nawet kanapek.
Oprócz witaminy A i C, natka bogata jest w witaminę E, beta-karoten, żelazo, kwas foliowy, magnez i wapń.
Najwięcej witamin uzyskamy ze świeżej pietruszki, można więc uprawiać ją w doniczce na kuchennym parapecie, by mieć ją pod ręką przez cały rok - ważne, aby wysiać ją z nasion, bo wtedy jest bardziej trwała niż ta kupiona w sklepie, która po tygodniu usycha.
Oprócz tego świeże, posiekane listki można zamrozić i korzystać z nich zimą, by wzbogacić smak przygotowywanych potraw.
Nie wiem jak jest w innych domach, ale u mnie dzieci chętniej jedzą dania z dodatkiem pietruszki, niż z innymi ziołami, więc przemycam ją gdzie tylko się da ;)
Moje propozycje na wykorzystanie natki pietruszki:
Sałatka z ciecierzycy i białej kiełbasy (przepis)
Nocne bułki dyniowe z natką pietruszki (przepis)
Filet z kurczaka z papryką w sosie serowym (przepis)
Surówka z kapusty, marchewki i papryki
Składniki:
- 1/4 średniej główki młodej kapusty
- 2 młode marchewki
- 1 mała czerwona papryka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- duża szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy i szatkujemy. Marchewki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Marchew i paprykę dodajemy do poszatkowanej kapusty, mieszamy.
Do warzyw dodajemy sól, pieprz, cukier i olej.
Na końcu całość mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki.