Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Natka pietruszki - dlaczego warto dodawać ją do potraw?

Natka pietruszki to nie tylko dodatek smakowy do potraw, ale również bogactwo witamin i minerałów.
Natka pietruszki to nie tylko dodatek smakowy do potraw, ale również bogactwo witamin i minerałów.

Te zielone, niepozorne listki nie tylko wzmacniają i oczyszczają organizm, ale również poprawiają humor i wygląd cery.

Spożycie jednej łyżki posiekanych listków pietruszki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C, więc warto ją dodawać do każdego rodzaju potraw, nie tylko do zup, ale i sosów, surówek, sałatek, dań z ryżu, a nawet kanapek.

Oprócz witaminy A i C, natka bogata jest w witaminę E, beta-karoten, żelazo, kwas foliowy, magnez i wapń.

Najwięcej witamin uzyskamy ze świeżej pietruszki, można więc uprawiać ją w doniczce na kuchennym parapecie, by mieć ją pod ręką przez cały rok - ważne, aby wysiać ją z nasion, bo wtedy jest bardziej trwała niż ta kupiona w sklepie, która po tygodniu usycha. 
Oprócz tego świeże, posiekane listki można zamrozić i korzystać z nich zimą, by wzbogacić smak przygotowywanych potraw.

Nie wiem jak jest w innych domach, ale u mnie dzieci chętniej jedzą dania z dodatkiem pietruszki, niż z innymi ziołami, więc przemycam ją gdzie tylko się da ;)

Moje propozycje na wykorzystanie natki pietruszki:

Sałatka z ciecierzycy i białej kiełbasy (przepis)

Sałatka z ciecierzycy i białej kiełbasy - medium

 

Nocne bułki dyniowe z natką pietruszki (przepis)

Nocne bułki dyniowe z natką pietruszki - medium

 

Filet z kurczaka z papryką w sosie serowym (przepis)

Filet z kurczaka z papryką w sosie serowym - medium

 

Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Natka pietruszki - dlaczego warto dodawać ją do potraw?

Składniki:

  • 1/4 średniej główki młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • duża szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Kapustę płuczemy i szatkujemy. Marchewki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. 
Marchew i paprykę dodajemy do poszatkowanej kapusty, mieszamy. 
Do warzyw dodajemy sól, pieprz, cukier i olej. 
Na końcu całość mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak