Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nie ma to jak makaron domowej roboty

Makaron dodajemy do większości dań . Ale czy kiedykolwiek próbowaliśmy przygotować domowy makaron sami w domu? Jeśli nie to zapraszam Cię dziś na post w którym dowiesz się jak przygotować domowy makaron.

Makaron dodatek do zup , tradycyjnego rosołu , dodawany do różnego rodzaju potraw. Tak naprawdę jest używany w naszej kuchni parę razy w tygodniu. Żyjemy w takich czasach , że nie ma problemu z zakupieniem makaronu . Na pułkach sklepowych mamy bardzo duży wybór od kształtu po sam kolor. Najczęściej wybieranymi zauważając w sklepie czy po dostępności produktów. Na półce potencjalni klienci wybierają makarony takie jak : nitki , świderki ,kokardki oraz makaron do spaghetti. Od pewnego czasu sama przygotowuję makaron między innymi nitki , makaron do spaghetti czy tagliatelle. Wiadomo , że początki nie tak piękne i kolorowe jak zakończenie w bajkach . Ale siła i upór pomogły w dążeniu do celu ale cenne rady Babci zostaną zachowane na długie lata i przenoszone z pokolenia na pokolenie. Dlatego nie warto się zniechęcać po pierwszej nieudanej próbie. Przecież nikt od razu nie był idealnym kucharzem . Nawet Wielcy Mistrzowie też od razu wszystko im nie wychodził idealnie. W dzisiejszym w poście przedstawię przepis na makaron z , którego bez problemu można przygotować tagliatelle czy makaron nitki wystarczy tylko dostosować grubość. Sposobów przygotowania makaronu jest wiele , że nie spełnia ich wyliczyć na palcach jednej ręki . Możemy je łączyć z różnymi sosami , mięsem , warzywami na słodko jak i wytrawnie.

Makaron dla zdrowia :

- pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór piersi

- zawiera witaminy B1, B6 oraz PP

Przepis na domowy makaron

• mąka 400 g
• jajka 4 sztuki
• sól 1 łyżeczka
• woda 15 ml

Wykonanie :
Na stolnicy wysypujemy mąkę do mąki dodajemy jajka oraz sól oraz troszkę wody  ok.15 ml. Wszystkie składniki starannie mieszamy i zagniatamy ciasto. Na stolnicy podsypujemy mąką wałkujemy ciasto na cienki placek i odstawiamy do przeschnięcia na około 1 godzinę. Po przeschnięciu można pokroić nożem lub w maszynce do robienia makaronu. Makaron rozsypujemy po stolnicy aby przeschnął. Następnie gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju aby się nie skleił.

B1, B6 oraz PP

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/makaron-dodaje-energii-a-ma-malo-kalorii_33738.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak