Tradycyjne kotlety mielone często kojarzą nam się z domem rodzinnym (u mnie zawsze były w niedzielę na zmianę ze schabowym), jednak wałkowanie co drugi tydzień tego samego sprawiło, że przestałam je lubić.
Pomimo urazy z dzieciństwa postanowiłam spróbować odmienić tradycyjną wersję mielonego i uważam, że całkiem dobrze to wychodzi, bo mięso mielone świetnie smakuje z każdym dodatkiem, a do tego można je dowolnie nadziać i tym samym sprawić rodzinie niespodziankę.
Najważniejsze w tym przypadku, to oczywiście świeże mięso dobrej jakości, resztę składników można dowolnie mieszać i zamieniać, tym samym odkrywając nowe, ciekawe połączenia smakowe - wszystko zależy od tego co kto lubi.
Można je podać nie tylko na obiad z ziemniakami i surówką, bo dobrze smakują również w bułce.
Moje ulubione "odmienione" mielone:
Koperkowe mielone z sezamem
Składniki (na 4 sztuki):
- 200 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka z brzuszkiem bułki tartej
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy jajko, bułkę tartą, koperek i sezam, zagniatamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie zagniatamy.
Przyprawione mięso dzielimy na 4 części i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju (na wolnym ogniu) z obu stron na złoty kolor.
Mielone z suszonymi pomidorami nadziane mozzarellą
Składniki (na 4 sztuki):
- 200 g mięsa mielonego
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 kawałki suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1/2 kulki mozzarelli
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Zagniatamy.
Mozzarellę kroimy na 4 kawałki. Mięso dzielimy na 4 porcje, każdą z nich lekko rozpłaszczamy, układamy na środku kawałek mozzarelli i zlepiamy. Formujemy kotlety po czym panierujemy je w bułce tartej.
Smażymy na oleju na złoty kolor.
Mielone z nadzieniem z bobu
Składniki:
Mięso:
- 250 g mięsa mielonego z szynki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 czerwonej cebuli
- duża szczypta natki pietruszki
- sól i pieprz
Nadzienie:
- 150 g bobu
- 2 kawałki suszonych pomidorów
- 1/4 kulki mozzarelli
- 1 łyżka oleju (od suszonych pomidorów)
- sól do smaku
- woda do gotowania bobu
Pozostałe:
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej, posolonej wody. Gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy wodę i obieramy bób z łupinek.
Obrany bób rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego pokrojone w drobne kawałki suszone pomidory oraz pokrojoną w paski mozzarellę.
Całość mieszamy z olejem i doprawiamy do smaku solą.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki i pokrojoną w kostkę cebulę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagniatamy i dzielimy na 4 części.
Nadzienie z bobu również dzielimy na 4 części. Mięso formujemy w kulkę, następnie spłaszczamy ją i na środku umieszczamy porcję nadzienia. Zalepiamy i formujemy w kotlety.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.