Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

(Nie) zwykłe mielone...

Mielone przygotowywane ciągle w ten sam sposób stają się udręką dla wielu osób. Czas to zmienić!

Tradycyjne kotlety mielone często kojarzą nam się z domem rodzinnym (u mnie zawsze były w niedzielę na zmianę ze schabowym), jednak wałkowanie co drugi tydzień tego samego sprawiło, że przestałam je lubić.

Pomimo urazy z dzieciństwa postanowiłam spróbować odmienić tradycyjną wersję mielonego i uważam, że całkiem dobrze to wychodzi, bo mięso mielone świetnie smakuje z każdym dodatkiem, a do tego można je dowolnie nadziać i tym samym sprawić rodzinie niespodziankę.

Najważniejsze w tym przypadku, to oczywiście świeże mięso dobrej jakości, resztę składników można dowolnie mieszać i zamieniać, tym samym odkrywając nowe, ciekawe połączenia smakowe - wszystko zależy od tego co kto lubi.

Można je podać nie tylko na obiad z ziemniakami i surówką, bo dobrze smakują również w bułce.


Moje ulubione "odmienione" mielone:

Koperkowe mielone z sezamem

(Nie) zwykłe mielone...

Składniki (na 4 sztuki):

  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka z brzuszkiem bułki tartej
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy jajko, bułkę tartą, koperek i sezam, zagniatamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie zagniatamy. 

Przyprawione mięso dzielimy na 4 części i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju (na wolnym ogniu) z obu stron na złoty kolor. 

 

Mielone z suszonymi pomidorami nadziane mozzarellą

(Nie) zwykłe mielone...

Składniki (na 4 sztuki):

  • 200 g mięsa mielonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 kawałki suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Zagniatamy.

Mozzarellę kroimy na 4 kawałki. Mięso dzielimy na 4 porcje, każdą z nich lekko rozpłaszczamy, układamy na środku kawałek mozzarelli i zlepiamy. Formujemy kotlety po czym panierujemy je w bułce tartej.

Smażymy na oleju na złoty kolor.

 

Mielone z nadzieniem z bobu

(Nie) zwykłe mielone...

Składniki:

Mięso:

  • 250 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • duża szczypta natki pietruszki
  • sól i pieprz

Nadzienie:

  • 150 g bobu
  • 2 kawałki suszonych pomidorów
  • 1/4 kulki mozzarelli
  • 1 łyżka oleju (od suszonych pomidorów)
  • sól do smaku
  • woda do gotowania bobu

Pozostałe:

  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej, posolonej wody. Gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy wodę i obieramy bób z łupinek.

Obrany bób rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego pokrojone w drobne kawałki suszone pomidory oraz pokrojoną w paski mozzarellę.

Całość mieszamy z olejem i doprawiamy do smaku solą.

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki i pokrojoną w kostkę cebulę. 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagniatamy i dzielimy na 4 części.

Nadzienie z bobu również dzielimy na 4 części. Mięso formujemy w kulkę, następnie spłaszczamy ją i na środku umieszczamy porcję nadzienia. Zalepiamy i formujemy w kotlety.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak