Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Niebanalna przekąska na każdą okazję

Jak zaskoczyć gości fantastyczną przekąską? Wystarczy przygotować na spotkanie terrine. Zachwyca smakiem i wyglądam. Goście padną z wrażenia :)

Terrina swój świetny wygląd zawdzięcza odpowiedniemu ułożeniu palstrów cukinii. Całokształt dopełniają kawałki warzyw, które widać po przekrojeniu.

 

Niebanalna przekąska na każdą okazję

 

Taka terrina z pewnością będzie wyglądała efektownie na naszych stołach. Co więcej, przygotować możemy ją dzień wcześniej i wyjąć tuż przed podaniem.

Jej wykonanie nie sprawia problemów, a poświęcony czas na jej wykonanie jest z pewnością tego wart.

 

Terrina z cukinii

 

 

Niebanalna przekąska na każdą okazję

 

A oto sekret terriny czyli odpowiednio dobrane składniki:

 

SKŁADNIKI:

3 średnie cukinie(2 większe + 1 mniejsza),

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

50 dag półtłustego twarogu,

2 pomidory,

5–6 połówek suszonych pomidorów w zalewie,

30 dag sera feta,

 sok z cytryny,

zioła prowansalskie,

sól,

pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie dokładnie myjemy i odkrawamy końce. Dwie z nich kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minut, żeby zmiękły. Po wystudzeniu osuszamy je papierowymi ręcznikami.

 

Niebanalna przekąska na każdą okazję

 

Keksówkę wykładamy folią spożywczą i wykładamy ją paskami cukinii.Trzecią z cukinię kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulkę, a następnie dodajemy cukinię i dusimy do miękkości przyprawiając ją solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

 

Niebanalna przekąska na każdą okazję

 

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy je w kostkę. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski.Twaróg odciskamy z wody. Miksujemy go razem z serem feta.

 

Niebanalna przekąska na każdą okazję

 

Do masy serowej dodajemy uduszoną cukinię z cebulką, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i ziołami. Masę serową przekładamy do keksówki, wszystko ugniatamy łyżką i przykrywamy wystającymi plastrami cukinii.

 

Niebanalna przekąska na każdą okazję

 

Przekładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po schłodzeniu terrinę wyjmujemy z formy i odwracamy do góry nogami. Kroimy ją w cienkie plastry.

 

 

Niebanalna przekąska na każdą okazję

 

Pyszna, ciesząca oczy i podniebienie przekąska z cukinii, pomidorów i serka. Smacznego ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak