Ciasto które dziś chce zaproponować to czekoladowy biszkopt ,przełożony dżemem i masą na bazie serka mascarpone zmiksowanym z kremówką.
Uroku dodają dziurki wypełnione galaretką truskawkową .
Wierzch obficie posypany wiórkami kokosowymi, i udekorowany świeżymi truskawkami.
Do sporządzenia biszkoptu :
W rondelku wymieszaj:
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczkę rozpuszczalnej kawy
1 szklanka cukru
Zagotuj, zdejmij z kuchenki . Masę wystudź.
- 5 białek ubij na sztywno, dosyp pół szklanki cukru. Cały czas ubijaj ,następnie dodaj 5 żółtek , oraz wlej zimną masę . Wyłącz mikser.
- W misce wymieszaj 1,5 szklanki mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżeczką sody. Przesiej.
- Dodaj do masy. Mieszaj łyżką .
- Dno prostokątnej formy wyłóż papierem do pieczenie ,przelej masę .piecz 35 minut w 180 stopniach, upieczony biszkopt ostudź i przekrój na pół.
- 1 galaretkę truskawkową rozpuść w 500 ml. wrzątku.
- Serek mascarpone 400 gram ubij z 200 ml, śmietanki kremówki i 2 łyżkami cukru pudru.
- Pierwszy blat posmaruj dżemem truskawkowym wyłóż 3/4 masy, przykryj drugim blatem.Posmaruj resztą masy. Posyp wiórkami.
- Za pomocą kieliszka zrób dziurki w biszkopcie , które wypełnisz tężejącą galaretką truskawkową .
- Wstaw na 3 godziny do lodówki .