Chłodniki nie bez powodu kojarzą nam się z latem, bo to właśnie one są wtedy najczęściej przyrządzane, ze względu na to, że można je przygotować w kilka chwil, a do tego świetnie orzeźwiają.
Tak na prawdę chłodniki można przygotowywać w wielu wersjach smakowych, nie tylko wytrawnych, ale również na słodko, więc sprawdzą się zarówno w porze obiadowej, jak i na deser - te najbardziej lubią dzieci.
Do wytrawnej wersji chłodnika najbardziej pasuje koperek i to właśnie on jest najczęściej używany w tym celu, w słodkiej wersji natomiast idealnie sprawdza się mięta.
Osobiście robiąc chłodnik staram się, by był nie tylko orzeźwiający, ale i w miarę syty, stąd właśnie pomysł, by dodać do niego parówkę, czy ryż.
Chłodnikowe inspiracje:
Chłodnik buraczkowy z twarogiem
Składniki:
- 150 g ugotowanych buraków
- 100 g mielonego półtłustego twarogu
- 1/2 szklanki kefiru naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka świeżego koperku
Przygotowanie:
Ugotowane, zimne i obrane ze skórki buraki kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku blendera.
Do buraków dodajemy twaróg i wlewamy kefir. Całość blendujemy na gładko.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania. Na koniec mieszamy z drobno posiekanym świeżym koperkiem i od razu podajemy.
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i parówką (przepis)
Chłodnik truskawkowo-morelowy z ryżem
Składniki:
- 250 g truskawek
- 4 morele
- 1/2 szklanki kefiru naturalnego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki ugotowanego ryżu
- 4 liście mięty
- ksylitol do smaku
Przygotowanie:
Schłodzone truskawki (umyte i z usuniętymi szypułkami) umieszczamy w pojemniku blendera. Do truskawek dodajemy umyte morele bez pestek. Całość blendujemy na mus.
Do musu owocowego dodajemy 2 łyżki ugotowanego ryżu i kefir, ponownie blendujemy.
Na koniec dodajemy jogurt naturalny, miętę i ksylitol do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy i od razu podajemy. Wierzch posypujemy resztą ugotowanego ryżu.