Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nietypowe chłodniki na lato

Trochę ciepłych dni już za nami, jednak jeszcze więcej przed nami, nic nie orzeźwi tak jak dobry chłodnik.

Chłodniki nie bez powodu kojarzą nam się z latem, bo to właśnie one są wtedy najczęściej przyrządzane, ze względu na to, że można je przygotować w kilka chwil, a do tego świetnie orzeźwiają.

Tak na prawdę chłodniki można przygotowywać w wielu wersjach smakowych, nie tylko wytrawnych, ale również na słodko, więc sprawdzą się zarówno w porze obiadowej, jak i na deser - te najbardziej lubią dzieci.

Do wytrawnej wersji chłodnika najbardziej pasuje koperek i to właśnie on jest najczęściej używany w tym celu, w słodkiej wersji natomiast idealnie sprawdza się mięta. 

Osobiście robiąc chłodnik staram się, by był nie tylko orzeźwiający, ale i w miarę syty, stąd właśnie pomysł, by dodać do niego parówkę, czy ryż.

Chłodnikowe inspiracje:

Chłodnik buraczkowy z twarogiem

Nietypowe chłodniki na lato

Składniki:

  • 150 g ugotowanych buraków
  • 100 g mielonego półtłustego twarogu
  • 1/2 szklanki kefiru naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka świeżego koperku

Przygotowanie:

Ugotowane, zimne i obrane ze skórki buraki kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku blendera. 
Do buraków dodajemy twaróg i wlewamy kefir. Całość blendujemy na gładko.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania. Na koniec mieszamy z drobno posiekanym świeżym koperkiem i od razu podajemy.

 

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i parówką (przepis)

Nietypowe chłodniki na lato

 

Chłodnik truskawkowo-morelowy z ryżem

Nietypowe chłodniki na lato

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 4 morele
  • 1/2 szklanki kefiru naturalnego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 4 liście mięty
  • ksylitol do smaku

Przygotowanie:

Schłodzone truskawki (umyte i z usuniętymi szypułkami) umieszczamy w pojemniku blendera. Do truskawek dodajemy umyte morele bez pestek. Całość blendujemy na mus.

Do musu owocowego dodajemy 2 łyżki ugotowanego ryżu i kefir, ponownie blendujemy.

Na koniec dodajemy jogurt naturalny, miętę i ksylitol do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy i od razu podajemy. Wierzch posypujemy resztą ugotowanego ryżu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak