Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nietypowe muffinki

W tym wpisie chciałabym przedstawić nietypowe sposoby na muffinki.

Muffinki to wypiek powszechnie znany i lubiany. Bo kto nie uwielbia muffinek? Rodzajów ich jest wiele, wiele kremów, dodatków, dekoracji. Jednak każda z nich wygląda podobnie, ale nadal pysznie. W tym wpisie chciałabym przedstawić dwa nietypowe sposoby na muffinki.
Dla urozmaicenia warto zrobić coś ciekawszego. Pierwszym pomysłem będzie upieczenie ich w zwykłych wafelkach do lodów. Takie wafelki nie kosztują dużo, a wypiek nabiera całkowicie innego wyglądu. Na pewno ten sposób podania przemówi do dzieci. Wyglądają one słodko i przede wszystkim uroczo. Udekorować można najzwyklejszą bitą śmietaną i cukrową posypką. Drugi sposób będzie już troszkę dłuższy. Najpierw musimy upiec normalne muffinki, a później je pokruszyć i przełożyć kremem w słoiczku. Nie zapomnijmy dodać i troszkę koloru. Takie podanie również wygląda ciekawie i nietypowo.
Jak widać oba pomysły na muffinki są bardzo proste w przygotowaniu,więc jeśli znudziły nam się zwykłe tradycyjne warto je zrobić.

 

Jednorożcowe babeczki w wafelkach lodowych

Nietypowe muffinki

 


Nietypowe muffinkiSkładniki
- 10 dag margaryny Kasi

- 0,5 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki tortowej

- 2 jajka

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- wafelki do lodów

- barwniki spożywcze: żółty, różowy, niebieski

dodatkowo:

- bita śmietana typu Śnieżka

- 125 ml mleka

- różowy barwnik spożywczy

- gwiazdki cukrowe


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy wafelki do lodów.
2. Z kolei margarynę ucieramy z cukrem na puszystość. Dalej miksując dodajemy po jednym jajku.
3. Dodajemy proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy mąkę nadal przy tym miksując masę.
4. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedna musi być troszkę większa i do niej dodajemy różowy barwnik. Do kolejnej dodajemy niebieski barwnik, a do trzeciej żółty.
5. Następnie przekładamy ciasto do wafelków. Najpierw dajemy różowe ciasto, potem niebieskie i na koniec żółte. Napełniamy do 3/4 wysokości wafelków.
6. Babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez około 25 minut.
7. Babeczki odkładamy do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy na puszystość z mlekiem.Następnie dodajemy różowy barwnik.
8. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego.
9. Rękawem cukierniczym dekorujemy babeczki. Gwiazdkami posypujemy babeczki.
10. Gotowe! Smacznego!

 

Muffinki w słoiczku

Nietypowe muffinki

Nietypowe muffinki


Składniki
- 2 jajka

- 0,5 szklanki cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 łyżki oleju

- 0,5 szklanki mleka

- 1,5 szklanki mąki tortowej

- barwniki spożywcze

krem:

- 150 ml mleka

- bita śmietana typu Śnieżka

-100g serka mascarpone


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw ubijamy jajka z cukrem na puszystość. Wlewamy do tego olej i jeszcze chwilkę ubijamy.
2. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, wlewamy mleko. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto.
3. Ciasto dzielimy na trzy części. Do każdej dodajemy barwnik.
4. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Przelewamy ciasta. Każdego koloru robimy 4 muffinki.
5. Pieczemy przez około 20 minut w 170 stopniach.
6. Muffinki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy je do ostygnięcia. Następnie muffinki kruszymy.
7. Robimy krem. Śnieżkę ubijamy na puszystość z mlekiem. Z kolei dodajemy serek i ubijamy ponownie.
8. Do słoiczków układamy muffinki pokruszone, następnie krem wyciskamy rękawem cukierniczym, znowu dajemy warstwę muffinek i znowu wyciskamy krem. Na wierzch ponownie dajemy pokruszone muffinki.
9. Gotowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak