Dżemy, konfitury, powidła, kompoty to same pyszności. Owoce lata zamknięte w słoiku pomogą przetrwać na mroźną zimę. Co prawda zrobienie przetworów zajmuje sporo czasu, choć teraz w sklepach jest bardzo dużo produktów ułatwiających nam pracę. Ale czy przetwory zawsze muszą być takie same ? Otóż nie, możemy dodać do nich składniki, które zmienią smak przetworu. Takie nietypowe dżemy możemy użyć do ciast, naleśników czy domowego i chrupiącego pieczywa. Zapraszam po kilka inspiracji na moje nietypowe przetwory owocowe, może się skusicie i zrobicie choć kilka słoiczków.
Granatowe jabłka
1,5 kg jabłek
( obranych i pokrojonych na kawałki )
1 duży granat
1 szk cukru
Jabłka wrzucić na głęboką patelnię i smażyć 10 minut.
Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.
Po około pięciu minutach dodać pestki granatu i wymieszać.
Dżem nakładać do wcześniej wyparzonych słoiczków.
Jeśli chcemy dżem szybko użyć to wystarczy zakręcić gorący dżem.
Natomiast jeśli chcemy dłużej go przechowywać to pasteryzujemy 15 minut.
Gruszki rodzynkowe do ciasta
2 kg dojrzałych gruszek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
1,5 szk rodzynek sułtańskich
1,5 szk cukru żelującego
1/2 szk cukru zwykłego
Słoiki ( u mnie o pojemności 300 ml ) i nakrętki umyć i wyparzyć.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę.
Pokrojone owoce wrzucić do garnka i podgrzewać aż się zagotują.
Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając około 20 minut.
Po tym czasie wrzucić rodzynki i wszystko gotować 10 minut.
Następnie wsypać oba cukry i dokładnie wymieszać cały czas gotując.
Gotować kolejne 1o minut.
Z cukru i soku powstałego z gruszek powstanie gęsty sos a gruszki powinny mieć widoczne kawałki owocu.
Wyłączyć ogień i przestudzić konfiturę, po czym napełnić nią słoiki ( mi wyszło z tej porcji 7 słoików ).
Nałożyć zakrętki i wstawić do pasteryzacji na 10 minut.
Konfitura grejpfrutowo jabłkowa
1 czerwony grejpfrut
2 jabłka
1 łyżka domowej skórki pomarańczowej
1/2 szk białego cukru
1 łyżka agrestowej galaretki
Grejpfrut i jabłka umyć i obrać. Z grejpfruta usunąć wszystkie białe części i pokroić go w kostkę.
Na patelnie wrzucić kawałki grejpfruta razem z wytworzonym sokiem i bez przykrycia dusić około 4-5 minut.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do grejpfruta i dalej smażyć około 5 minut.
Następnie dodać domową skórkę pomarańczową i cukier i dusić kolejne 5 minut.
Na koniec wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Gorącą konfiturą napełnić słoiczek i od razu zamknąć.
Bez pasteryzacji taką konfiturę można przechowywać do trzech tygodni.
Jeżeli chcemy przechowywać dłużej słoik należy zapasteryzować.
Konfitura dobrze smakuje z bułką posmarowaną masłem lub do racuchów..
Papierówki z migdałami i rodzynkami
800 g papierówek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
3/4 szk płatków migdałowych
1 szk rodzynek
200 g brązowego cukru ( użyłam w kostkach )
Papierówki po umyciu, obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do szerokiego rondla.
Dusić je aż lekko się rozpadną a potem dodać migdały i chwilę dusić od czasu do czasu mieszając.
Po około pięciu minutach dodać cukier i mieszać aż się rozpuści a następnie dodać rodzynki i dusić całość 5 minut.
Gorącym dżemem napełnić słoiczki ( u mnie 3 słoiczki takie na dżem ), szybko zakręcić i zostawić do wystudzenia.
Przechowywać w zimnym miejscu.
Gdy dżemy mają być na zimę pasteryzować słoiki przez 5 minut.
Gruszki z żurawiną na zimę
gruszki
żurawina suszona
cukier
woda
Gruszki umyć, obrać i wkładać do słoików.
Następnie do letniej wody wsypac cukier do smaku i dokładnie wymieszać.
Wodą z cukrem zalać owoce a potem wsypać do każdego słoika po czubatej łyżce żurawiny.
Zakręcić słoiki i wstawić do przygotowanego garnka z wodą.
Słoiki pasteryzować 15 minut od zagotowania się wody a potem wyjąć je z garnka, wystudzić i odstawić w chłodne miejsce.
Dżem truskawkowo biszkoptowy z karmelem i wanilią
1 kg truskawek
60 g biszkoptów ( u mnie okrągłe )
1 konfitur-fix ( 25 g )
350 g cukru
3 łyżki karmelu z wanilią ( w młynku )
Truskawki umyć i oberwać szypułki a potem pokroić je na kawałki i wrzucić do garnka.
Biszkopty drobno rozkruszyć.
Następnie wsypać cukier, konfitur-fix oraz biszkopty i karmel z wanilią i wszystko dokładnie wymieszać.
Garnek postawić na dużym ogniu i od zagotowania gotować dżem 3 minuty ciągle mieszając.
Gorącym dżemem napełnić słoiki i szczelnie zakręcić pokrywki.
Dżem przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu.