Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nietypowe przetwory owocowe

Robiąc owocowe przetwory eksperymentuję i robię kilka słoiczków na przetwory owocowe z różnymi dodatkami.

Dżemy, konfitury, powidła, kompoty to same pyszności. Owoce lata zamknięte w słoiku pomogą przetrwać na mroźną zimę.  Co prawda zrobienie przetworów zajmuje sporo czasu, choć teraz w sklepach jest bardzo dużo produktów ułatwiających nam pracę. Ale czy przetwory zawsze muszą być takie same ? Otóż nie, możemy dodać do nich składniki, które zmienią smak przetworu. Takie nietypowe dżemy możemy użyć do ciast, naleśników czy domowego i chrupiącego pieczywa. Zapraszam po kilka inspiracji na moje nietypowe przetwory owocowe, może się skusicie i zrobicie choć kilka słoiczków.

 

Granatowe jabłka

 

Nietypowe przetwory owocowe

1,5 kg jabłek
( obranych i pokrojonych na kawałki )
1 duży granat
1 szk cukru

Jabłka wrzucić na głęboką patelnię i smażyć 10 minut.
Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.
Po około pięciu minutach dodać pestki granatu i wymieszać.
Dżem nakładać do wcześniej wyparzonych słoiczków.
Jeśli chcemy dżem szybko użyć to wystarczy zakręcić gorący dżem.
Natomiast jeśli chcemy dłużej go przechowywać to pasteryzujemy 15 minut.

 

Gruszki rodzynkowe do ciasta

 

Nietypowe przetwory owocowe

2 kg dojrzałych gruszek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
1,5 szk rodzynek sułtańskich
1,5 szk cukru żelującego
1/2 szk cukru zwykłego

Słoiki ( u mnie o pojemności 300 ml ) i nakrętki umyć i wyparzyć.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę.
Pokrojone owoce wrzucić do garnka i podgrzewać aż się zagotują.
Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając około 20 minut.
Po tym czasie wrzucić rodzynki i wszystko gotować 10 minut.
Następnie wsypać oba cukry i dokładnie wymieszać cały czas gotując.
Gotować kolejne 1o minut.
Z cukru i soku powstałego z gruszek powstanie gęsty sos a gruszki powinny mieć widoczne kawałki owocu.
Wyłączyć ogień i przestudzić konfiturę, po czym napełnić nią słoiki ( mi wyszło z tej porcji 7 słoików ).
Nałożyć zakrętki i wstawić do pasteryzacji na 10 minut.

 

Konfitura grejpfrutowo jabłkowa

 

Nietypowe przetwory owocowe

1 czerwony grejpfrut
2 jabłka
1 łyżka domowej skórki pomarańczowej
1/2 szk białego cukru
1 łyżka agrestowej galaretki

Grejpfrut i jabłka umyć i obrać. Z grejpfruta usunąć wszystkie białe części i pokroić go w kostkę.
Na patelnie wrzucić kawałki grejpfruta razem z wytworzonym sokiem i bez przykrycia dusić około 4-5 minut.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do grejpfruta i dalej smażyć około 5 minut.
Następnie dodać domową skórkę pomarańczową i cukier i dusić kolejne 5 minut.
Na koniec wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Gorącą konfiturą napełnić słoiczek i od razu zamknąć.
Bez pasteryzacji taką konfiturę można przechowywać do trzech tygodni.
Jeżeli chcemy przechowywać dłużej słoik należy zapasteryzować.
Konfitura dobrze smakuje z bułką posmarowaną masłem lub do racuchów..

 

Papierówki z migdałami i rodzynkami

 

Nietypowe przetwory owocowe

800 g papierówek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
3/4 szk płatków migdałowych
1 szk rodzynek
200 g brązowego cukru ( użyłam w kostkach )

Papierówki po umyciu, obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do szerokiego rondla.
Dusić je aż lekko się rozpadną a potem dodać migdały i chwilę dusić od czasu do czasu mieszając.
Po około pięciu minutach dodać cukier i mieszać aż się rozpuści a następnie dodać rodzynki i dusić całość 5 minut.
Gorącym dżemem napełnić słoiczki ( u mnie 3 słoiczki takie na dżem ), szybko zakręcić i zostawić do wystudzenia.
Przechowywać w zimnym miejscu.
Gdy dżemy mają być na zimę pasteryzować słoiki przez 5 minut.

 

Gruszki z żurawiną na zimę

 

Nietypowe przetwory owocowe

gruszki
żurawina suszona
cukier
woda

Gruszki umyć, obrać i wkładać do słoików.
Następnie do letniej wody wsypac cukier do smaku i dokładnie wymieszać.
Wodą z cukrem zalać owoce a potem wsypać do każdego słoika po czubatej łyżce żurawiny.
Zakręcić słoiki i wstawić do przygotowanego garnka z wodą.
Słoiki pasteryzować 15 minut od zagotowania się wody a potem wyjąć je z garnka, wystudzić i odstawić w chłodne miejsce.

 

Dżem truskawkowo biszkoptowy z karmelem i wanilią

 

Nietypowe przetwory owocowe

1 kg truskawek
60 g biszkoptów ( u mnie okrągłe )
1 konfitur-fix ( 25 g )
350 g cukru
3 łyżki karmelu z wanilią ( w młynku )

Truskawki umyć i oberwać szypułki a potem pokroić je na kawałki i wrzucić do garnka.
Biszkopty drobno rozkruszyć.
Następnie wsypać cukier, konfitur-fix oraz biszkopty i karmel z wanilią i wszystko dokładnie wymieszać.
Garnek postawić na dużym ogniu i od zagotowania gotować dżem 3 minuty ciągle mieszając.
Gorącym dżemem napełnić słoiki i szczelnie zakręcić pokrywki.
Dżem przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak