Torty zawsze zachwycają. Przygotowujemy je zazwyczaj na urodziny czy na jakąś rocznicę. A taki tort też zawsze można przygotować na jakieś inne święto np. na Boże Narodzenie czy Wielkanoc.
Taki tort na pewno pozytywnie zaskoczy rodzinę i gości. Nietypowy tort sprawdzi się na każdą okazję.
Pierwszą moją propozycją będzie tort na Boże Narodzenie- tort choinki. Prezentuje się ciekawie i wewnątrz i na zewnątrz.
Następną- tort duchy. Można podać go na halloween, ale i nie tylko. Jeśli ktoś lubi motywy bardziej straszniejsze to jak najbardziej idealny będzie na urodziny.
Kolejną i zarazem ostatnią propozycją będzie tort królik. Przez swój kształt już jest nietypowy. Wygląda uroczo. Dzieciom na pewno się spodoba. Przełożony został kremem z serka mascarpone. Uszy natomiast zostały udekorowane lukrem.
Te torty nie są trudne, a co najważniejsze nie wymagają masy plastycznej cukrowej. Większość nietypowych tortów właśnie kojarzy nam się z nią, bo można stworzyć coś fajnego-jakieś kwiatki, ulepić żabki, niedźwiadki, przez co tort będzie wyglądał niecodziennie. Jak widzicie tutaj jej nie potrzeba, wystarczy troszkę kreatywności.
Tort choinki
Składniki
Na biszkopt x2
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- zielony barwnik spożywczy
Krem:
- bita śmietana typu Śnieżka
- 200 ml mleka
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki mleka w proszku
Dodatkowo:
- 3 wafelki do lodów
- bita śmietana typu Śnieżka
- 150 ml mleka
- zielony barwnik spożywczy
- cukrowe śnieżynki
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
3. Wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy jeszcze barwnik i ponownie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
7. Tak samo musimy upiec jeszcze jeden biszkopt.
8. Biszkopty odstawiamy i przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na chwilę.
9. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Następnie dodajemy jeszcze letnią żelatynę. Nie może ona być ani zimna, ani za ciepła. Ubijamy.
10. Do kremu dodajemy mleko w proszku i chwilkę ubijamy.
11. Krem dzielimy na dwie części. Jedną musi być nieco większa od drugiej. Przekładamy biszkopty. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki tortu.
12. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
13. Z kolei przygotowujemy choineczki. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Dodajemy barwnik i ponownie ubijamy.
14. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy małe rozetki na wafelkach. Na sam czubeczek dajemy cukrową śnieżynkę.
15. Choinki układamy na torcie i gotowe. Smacznego!
Rada: Jeśli robimy choineczki polecam nie robić rozetek do końca, tylko zostawić czubeczek aby lepiej nam byłoby je przenieść. Potem na torcie dokończyć choinkę.
Tort duchy
Składniki:
biszkopt x2
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
- 1 śmietana typu śnieżka
- 200 ml mleka
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżka żelatyny
- 30 ml gorącej wody
bezy
- 2 białka
- 0,5 szklanki cukru
dodatkowo:
- barwnik spożywczy w kolorze granatowym
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki w kształcie duchów na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Z kolei bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.
2. Z kolei przygotowujemy biszkopty. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
3. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
4. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
7. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
8. Tak samo pieczemy jeszcze jeden biszkopt.
9. Następie przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy na puszystość, dodajemy mleczko kokosowe oraz żelatynę. Dokładnie ubijamy.
10. Gdy ostygną bezy barwnikiem rysujemy oczka.
11. Biszkopty przekładamy kremem, a wierzch i boki również nim smarujemy.
12. Na wierzch tortu układamy bezowe duszki.
13. Gotowe! Smacznego!
Tort królik
Składniki
Biszkopty x3:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 330 ml kremówki 30%
- 25 dag serka mascarpone
- cukier puder do smaku
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- różowy barwnik spożywczy
Uszy:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 10 dag margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
Lukier:
- 1 małe białko
- około 1 szklanka cukru pudru
- różowy barwnik spożywczy
Nos i oczy:
- 2 kostki mlecznej czekolady
Sposób przygotowania przepisu:
1. Biszkopty: Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Tak samo pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Biszkopty odstawiamy do ostygnięcia.
2. Uszy: Mąkę, cukier puder i margarynę przekładamy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 20 minut. Następnie przygotowujemy sobie szablon. Polecam wydrukować wzór uszów królika z gotowej grafiki, którą znajdziecie w internecie. Wydrukowane uszy wycinamy. Ciasto wałkujemy na średnią grubość. Uszy nie mogą być ani za grube ani za cienkie. Szablon przykładamy do ciasta i wycinamy go ostrym nożem. Uszy układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach. Upieczone uszy odstawiamy do ostygnięcia.
3. Lukier: Białko ucieramy z cukrem przez kilka minut. Jak już będzie odpowiednia konsystencja to dodajemy troszeczkę barwnika. Zimne uszy ozdabiamy lukrem.
4. Nos i oczy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie czekoladę przekładamy do woreczka strunowego i na papierze do pieczenia rysujemy oczy i nosek. Odstawiamy do ostygnięcia.
5. Krem: Ubijamy kremówkę na puszystość. Dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Ponownie ubijamy. Dodajemy barwnik i ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę studzimy. Letnią, ale płynną wlewamy do kremu i dokładnie łączymy z kremem.
6. Składanie: W biszkopcie, który pójdzie na wierzch tortu wycinamy dwa otwory, w których umieścimy uszy. Tort przekładamy częścią kremu. Również kremem smarujemy boki i wierzch tortu. W otworach umieszczamy uszy. Na przodzie tortu umieszczamy oczy i nos.
7. Gotowe! Smacznego!