Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nietypowe torty

Tort nie musi być tylko na urodziny. Można też go upiec na inne okazje. Zapraszam serdecznie.

Torty zawsze zachwycają. Przygotowujemy je zazwyczaj na urodziny czy na jakąś rocznicę. A taki tort też zawsze można przygotować na jakieś inne święto np. na Boże Narodzenie czy Wielkanoc.
Taki tort na pewno pozytywnie zaskoczy rodzinę i gości. Nietypowy tort sprawdzi się na każdą okazję.
Pierwszą moją propozycją będzie tort na Boże Narodzenie- tort choinki. Prezentuje się ciekawie i wewnątrz i na zewnątrz.
Następną- tort duchy. Można podać go na halloween, ale i nie tylko. Jeśli ktoś lubi motywy bardziej straszniejsze to jak najbardziej idealny będzie na urodziny.
Kolejną i zarazem ostatnią propozycją będzie tort królik. Przez swój kształt już jest nietypowy. Wygląda uroczo. Dzieciom na pewno się spodoba. Przełożony został kremem z serka mascarpone. Uszy natomiast zostały udekorowane lukrem.
Te torty nie są trudne, a co najważniejsze nie wymagają masy plastycznej cukrowej. Większość nietypowych tortów właśnie kojarzy nam się z nią, bo można stworzyć coś fajnego-jakieś kwiatki, ulepić żabki, niedźwiadki, przez co tort będzie wyglądał niecodziennie. Jak widzicie tutaj jej nie potrzeba, wystarczy troszkę kreatywności.

 

Tort choinki

Nietypowe torty

 

 

Nietypowe torty

Składniki
Na biszkopt x2

- 2 jajka

- 2 łyżki mąki tortowej

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- zielony barwnik spożywczy

Krem:

- bita śmietana typu Śnieżka

- 200 ml mleka

- 1 płaska łyżka żelatyny

- 2 łyżki wody

- 2 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:

- 3 wafelki do lodów

- bita śmietana typu Śnieżka

- 150 ml mleka

- zielony barwnik spożywczy

- cukrowe śnieżynki


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
3. Wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy jeszcze barwnik i ponownie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
7. Tak samo musimy upiec jeszcze jeden biszkopt.
8. Biszkopty odstawiamy i przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na chwilę.
9. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Następnie dodajemy jeszcze letnią żelatynę. Nie może ona być ani zimna, ani za ciepła. Ubijamy.
10. Do kremu dodajemy mleko w proszku i chwilkę ubijamy.
11. Krem dzielimy na dwie części. Jedną musi być nieco większa od drugiej. Przekładamy biszkopty. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki tortu.
12. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
13. Z kolei przygotowujemy choineczki. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Dodajemy barwnik i ponownie ubijamy.
14. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy małe rozetki na wafelkach. Na sam czubeczek dajemy cukrową śnieżynkę.
15. Choinki układamy na torcie i gotowe. Smacznego!
Rada: Jeśli robimy choineczki polecam nie robić rozetek do końca, tylko zostawić czubeczek aby lepiej nam byłoby je przenieść. Potem na torcie dokończyć choinkę.

 

Tort duchy

 

Nietypowe torty


Składniki:

biszkopt x2

- 2 jajka

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki tortowej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem

- 1 śmietana typu śnieżka

- 200 ml mleka

- 2 łyżki mleczka kokosowego

- 1 łyżka żelatyny

- 30 ml gorącej wody

bezy

- 2 białka

- 0,5 szklanki cukru

dodatkowo:

- barwnik spożywczy w kolorze granatowym


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki w kształcie duchów na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Z kolei bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.
2. Z kolei przygotowujemy biszkopty. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
3. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
4. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
7. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
8. Tak samo pieczemy jeszcze jeden biszkopt.
9. Następie przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy na puszystość, dodajemy mleczko kokosowe oraz żelatynę. Dokładnie ubijamy.
10. Gdy ostygną bezy barwnikiem rysujemy oczka.
11. Biszkopty przekładamy kremem, a wierzch i boki również nim smarujemy.
12. Na wierzch tortu układamy bezowe duszki.
13. Gotowe! Smacznego!

 


Tort królik

Nietypowe torty

 


Składniki
Biszkopty x3:

- 2 jajka

- 2 łyżki mąki tortowej

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

- 330 ml kremówki 30%

- 25 dag serka mascarpone

- cukier puder do smaku

- 1 łyżka żelatyny

- 2 łyżki gorącej wody

- różowy barwnik spożywczy

Uszy:

- 1 szklanka mąki tortowej

- 10 dag margaryny

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 żółtka

Lukier:

- 1 małe białko

- około 1 szklanka cukru pudru

- różowy barwnik spożywczy

Nos i oczy:

- 2 kostki mlecznej czekolady


Sposób przygotowania przepisu:
1. Biszkopty: Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Tak samo pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Biszkopty odstawiamy do ostygnięcia.
2. Uszy: Mąkę, cukier puder i margarynę przekładamy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 20 minut. Następnie przygotowujemy sobie szablon. Polecam wydrukować wzór uszów królika z gotowej grafiki, którą znajdziecie w internecie. Wydrukowane uszy wycinamy. Ciasto wałkujemy na średnią grubość. Uszy nie mogą być ani za grube ani za cienkie. Szablon przykładamy do ciasta i wycinamy go ostrym nożem. Uszy układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach. Upieczone uszy odstawiamy do ostygnięcia.
3. Lukier: Białko ucieramy z cukrem przez kilka minut. Jak już będzie odpowiednia konsystencja to dodajemy troszeczkę barwnika. Zimne uszy ozdabiamy lukrem.
4. Nos i oczy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie czekoladę przekładamy do woreczka strunowego i na papierze do pieczenia rysujemy oczy i nosek. Odstawiamy do ostygnięcia.
5. Krem: Ubijamy kremówkę na puszystość. Dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Ponownie ubijamy. Dodajemy barwnik i ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę studzimy. Letnią, ale płynną wlewamy do kremu i dokładnie łączymy z kremem.
6. Składanie: W biszkopcie, który pójdzie na wierzch tortu wycinamy dwa otwory, w których umieścimy uszy. Tort przekładamy częścią kremu. Również kremem smarujemy boki i wierzch tortu. W otworach umieszczamy uszy. Na przodzie tortu umieszczamy oczy i nos.
7. Gotowe! Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak