Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nieźle ,,zrolowane" mięsko

Uwielbiam wszelkiego rodzaju mięsne roladki! Może i Was skuszą moje propozycje.

Oprócz tradycyjnych roladek z serem czy też słynnego dewolaja możemy przygotować różnorodne roladki zarówno z mięsa wieprzowego jak i drobiowego. Wiadomo zajmują więcej czasu niż tradycyjny kotlet, jednakże na talerzu prezentują się bardzo ładnie i apetycznie. Mięsko możemy zapiec w sosie lub przygotować go osobno. Do środka możemy włożyć dosłownie wszystko co lubimy, a wierzch możemy obtoczyć w ulubionej panierce. Poniżej kilka moich propozycji!

Roladki zapieczone w sosie z oscypkiem
Delikatne, rozpływające się w ustach mięsko z dodatkiem góralskiego oscypka, zapieczone w kremowo – pomidorowym sosie stanowią pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny.
500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
200 g oscypka
4 duże ziemniaki
Masło do wysmarowania formy
4 łyżki natki pietruszki

Sos:
3/4 szklanki wody
1 czubata łyżka mąki pszennej
20 g kremowego serka topionego
200 g śmietany 18%
0,5 szklanki pikantnego keczupu
Sól
Pieprz
Liść lubczyku

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Wykładamy nimi dno naczynia. Filety drobiowe kroimy i rozbijamy jak na schabowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawa do mięsa. Na każdym płacie układamy plasterki oscypka. Ściśle zwijamy i układamy na ziemniakach. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa i posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu możemy również ułożyć resztę oscypka.
Sos: W garnku podgrzewamy wodę oraz serek topiony. Śmietanę mieszamy z mąką oraz keczupem. Przelewamy do wody. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Sosem zalewamy mięso z ziemniakami. Roladki zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180*C przez 50-60 minut. Po upieczeniu możemy udekorować pomidorami i koperkiem.

Nieźle ,,zrolowane

Roladki z pastą brokułowo paprykową z dodatkiem warzyw w śmietanie i kaszą
Obłędne roladki z zielono czerwonym nadzieniem i wyczuwalną nutą oregano. Idealnie komponują się i smakują podane z warzywami i kaszą gryczaną.
Pasta brokułowo-paprykowa:
Kilka różyczek brokuła
1/3 czerwonej papryki
0,5 łyżeczki oregano
Sól
Pieprz
Mięso:
400 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Dodatkowo:
400 g mieszanki warzyw na patelnię
0,5 szklanki bulionu
2 łyżki śmietany 18%
100 g kaszy gryczanej

Na patelni podsmażamy brokuł oraz pokrojoną czerwoną paprykę. Jeszcze ciepłe miksujemy na gładką pastę z dodatkiem oregano, soli i pieprzu. Filet z piersi kurczaka dzielimy na płaty (jak na schabowe). Rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie rozsmarowujemy po łyżce pasty. Roladki mocno zwijamy, wierzch obsypujemy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy mięso. Po 5 minutach dodajemy warzywa na patelnię. Wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec podlewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką. Dusimy do momentu zredukowania i zgęstnienia sosu. Podajemy z ugotowana w delikatnie osolonej wodzie kaszą gryczaną.

Nieźle ,,zrolowane

 

Roladki brokułowo pieczarkowe w serowym sosie
Pomysł na połączenie mięsa z warzywami. Roladki schabowe w sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie!
500 g schabu
1 brokuł
1 cebula
10 pieczarek
Przyprawa do mięsa
Sól
Pieprz
Sos:
1,5 szklanki bulionu
150 g żółtego sera
2 łyżki śmietany 18%
1 płaska łyżka mąki pszennej
0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka lubczyku
Sól
Pieprz

Mięso kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Brokuł myjemy, kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Przesmażamy na odrobinie oleju. Na rozbitym mięsie rozkładamy pieczarki z cebulą oraz przekrojone na plastry brokuły. Dociskamy farsz do schabu. Zwijamy w roladki, obwiązujemy nićmi. Wierzch roladek obsypujemy przyprawą do mięsa. Smażymy je na rozgrzanej patelni na rumiano i do miękkości. Zdejmujemy. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion. Dokładamy starty żółty ser, oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i lubczykiem. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając do momentu zgęstnienia sosu. Roladki przekładamy do sosu i jeszcze chwilkę dusimy.

Nieźle ,,zrolowane

Roladki ze szpinakiem i serem w boczku na białym sosie

Bardzo elegancki i syty obiad w formie roladek wypełnionych szpinakiem i ciągnącym się serem. Smaku nadaje wędzony boczek i kremowy sos z natka pietruszki.

600 g filetu z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
300 g mrożonego szpinaku
1,5 łyżki masła
3 ząbki czosnku
100 g wędzonego boczku w plastrach
100 g żółtego sera

Sos:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki śmietany
3 łyżki natki pietruszki
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa

Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak dusimy w garnku na maśle do momentu rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce na średnich oczkach. Na każdym płacie mięsa układamy szpinak i starty ser. Zwijamy w ciasny rulon. Wierzch roladki owijamy wędzonym boczkiem. Roladki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Zdejmujemy je na osobna miskę. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy mleko i wodę. Dodajemy mąkę, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Wylewamy na półmisek, układamy mięso w sosie.

Nieźle ,,zrolowane

 

 

Rolki leśniczego
Wszystko co kojarzy mi się z lasem zamknęłam w smaku roladek. Szpinakowe runo niczym mech, leśne borowiki i koźlarze, orzechy laskowe i piękne lazurowe niebo nad lasem w postaci niebieskiego sera. Smak obłędny. Całość tworzy jedną spójną całość!
500 g filetu z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
Przyprawa uniwersalna do potraw
1 cebula
200 g leśnych grzybów (borowiki, koźlarze)
100 g sera pleśniowego Blue (ser z niebieską pleśnią)
100 g orzechów laskowych
1 łyżka masła
150 g mrożonego szpinaku
50 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej

Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na maśle na rozgrzanej patelni, dokładamy grzyby. Podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka kroimy poziomo na cienkie płaty. Przyprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną. Na każdym płacie układamy leśne grzyby oraz kawałki pleśniowego sera. Nie solimy ponieważ ser jest dość słonawy. Mięso zwijamy w roladkę dość ściśle. Orzechy prażymy na suchej patelni (ok. 5 minut). Zawijamy je w czystą ściereczkę i uderzamy o stół. Pozwoli to na pozbycie się łupin. Orzechy mielimy na drobny pył (użyłam blendera). Mieszamy je z bułką tartą. Każdą roladkę panierujemy w jaku i panierce z orzechów. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem. Na końcu dokładamy pokrojony w kosteczkę ser feta. Roladki kroimy na połówki. Układamy je na szpinaku. Dekorujemy resztą leśnych grzybów oraz orzechami laskowymi. Dodatkowo na wierzch możemy zetrzeć pleśniowy ser.

Nieźle ,,zrolowane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak