Oprócz tradycyjnych roladek z serem czy też słynnego dewolaja możemy przygotować różnorodne roladki zarówno z mięsa wieprzowego jak i drobiowego. Wiadomo zajmują więcej czasu niż tradycyjny kotlet, jednakże na talerzu prezentują się bardzo ładnie i apetycznie. Mięsko możemy zapiec w sosie lub przygotować go osobno. Do środka możemy włożyć dosłownie wszystko co lubimy, a wierzch możemy obtoczyć w ulubionej panierce. Poniżej kilka moich propozycji!
Roladki zapieczone w sosie z oscypkiem
Delikatne, rozpływające się w ustach mięsko z dodatkiem góralskiego oscypka, zapieczone w kremowo – pomidorowym sosie stanowią pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny.
500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
200 g oscypka
4 duże ziemniaki
Masło do wysmarowania formy
4 łyżki natki pietruszki
Sos:
3/4 szklanki wody
1 czubata łyżka mąki pszennej
20 g kremowego serka topionego
200 g śmietany 18%
0,5 szklanki pikantnego keczupu
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Wykładamy nimi dno naczynia. Filety drobiowe kroimy i rozbijamy jak na schabowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawa do mięsa. Na każdym płacie układamy plasterki oscypka. Ściśle zwijamy i układamy na ziemniakach. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa i posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu możemy również ułożyć resztę oscypka.
Sos: W garnku podgrzewamy wodę oraz serek topiony. Śmietanę mieszamy z mąką oraz keczupem. Przelewamy do wody. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Sosem zalewamy mięso z ziemniakami. Roladki zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180*C przez 50-60 minut. Po upieczeniu możemy udekorować pomidorami i koperkiem.
Roladki z pastą brokułowo paprykową z dodatkiem warzyw w śmietanie i kaszą
Obłędne roladki z zielono czerwonym nadzieniem i wyczuwalną nutą oregano. Idealnie komponują się i smakują podane z warzywami i kaszą gryczaną.
Pasta brokułowo-paprykowa:
Kilka różyczek brokuła
1/3 czerwonej papryki
0,5 łyżeczki oregano
Sól
Pieprz
Mięso:
400 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Dodatkowo:
400 g mieszanki warzyw na patelnię
0,5 szklanki bulionu
2 łyżki śmietany 18%
100 g kaszy gryczanej
Na patelni podsmażamy brokuł oraz pokrojoną czerwoną paprykę. Jeszcze ciepłe miksujemy na gładką pastę z dodatkiem oregano, soli i pieprzu. Filet z piersi kurczaka dzielimy na płaty (jak na schabowe). Rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie rozsmarowujemy po łyżce pasty. Roladki mocno zwijamy, wierzch obsypujemy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy mięso. Po 5 minutach dodajemy warzywa na patelnię. Wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec podlewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką. Dusimy do momentu zredukowania i zgęstnienia sosu. Podajemy z ugotowana w delikatnie osolonej wodzie kaszą gryczaną.
Roladki brokułowo pieczarkowe w serowym sosie
Pomysł na połączenie mięsa z warzywami. Roladki schabowe w sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie!
500 g schabu
1 brokuł
1 cebula
10 pieczarek
Przyprawa do mięsa
Sól
Pieprz
Sos:
1,5 szklanki bulionu
150 g żółtego sera
2 łyżki śmietany 18%
1 płaska łyżka mąki pszennej
0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka lubczyku
Sól
Pieprz
Mięso kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Brokuł myjemy, kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Przesmażamy na odrobinie oleju. Na rozbitym mięsie rozkładamy pieczarki z cebulą oraz przekrojone na plastry brokuły. Dociskamy farsz do schabu. Zwijamy w roladki, obwiązujemy nićmi. Wierzch roladek obsypujemy przyprawą do mięsa. Smażymy je na rozgrzanej patelni na rumiano i do miękkości. Zdejmujemy. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion. Dokładamy starty żółty ser, oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i lubczykiem. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając do momentu zgęstnienia sosu. Roladki przekładamy do sosu i jeszcze chwilkę dusimy.
Roladki ze szpinakiem i serem w boczku na białym sosie
Bardzo elegancki i syty obiad w formie roladek wypełnionych szpinakiem i ciągnącym się serem. Smaku nadaje wędzony boczek i kremowy sos z natka pietruszki.
600 g filetu z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
300 g mrożonego szpinaku
1,5 łyżki masła
3 ząbki czosnku
100 g wędzonego boczku w plastrach
100 g żółtego sera
Sos:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki śmietany
3 łyżki natki pietruszki
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak dusimy w garnku na maśle do momentu rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce na średnich oczkach. Na każdym płacie mięsa układamy szpinak i starty ser. Zwijamy w ciasny rulon. Wierzch roladki owijamy wędzonym boczkiem. Roladki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Zdejmujemy je na osobna miskę. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy mleko i wodę. Dodajemy mąkę, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Wylewamy na półmisek, układamy mięso w sosie.
Rolki leśniczego
Wszystko co kojarzy mi się z lasem zamknęłam w smaku roladek. Szpinakowe runo niczym mech, leśne borowiki i koźlarze, orzechy laskowe i piękne lazurowe niebo nad lasem w postaci niebieskiego sera. Smak obłędny. Całość tworzy jedną spójną całość!
500 g filetu z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
Przyprawa uniwersalna do potraw
1 cebula
200 g leśnych grzybów (borowiki, koźlarze)
100 g sera pleśniowego Blue (ser z niebieską pleśnią)
100 g orzechów laskowych
1 łyżka masła
150 g mrożonego szpinaku
50 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na maśle na rozgrzanej patelni, dokładamy grzyby. Podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka kroimy poziomo na cienkie płaty. Przyprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną. Na każdym płacie układamy leśne grzyby oraz kawałki pleśniowego sera. Nie solimy ponieważ ser jest dość słonawy. Mięso zwijamy w roladkę dość ściśle. Orzechy prażymy na suchej patelni (ok. 5 minut). Zawijamy je w czystą ściereczkę i uderzamy o stół. Pozwoli to na pozbycie się łupin. Orzechy mielimy na drobny pył (użyłam blendera). Mieszamy je z bułką tartą. Każdą roladkę panierujemy w jaku i panierce z orzechów. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem. Na końcu dokładamy pokrojony w kosteczkę ser feta. Roladki kroimy na połówki. Układamy je na szpinaku. Dekorujemy resztą leśnych grzybów oraz orzechami laskowymi. Dodatkowo na wierzch możemy zetrzeć pleśniowy ser.