Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

NUTELLA I JEJ ZDROWE ZAMIENNIKI

Wszyscy uwielbiamy czekoladę, a zwłaszcza tą w kremie na kanapki. Jednak nie każdy zwraca uwagę na to, co ona mrocznego w sobie kryje. Jednak wszystko można zastąpić zdrowszymi produktami, gdzie efektem tego powstanie bardzo zdrowy krem a'la nutella.

W dzisiejszym poście słów kilka o kupnej i zdrowszej nutelli. Co skrywa wnętrze małego słoiczka z kremem, którym zachwyca się cała Polska i nie tylko Polska, bo Nutella jest powszechnie znana na całym świecie. Reklamy przekonują Nas, że Nutella jest w stanie zastąpić pełnowartościowe śniadanie.
W dzisiejszych czasach ludzie są zabiegani, zapracowani, by dorobić się grosza na chleb, więc nie patrzą na etykiety produktów. Łapczliwie biorą to co im potrzebne i co dobrze smakuje.
Skąd potem tyle chorób? Teraz niemal w każdym produkcie jaki byśmy nie kupili jest coś szkodliwego - konserwanty i chemia. Nieświadomie rodzice od małego karmią dzieci produktami, które zawierają to co jest dla nich najgorsze, co potem przyczynia się do wielu schorzeń.
Nutella to słynny krem orzechowy, powstały we Włoszech, produkcji Ferrero i wszyscy się nią zajadają. Jemy ją na kanapkach, dodajemy do deserów, czasem jest jednym z głównych składników ciasta i kremów, ciasteczek.
Nutella jest słodka, smaczna i orzechowa. No właśnie...orzechowa. Prawda jest taka, że orzechów jest tylko namiastka. Krem jest miazgą cukrowo- tłuszczową. I w tym momencie robi Nam się smutno, bo dotychczasowe pojęcie o Nutelli, która przecier zawiera orzechy, a orzechy to źródło cennych wartości nagle pryska, bo tych orzechów prawie nie ma.
Na pierwszym miejscu w składzie jest cukier. Jak wiemy cukier w dużych ilościach jest szkodliwy, niszczy zęby, przyczynia się do otyłości, cukrzycy i nowotworów. Następnie olej roślinny, kakao w proszku, orzechy laskowe, mleko oddtłuszczone w proszku, serwatka w proszku, emulgator: lecytyna ( soja ) i wanilina. Jak widzimy połowa to sam cukier, a produkt jest bardzo kaloryczny.

Wszystko można czymś zastąpić, aby żyć zdrowo. A koszty jakie poniesiemy nie będą większe od tych wydanych na Nutellę.
Mam dwa przepisy zdrowej Nutelli, z którymi chcę się podzielić.

DOMOWA VEGE NUTELLA CZYLI KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY
Dość długo zastanawiałam nad zrobieniem domowej nutelli. Co jest w kupnej nutelli, że jest taka smaczna i wszyscy się nią zajadą, a zwłaszcza dzieci, które od małego faszerowane są chemią...
Odpowiedź jest na etykiecie.. Przyznam się bez bicia, że sama ją jadłam, do czasu kiedy przeszłam na zdrowe odżywianie. Wiele potraw czy produktów, które nam smakują, a są niestety mało korzystne dla naszego zdrowia, w ogóle dla naszego organizmu - można zastąpić zdrowszą, domową wersją!
Tak, tak dzisiaj dla Was mam przepis na bardzo smaczną, kremową nutellę, bez cukru ( bo unikam cukru ) ale za to z ksylitolem. Polecam, bo warto ! :)


SKŁADNIKI:
* awokado 2 szt. ( ok. 300 gram )
* kakao ekstra ciemne 2 i 1/2 łyżki
* mleko 1.5 % 4 łyżki
* mleko w proszku odtłuszczone 2 łyżki
* ksylitol 1/2 łyżeczki
* orzechy laskowe ( ewentualnie ziemne ) 100 gram
* olej rzepakowy 1 łyżka


METODA:
W blenderze umieścić posiekane orzechy i mleko. Zmiksować. Dodać kakao, olej, mleko w proszku, ksylitol i miąższ z awokado. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć do słoiczka.

NUTELLA I JEJ ZDROWE ZAMIENNIKINUTELLA I JEJ ZDROWE ZAMIENNIKI

BIAŁA NUTELLA
Inna wersja kremu. Zachwycił mnie jej smak. Od dziś to mój numer jeden !
Krem jest idealnej konsystencji, gładki i dobrze się smaruje.
Zawiera orzechy nerkowca ...pycha ! ...migdały... mleko sojowe...sezam...białą czekoladę...mleko w proszku i awokado. Te wszystkie składniki razem ze sobą połączone smakują nieziemsko.


SKŁADNIKI:
* awokado 2 szt. ( 300 g. )
* mleko sojowe 3/4 szkl.
* mleko w proszku odtłuszczone 100 g.
* biała czekolada 1 tabliczka ( 100 g. )
* orzechy nerkowca bez soli 70 g.
* migdały 50 g.
* sezam 3 łyżki


METODA:
Do rondelka wlewamy wodę do 3/4 objętości. Nad rondelek kładziemy miskę lub głęboki talerz. W misce umieszczamy 1/4 szkl. mleka i połamaną białą czekoladę ( kąpiel wodna ). Wodę gotujemy na małym ogniu, a czekoladę mieszamy, aż rozpuści się. Odstawiamy.
Awokado obieramy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części. Umieszczamy w miseczce. Dodajemy resztę mleka sojowego, mleko w proszku, posiekane orzechy nerkowca, posiekane migdały i sezam. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę.
Przekładamy do słoiczka. Szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

 

NUTELLA I JEJ ZDROWE ZAMIENNIKI

 

Ewa Wojtaszko 04.05.2016 13:16
to ja sobie taką białą zrobię bo kusi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak