Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

O mój rozmarynie

Rozmaryn przyprawa o silnym aromacie , szeroko wykorzystywana w kuchni,rozmarynem przyprawisz drób, stek,cielęcinę .Zioło świetnie rośnie w ogródkach ,latem zrywany bezpośrednio z ogródka, późnym latem suszony, i na zimę zapasy zrobione.

Rozmaryn  w wierzeniach ludowych przedstawiany jest  jako symbol miłości .

                              ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Przez żołądek do serca więc przedstawiam przepisy z rozmarynem.

Dorada najsmaczniejsza jest z grilla , ze świeżymi gałązkami rozmarynu, polana oliwą z oliwek i skropiona sokiem z cytryny.

                                

                             ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

DORADA Z FIGAMI I ROZMARYNEM.

Składniki:

dorada 2 sztuki
liście laurowe 3 sztuki
rozmaryn świeży 3 gałązki
cytryna 1 sztuka
figi 5 sztuk
przyprawa do ryb 3 łyżeczki
oliwa z oliwek do smażenia
cebula 1 sztuka

Świeżą doradę , umyć i wypatroszyć ,cebulę obrać i pokroić w pióra ,rybę posypać przyprawą skropić sokiem z cytryny ,na rybę położyć plastry cytryny ,liść laurowy, oraz plastry cebuli, figi świeże obrać ze skórki i wraz z rozmarynem nafaszerować rybę , odstawić na 3 godziny .  następnie grillować ( lub smażyć na patelni lub w piekarniku)

Podawać na ciepło skropioną oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

O mój rozmarynie

 

Klasyczna potrawa jaką są pieczone pałki kurczaka to propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Polecam bardzo serdecznie.

           

                   ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

PAŁKI KURCZAKA PIECZONE W ROZMARYNIE.

Składniki:

pałki z kurczaka 12 sztuk
mielona słodka papryka 3 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
rozmaryn świeży

 

Pałki kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem i mieloną papryką ,
Rozmaryn świeży posiekać, dodać do pałek
Piec 1 godzinę w 180 stopniach.

O mój rozmarynie

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak