Naleśniki przyrządzam na obiad często, gdyż domownicy je bardzo lubią. Zazwyczaj podaję im je na piątkowy bezmięsny obiad, zawinięte w rulon lub kopertę z nadzieniem ze sera białego lub z dżemem truskawkowym.
Podstawowy sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru kryształ
1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki
1 jajko
Składniki ciasta dokładnie ze sobą połączyć. Smażyć cienkie naleśniki.
Nadzienie ze sera białego:
ok 25 dag sera białego
3-4 łyżki śmietany kwaśnej
3-4 łyżki cukru kryształ
Ser biały pognieść widelcem, dodać cukier i śmietanę, wymieszać. Na usmażone naleśniki nakładać nadzienie, zwinąć.
Dla dzieci polecam podanie naleśników w ciekawy dla nich sposób. Wiadomo je się oczami, szczególnie najmłodsi. To też myślę, że tak przygotowane naleśniki bardziej zachęca je do zjedzenia obiadu. Mojemu synkowi przygotowuję kolorowe naleśniki tygryski:
Jasne ciasto:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru kryształ
1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki
1 jajko
Ciemne ciasto:
0,5 szklanki mleka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształ
2 łyżeczki kakao
Nadzienie:
ok 25 dag sera białego
3-4 łyżki śmietany kwaśnej
3-4 łyżki cukru kryształ
Dodatkowo:
dżem truskawkowy lub malinowy
1 banan
tłuszcz do smażenia
Składniki na ciasto jasne i ciemne wymieszać w osobnych garnuszkach. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wlać chochelkę jasnego ciasta rozlewając na powierzchni patelni, odczekać kilka sekund i łyżką nabrać ciemne ciasto i wykonać "esy-floresy". Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ser pognieść widelcem, dodać cukier i śmietanę, dokładnie wymieszać. Na naleśnik nałożyć ser biały, zwinąć w rulon. Pokroić w 2cm paski. Naleśniki ze serem ułożyć na talerzyku, środek wypełnić dżemem, wokół ułożyć plasterki banana.
Jak pisałam powyżej, ja znów jestem zwolennikiem wytrawnych naleśników, uwielbiam z warzywami.
Ciasto na naleśniki:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Składniki na ciasto razem wymieszać. Smażyć cieniutkie naleśniki.
Nadzienie:
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
1 średni pomidor
kilka gałązek świeżego koperku
plasterki sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć na tłuszczu, po chwili dodać sparzonego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora i poszatkowany koperek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami
Ciepłe naleśniki nadziewać farszem, złożyć na połowę. Na wierzch ułożyć po dwa plasterki sera żółtego i smażyć do momentu jego roztopienia.
Ciasto naleśnikowe wykorzystywane jest również do wykonania krokietów. Smażymy cienkie placki, nadziewamy wedle uznania, panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej, po czym smażymy.
Ciasto na naleśniki (na ok 12 sztuk):
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 8 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- kawałek wołowego
- 1 skrzydełko z indyka
- 1 udko z kurczaka
- 1 cebula
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
Mięso ugotować. Przestudzone zmielić wraz z cebulą, dodać jajko i przyprawy. Dobrze wyrobić.
Panierka:
- mąka pszenna
- 2 jajka
- tarta bułka
tłuszcz do smażenia
Ciasto na naleśniki musi mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego też najpierw proponuję wymieszać mleko, wodę, jajko, a później stopniowo dodawać mąkę, aby móc na bieżąco kontrolować gęstość ciasta.