Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Obiad mięsny – gulasz

Gulasz to pyszne danie, które można przyrządzić w niebanalny sposób.

Gulasz to potrawa która wywodzi się z Węgier. U mnie w rodzinie najczęściej podawana z ziemniakami lub kasza gryczaną.

Można podawać z pieczywem lub ryżem.

Jako dodatek często dodaję do niego warzywa tj. cukinia, papryka, pieczarki i cebula.

Od czasu do czasu podlewam czerwonym winem, podstawa to wino wytrawne, które nadaje mięsu smak.

 

Z jakiego mięsa najczęściej go przyrządzam? Otóż zależy na jaki gulasz mamy ochotę, gdyż robię gulasz:

- drobiowy (pierś z kurczaka)

- wieprzowy (pieczeń, karczek)

- wołowy (łopatka, pręga)

Gulasz drobiowy

1 podwójna pierś z kurczaka
½ czerwonej papryki
1 cebula
Tłuszcz do smażenia
1 łyżka przyprawy do kurczaka
Sól, pieprz, ostra papryka do smaku
2 łyżeczki mąki pszennej
2-3 łyżeczki słodkiej śmietanki 12%

Piersi z kurczaka opłukać pod zimna, bieżąca wodą, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i usmażyć na tłuszcz na złoty kolor. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulkę, chwilkę smażyć, podlać gorącą wodą i dusić do miękkości. Sporządzić sos: mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać słodką śmietanę, wlać kilka łyżek sosu spod mięsa w celu zahartowania, wlać do mięsa, przyprawić do smaku, zagotować. Obiad mięsny – gulasz

Gulasz z kurczaka w mleczku kokosowym

½ kg piersi z kurczaka
400ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
½ słoiczka pomidorów suszonych w oleju z ziołami (ok 5-6 szt)
½ pęczka świeżej kolendry
4 łyżki oleju rzepakowego
Sól i pieprz do smaku

1 szklanka ryżu

Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju rzepakowym. Wlać mleczko kokosowe i dusić kilka minut. Dodać pokrojone w paski pomidory suszone i dusić pod przykryciem ok 30 min od czasu do czasu mieszając. Dodać poszatkowaną drobno kolendrę, doprawić do smaku, zagotować. Ryż ugotować. Podawać polany gulaszem. Obiad mięsny – gulasz

Gulasz wieprzowy z cukinią podlany czerwonym winem

1 kg mięsa wieprzowego na pieczeń
½ cukinii
1 cebula
½ szklanki wina czerwonego wytrawnego
10 pieczarek
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
Tłuszcz do smażenia
Kawałek papryki chili
Sól, pieprz mielony do smaku

Sos:
Ok 2 łyżeczki mąki pszennej
Ok 3 łyżeczki śmietany 18%
Szczypta soli

Mięso oczyścić, osolić i obsmażyć z obu stron, od czasu do czasu podlewając wodą, dodać ziela angielskie i listek laurowy. Smażyć do miękkości ok 1 h.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na tłuszczu razem z cukinią pokrojoną w większą kostkę.

Usmażone mięso pokroić w kostkę, dodać usmażoną cebulę z cukinię razem z tłuszczem oraz kawałek papryczki chili. Podlać winem i smażyć do momentu połowy jego wyparowania.

W garnuszku rozmieszać mąkę w małej ilości wody, dodać śmietanę, szczyptę soli, dokładnie wymieszać, zahartować sosem, wlać do gulaszu. Doprawić solą i pieprzem. Obiad mięsny – gulasz

Gulasz z warzywami

0,5 kg mięsa na pieczeń lub karczku
1 cebula
2 papryki różnego koloru
1 cukinia
1 pomidor sparzony ze skórki
2-3 ząbki czosnku
ok. 1 łyżka mąki
ok. 1 łyżka śmietany kwaśnej
margaryna do smażenia
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
przyprawy do smaku: pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka do smaku.

Mięso usmażyć w całości, podlewając co jakiś czas wodą, dodać liść laurowy i ziela angielskie. Gdy będzie usmażone pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondelka. Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w kostkę, kolejno usmażyć z dodatkiem tłuszczu na patelni. Pomidora sparzonego ze skórki pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę ( w przypadku małej ilości sosu – dolać rosołu (gdy go posiadamy, w przypadku jego braku wystarczy woda lub woda z kostką rosołową). Usmażone warzywa wrzucić do mięsa. W garnuszku rozmieszać mąkę z małą ilością wody, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, zahartować sosem, wlać do gulaszu. Doprawić do smaku. Obiad mięsny – gulasz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak