No właśnie dziś mamy piątek i pojawia się problem : co tu zrobić na obiad ?
Znowu ryba ? Nie już nam się przejadła. Już mamy jej dość. I tu z pomocą przychodzą pierogi. Jak wiemy w pierogach możemy wyczarować farsz jaki tylko chcemy czyli pierogi są idealnym daniem na piątek. Oczywiście pod warunkiem, że nie będzie w nich mięsa. Możemy przygotować je na słodko a takie najbardziej lubią dzieci oraz wytrawnie. Te będą smaczne i zjedzą je z apetytem nawet mięsożercy a jeśli ktoś jest fanem pierogów to już w ogóle będzie w raju. Zapraszam po kilka pomysłów na pyszny piątkowy obiad czyli na pierogi.
PIEROGI Z KAPUSTĄ I KASZĄ GRYCZANĄ
Farsz :
500 g kiszonej kapusty
150 g kaszy gryczanej
1 duża cebula
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
Ciasto :
500 g maki typ 500
1 szk gorącej wody
1 łyżeczka soli morskiej
1 jajko
3 łyżki oleju
Farsz :
W jednym garnku ugotować kapustę, wystudzić, odcisnąć z wody i drobno pokroić.
Wrzucić do miski.
W drugim garnku zagotować osoloną wodę, wsypać kaszę i ugotować ją po czym odcedzić i dodać do kapusty.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor a potem dodać do kapusty i kaszy.
Dodać sól i pieprz i wymieszać farsz.
W razie konieczności doprawić.
Ciasto :
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać wodę i przemieszać.
Następnie dodać jajko wymieszane z olejem i znowu lekko wyrobić.
Wyłożyć ciasto na blat lub stolnicę i wyrobić ciasto.
Potem je wałkować na placek, wycinać kółka i nakładać łyżką farsz.
Zlepiać pierogi u kłaść na ściereczce.
Można zakryć je co zapobiegnie wysychaniu.
Pierogi gotować partiami na osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu.
Nakładać pierogi po wyjęciu z wody na talerze i podawać np. z surówką.
RÓŻOWE PIEROGI Z ŻURAWINĄ I SEREM
Ciasto :
ok. 3/4 szk gorącej wody
odrobina czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżka oleju
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 szk mąki pszennej typ 500
Nadzienie :
300 g serka waniliowego z kawałkami wanilii
3 łyżki kaszy manny
1 garść suszonej żurawiny
Żurawinę zalać w miseczce gorącą wodą i namoczyć, potem odcedzić na sitku.
Do miski przełożyć ser, kaszę i odsączoną żurawinę i wymieszać nadzienie.
W drugiej misce umieścić mąkę i sól i przemieszać, zrobić dołek.
Wodę wymieszać z barwnikiem, wlać do mąki i chwilę przemieszać drewnianą łyżką.
Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wyrobić jednolite ciasto.
Gdy będzie gotowe wałkować ciasto na cienkie placki, wycinać kółka o średnicy 10 cm i kłaść porcje nadzienia ( farsz jest dość luźny więc pierogi będą trochę płaskie ).
Układać je na ściereczce, zakryć drugą aby nie wysychały.
Wodę zagotować, dodać sól i ponownie zagotować.
Pierogi kłaść na wrzątek i dotować kilka minut od wypłynięcia.
Pierogi podawać same lub polane śmietaną.
PIEROGI Z KAP[USTA, GRZYBAMI I OTRĘBAMI
![Obiad na piątek czyli pierogi](https://1.bp.blogspot.com/-218F-o8cNcQ/V4icNqG_E1I/AAAAAAAALP8/J6f8uEW2-hoV4LjFyjb8b4-8xFSQv0NlQCLcB/s640/WP_20160714_15_35_46_Pro_LI.jpg)