Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Obiad na piątek czyli pierogi

Wiele osób w piątek nie je mięsa i często ma problem co tu ugotować.

No właśnie dziś mamy piątek i pojawia się problem : co tu zrobić na obiad ?

Znowu ryba ? Nie już nam się przejadła. Już mamy jej dość. I tu z pomocą przychodzą pierogi. Jak wiemy w pierogach możemy wyczarować farsz jaki tylko chcemy czyli pierogi są idealnym daniem na piątek. Oczywiście pod warunkiem, że nie będzie w nich mięsa. Możemy przygotować je na słodko a takie najbardziej lubią dzieci oraz wytrawnie. Te będą smaczne i zjedzą je z apetytem nawet mięsożercy a jeśli ktoś jest fanem pierogów to już w ogóle będzie w raju. Zapraszam po kilka pomysłów na pyszny piątkowy obiad czyli na pierogi.

 

PIEROGI Z KAPUSTĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

 

Obiad na piątek czyli pierogi

Farsz :
500 g kiszonej kapusty
150 g kaszy gryczanej
1 duża cebula
sól do smaku
pieprz czarny do smaku

Ciasto :
500 g maki typ 500
1 szk gorącej wody
1 łyżeczka soli morskiej
1 jajko
3 łyżki oleju

Farsz :
W jednym garnku ugotować kapustę, wystudzić, odcisnąć z wody i drobno pokroić.
Wrzucić do miski.
W drugim garnku zagotować osoloną wodę, wsypać kaszę i ugotować ją po czym odcedzić i dodać do kapusty.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor a potem dodać do kapusty i kaszy.
Dodać sól i pieprz i wymieszać farsz.
W razie konieczności doprawić.

Ciasto :
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać wodę i przemieszać.
Następnie dodać jajko wymieszane z olejem i znowu lekko wyrobić.
Wyłożyć ciasto na blat lub stolnicę i wyrobić ciasto.
Potem je wałkować na placek, wycinać kółka i nakładać łyżką farsz.
Zlepiać pierogi u kłaść na ściereczce.
Można zakryć je co zapobiegnie wysychaniu.
Pierogi gotować partiami na osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu.
Nakładać pierogi po wyjęciu z wody na talerze i podawać np. z surówką.

 

 

RÓŻOWE PIEROGI Z ŻURAWINĄ I SEREM

 

Obiad na piątek czyli pierogi

Ciasto :
ok. 3/4 szk gorącej wody
odrobina czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżka oleju
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 szk mąki pszennej typ 500
Nadzienie :
300 g serka waniliowego z kawałkami wanilii
3 łyżki kaszy manny
1 garść suszonej żurawiny

Żurawinę zalać w miseczce gorącą wodą i namoczyć, potem odcedzić na sitku.
Do miski przełożyć ser, kaszę i odsączoną żurawinę i wymieszać nadzienie.
W drugiej misce umieścić mąkę i sól i przemieszać, zrobić dołek.
Wodę wymieszać z barwnikiem, wlać do mąki i chwilę przemieszać drewnianą łyżką.
Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wyrobić jednolite ciasto.
Gdy będzie gotowe wałkować ciasto na cienkie placki, wycinać kółka o średnicy 10 cm i kłaść porcje nadzienia ( farsz jest dość luźny więc pierogi będą trochę płaskie ).
Układać je na ściereczce, zakryć drugą aby nie wysychały.
Wodę zagotować, dodać sól i ponownie zagotować.
Pierogi kłaść na wrzątek i dotować kilka minut od wypłynięcia.
Pierogi podawać same lub polane śmietaną.

 

 

PIEROGI Z KAP[USTA, GRZYBAMI I OTRĘBAMI

 

Obiad na piątek czyli pierogi

FARSZ :
400 g kapusty kiszonej
2 solidne garście suszonych grzybów ( dowolne )
1 duża cebula
4 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych
sól
pieprz
olej do smażenia
 
CIASTO :
3 szk mąki pszennej typ 450
1 jajko
1 żółtko
1/2 szk gorącej wody
2 szczypty soli
 
 
FARSZ :
Kapustę ugotować, przestudzić, pokroić.
Grzyby namoczyć w cieplej wodzie a potem ugotować, odcedzić, przestudzić i posiekać.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać otręby oraz sól i pieprz i wymieszać farsz.
 
CIASTO :
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z solą, wbić jajko, dodać żółtko oraz wlać wodę i wyrobić ciasto.
Zakryć je miseczką na 10 minut.
 
Po upływie tego czasu wałkować cienki placek, dowolnym narzędziem w kształcie koła wycinać krążki, na środek kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi.
Układać je na ściereczce, przykryć drugą aby pierogi nie wysychały i potem gotować kilka minut od wypłynięcia w gotującej się wodzie z odrobiną soli i oleju.
Pierogi możne podać z barszczykiem. na Wigilię.
 
 
PIEROGI Z JAGODAMI I SEREM
 
Obiad na piątek czyli pierogi
 
 
Ciasto :
500 g mąki typ 500
100 ml mleka
100 ml wody
50 ml oleju
1 małe jajko
1/2 łyżeczka soli
 
Nadzienie :
2 szk jagód świeżych
350 g twarogu
cukier do smaku
2 łyżki kaszy manny
 
Dodatkowo :
1 szk kwaśnej śmietany
jagody do posypania
 
Twaróg rozgnieść z cukrem i wymieszać z kaszą manna i jagodami.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, mieszając widelcem wlewać mleko, olej, wodę wymieszaną z jajkiem.
Połączyć składniki i wyrobić elastyczne ciasto.
Wałkować je, wycinać kółka i układać porcje farszu, zlepiać pierogi i układać na ściereczce.
Pierogi gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Wyjmować łyżką cedzakową na talerze, polać śmietaną i dodatkowo posypać świeżymi jagodami.
 
 
Więcej pomysłów na przepisy na pierogi bez mięsa szukajcie w moich przepisach, na pewno coś się znajdzie ciekawego.
 
Zapraszam :)

 

 

 

 

ZEWA 01.11.2016 19:14
Dzięki Elu :)
bietka 28.10.2016 19:14
bardzo lubię pierogi, a najbardziej z owocami i dlatego bardzo spodobały mi się PIEROGI Z JAGODAMI I SEREM :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak