Dzieci uwielbiają obiady na słodko, poza wszelkimi kluskami, knedlami, naleśnikami ze serem, ryżem z jabłkami, przyrządzam także placuszki z ciasta naleśnikowego z wszelkimi owocami, na które aktualnie panuje sezon.
Na straganach królują truskawki, polecam placuszki z ich wykorzystaniem:
Placuszki z jabłkami i truskawkami:
2 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru kryształ
1 jajko
1 jabłko
tłuszcz do smażenia
Cukier puder do posypania
300g truskawek
Mleko wymieszać z mąką, jajkiem i cukrem. Dodać jabłko potarte na tarce o grubych oczkach oraz pokrojone na kawałki truskawki, wymieszać. Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.
PLACUSZKI Z JABŁKAMI I CZERWONĄ PORZECZKĄ
1/2 l mleka 3,2%
1,5 szklanki maki pszennej
1 jajko
4 czubate łyżki cukru kryształ
1 średnie jabłko
60g czerwonej porzeczki
tłuszcz do smażenia
Mleko, jajko, mąkę i cukier wymieszać ze sobą za pomocą rózgi. Dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko oraz czerwoną porzeczkę, wymieszać delikatnie łyżką. Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu.
RACUSZKI Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI
3 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 większe jabłko
2 łyżeczki cynamonu mielonego
6 łyżek cukru kryształ
70g rodzynek
cukier puder do posypania
Mleko połączyć z mąką, jajkiem, cukrem, cynamonem, wymieszać za pomocy rózgi. Dodać sparzone rodzynki i pokrojone w grubszą kostkę jabłko, wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu.