Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Obiad na szybko? Domowe pesto na kilka sposobów

Końcówka roku to czas, kiedy natłok obowiązków składnia nas do poszukiwań prostych i szybkich pomysłów na obiad. Jednym z nich może być przygotowanie domowego pesto, które świetnie sprawdzi się na szybki obiad.

Najbardziej popularne Pesto alla genovese pochodzące z Geniu (Liguria) we Włoszech, przygotowywane jest na bazie świeżej bazylii, parmezanu i orzeszków pinii. Starannie ucierane w moździerzu z dodatkiem najwyższej jakości oliwy tworzy danie proste, ale jednocześnie bogate w wartości odżywcze i aromatyczne. Jednak pesto niejedno ma imię – możemy przygotować je na bazie liści szpinaki, jarmużu, pietruszki czy suszonych pomidorów, a także sięgnąć po często wyrzucane liście rzodkiewki czy niedocenione wciąż liście młodej pokrzywy. Jako zamiennik orzeszków pinii świetnie sprawdzą się orzechy włoskie, laskowe lub pospolite ziarna słonecznika, które podprażone na suchej patelni napiorą intensywnego aromatu i smaku. Jednym z podstawowych składników pesto jest także twardy, długodojrzewający ser – najlepszy do tego dania będzie parmezan, jednak z powodzeniem można zastąpić go grana padano czy pecorino romano. Odrobina soli, czosnek i dobrej jakości oliwa lub olej podkreślą i uwydatnią smak i aromat pozostałych składników. Domowe pesto w połączeniu z ugotowanym al dente makaronem tworzy niezwykle sycące i pyszne danie. Sos ten, idealnie sprawdzi się także jako dodatek do mięsnych roladek, tostów, przekąsek czy dressingów do sałatek. Świeżo przygotowane, domowe pesto idealnie sprawdzi się na szybki i smaczny obiad. Z powodzeniem można przygotować je dzień wcześniej i schować do lodówki, w której może być przechowywane nawet do kilku dni. Aby zachowało ładny kolor wierzch pesto należy polać cienką warstwą oleju lub oliwy, aby odciąć dopływ powietrza i zapobiec jego ciemnieniu. 

Jako miłośniczka tego prostego sosu prezentuję Wam kilka moich wariacji na temat pesto i zachęcam do zrobienia go samodzielnie. 

Obiad na szybko? Domowe pesto na kilka sposobów

Pesto z natki pietruszki

Obiad na szybko? Domowe pesto na kilka sposobów
Składniki:
1 duży pęczek natki pietruszki
3 gałązki bazylii 
50 g słonecznika
1 duży ząbek czosnku
50 g sera grana padano (lub parmezanu)
120 ml oliwy z oliwek
sól gruboziarnista (do smaku)

Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Listki bazylii i pietruszki umieścić w wysokim naczyniu, dodać posiekany czosnek, starty na drobnych oczkach ser, słonecznik i stopniowo, rozdrobnić za pomocą blendera dolewając oliwę z oliwek. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawiając 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Do gorącego makaronu dodać pesto i wymieszać. Makron podawać od razu po przygotowaniu, posypany wiórkami twardego sera. 


Pesto z jarmużu

Obiad na szybko? Domowe pesto na kilka sposobów
Składniki:
Pesto:
150 g jarmużu (oczyszczonego, bez twardych łodyg)
70 g łuskanego słonecznika
2 łyżki ziaren sezamu
5 łyżek startego sera grana padano (lub parmezanu)
1 duży ząbek czosnku
70 ml oleju rzepakowego
2 łyżki wody
2 szczypty soli 
pieprz czarny świeżo zmielony
Dodatkowo:
300 g makaronu spaghetti

Słonecznik i sezam podprażyć na suchej patelni. Czosnek drobno posiekać. Jarmuż przełożyć do wysokiego naczynia, dodać słonecznik z sezamem, czosnek, ser, olej i wodę. Składniki rozdrobnić za pomocą blendera. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Gorący makaron połączyć z sosem. Porcje makaronu z pesto posypać startym serem grana padano lub parmezanem. Podać od razu po przygotowaniu. 


Dyniowe kopytka z pesto ze szpinaku

Obiad na szybko? Domowe pesto na kilka sposobów
Składniki:
Kopytka:
750 g ziemniaków (waga po obraniu)
250 g pure z dyni 
1 1/2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki kurkumy
Pesto ze szpinaku:
100 g świeżego szpinaku
2 łyżki ziaren słonecznika
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki startego sera pecorino (lub parmezanu)
1/2 pęczka natki pietruszki 
100 ml oleju rzepakowego
świeżo zmielona sól morska
Dodatkowo:
150 g wędzonego chudego boczku 

Kopytka: Dynię pokroić na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (z termoobiegiem), do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować na pure.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Ugnieść dokładnie tłuczkiem, dodać pure z dyni, sól, jajko, mąkę i kurkumę. Wymieszać i wyrobić ciasto, ewentualnie podsypując więcej mąki. Na stolnicy wysypanej mąką formować kawałki ciasta w długie "węże". Kroić w 3 cm kopytka. Kopytka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia i dodatkowo 2-3 minuty. 
Pesto ze szpinaku: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Szpinak, pietruszkę, ząbki czosnku, ser i słonecznik zmiksować dolewając stopniowo olej. Doprawić do smaku solą. 
Boczek pokroić w kostkę lub na cienkie plastry, usmażyć do zarumienienia na suchej patelni. 
Gorące kopytka wymieszać z kilkoma łyżkami pesto, podawać od razu okraszone chrupiącym boczkiem i posypane natką pietruszki. 

Pesto z rukoli

Obiad na szybko? Domowe pesto na kilka sposobów
Składniki:
150 g rukoli
70 g orzechów włoskich
5 łyżek startego sera pecorino romano (lub parmezanu)
2 ząbki czosnku
1/4 pęczka bazylii  
150 ml oleju rzepakowego 
gruboziarnista sól (do smaku)
Dodatkowo:
300 g makaronu spaghetti 

Pesto: Orzechy podprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać posiekany czosnek, sól, orzechy, starty ser, listki bazylii i 2 łyżki oleju. Miksować dolewając stopniowo olej. Gotowe pesto doprawić solą. 
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić pozostawiając 2 łyżki wody, w której się gotował. Do gorącego makaronu dodać, wodę i kilka łyżek pesto. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu. 


Pesto z suszonych pomidorów i orzechów włoskich

Obiad na szybko? Domowe pesto na kilka sposobów
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
Pesto rosso: 
1 słoik suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym 
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki startego sera pecorino romano (lub parmezanu)
1/4 pęczka świeżej bazylii
olej słonecznikowy (z suszonych pomidorów)
sól morska (do smaku)
szczypta świeżo zmielonych płatków chili


Pomidory odsączyć z oleju (olej zachować). Posiekać na mniejsze kawałki i wrzucić do naczynia. Dodać ser, bazylię, podprażone na suchej patelni i posiekane orzechy włoskie, posiekany czosnek i sól oraz mielone płatki chili. Wszystkie składniki zmiksować dolewając stopniowo olej z pomidorów. 
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać 4 łyżki wody w której się gotował. Dodać pesto i wymieszać do połączenia się sosu z makaronem. Spaghetti podawać posypane serem i ozdobione liskami bazylii od razu po przygotowaniu.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak