Co można smacznego, a zarazem lekkiego podać na obiad w upalny dzień? U mnie w domu zawsze musi być obiad składający się z dwóch dań. Tak więc w tym czasie królują lekkie warzywne zupy, a na drugie jajka pod wszelkimi postaciami, zapiekanki mięsno-warzywne, potrawy z ziemniaków typu, kluski na słodko, kopytka, placki ziemniaczane z sosami. Jako dodatek najczęściej moi mężczyźni pragną: sałatę lub ogórek w śmietanie.
Często przyrządzam też dania jednogarnkowe które z powodzeniem można ugotować w większej ilości i mamy zapewniony obiad już na drugi dzień.
LECZO Z CUKINII
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
¼ selera
1 duża cukinia
2 cebule
2 papryki zielone
2 kiełbasy śląskie ( u mnie Morliny)
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Tłuszcz do smażenia
Sól, pieprz do smaku
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchew i pietruszkę pokroić na ćwiartki, zaś seler w kostkę. Przysmażyć na tłuszczu do miękkości ok 20 min. Cukinię i paprykę pokroić w grubszą kostkę, dodać do usmażonych warzyw, gotować do ich miękkości. Cebulę i kiełbaskę śląską pokroić w kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Dodać do warzyw. Do potrawki wlać bulion i przyprawić ją do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości zimnej wody, wlać do potrawki i zagotować.
PULPECIKI MIĘSNE W SOSIE POMIDOROWYM
2 udka z kurczaka
1 szt szponder wołowy
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
1 cebula
1 kajzerka
Tłuszcz do smażenia
Sól, pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
1 szklanka bulionu
2 łyżeczki mąki pszennej
3 łyżeczki śmietanki słodkiej
Ok 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz do smaku
Mięso oczyścić, zalać zimną wodą, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki marchewkę i pietruszkę, doprawić do smaku i gotować do miękkości. Ugotowane mięso obrać, zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą, namoczoną w mleku lub wodzie kajzerką, doprawić do smaku. Wykonać małe pulpeciki i usmażyć je na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Usmażone pulpeciki wyjąć. W bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do tłuszczu na którym smażyły się pulpeciki. W małym garnuszku rozmieszać mąkę pszenną w odrobinie zimnej wody, dodać słodką śmietankę i wymieszać, wlać trochę płynu z sosu pomidorowego w celu zahartowania i wlać do sosu, przyprawić do smaku. Do sosu dodać usmażone pulpeciki, chwilkę dusić.
ZAPIEKANE ZIEMNIAKI ZE SZPINAKIEM I SEREM
600g ziemniaków
200g szpinaku
2 łyżki masła
1 marchewka
2 jajka
1 łyżka soli
ser żółty do smaku
Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, a marchewkę w plasterki, zalać zimną wodą, dodać sól i gotować do miękkości. Warzywa odcedzić, wyłożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzch ułożyć szpinak. Włożyć do piekarnika i zapiekać ok 20 min, po czym wyjąć i na wierzch ułożyć ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, włożyć ponownie do piekarnika do momentu roztopienia się sera. Naczynie z warzywa wyjąć, na wierzch wbić jajka i zapiekać ok 10 min do ścięcia się jajka.
Propozycja na słodko:
RYŻ Z JABŁKAMI
1 szklanka ryżu
5 jabłek
4 łyżki masła
Cukier, cynamon do smaku
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć 1/3 część ryżu, kolejno nałożyć połowę starych jabłek, posypać cukrem i cynamonem. Postąpić kolejno, tak by na górze znajdował się ryż. Na wierzch nałożyć 3 łyżki masła. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C i zapiekać ok 1h.
Dodatki do dań głównych:
OGÓREK W ŚMIETANIE
1 długi ogórek
ok 3-4 łyżki śmietany kwaśnej
1/3 łyżki octu
1 łyżeczka cukru
pieprz, sól do smaku
Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ocet, sól, pieprz i cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Kolejno dodać śmietanę, wymieszać.
SAŁATA ZIELONA ZE ŚMIETANĄ
ok 12 liści sałaty zielonej
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka cukru
1/2 łyżki octu
5-6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz
Sałatę podrzeć ręcznie na mniejsze kawałki. Dodać sól i pieprz. W garnuszku do wrzątku dodać ocet i cukier, wymieszać i wystudzić. Zimną zalewą zalać zieloną sałatę. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić ponownie do smaku solą i pieprzem.
SAŁATA ZIELONA Z OGÓRKIEM
10 listków sałaty zielonej
1/3 ogórka zielonego
3 gałązki koperku świeżego
3-4 łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany
Sól, pieprz do smaku
Zalewa:
½ szklanki gorącej wody
2 łyżeczki octu
1 łyżeczka cukru
Sałatę zieloną przepłukać pod zimną bieżącą wodą, podrzeć rękoma na małe części, ogórka zielonego obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć ze sobą. Składniki zalewy połączyć ze sobą, wymieszać i ostudzić. Zalewę dodać do sałaty z ogórkiem, dodać śmietanę, posiekany drobno koperek i doprawić do smaku.