Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Obiad z drobiu

Drób najczęściej przyrządzam w domu, ze względu na szybką obróbkę cieplną.

Co można przyrządzić z drobiu? Wiele smacznych propozycji obiadowych i nie tylko. Ja najczęściej wykorzystuję pierś i udka z kurczaka/indyka.

W jaki sposób je przyrządzam? Pierś z kurczaka podaję pod postacią gulaszu, roladek drobiowych z wszelkim nadzieniem, dodaję jako składnik do zapiekanek, dań z makaronem/ryżem.

Gulasz z piersi z kurczaka jest szybki w przygotowaniu, bardzo lubią go dzieci.

1 podwójna pierś z kurczaka
½ czerwonej papryki
1 cebula
Tłuszcz do smażenia
1 łyżka przyprawy do kurczaka
Sól, pieprz, ostra papryka do smaku
2 łyżeczki mąki pszennej
2-3 łyżeczki słodkiej śmietanki 12%

Piersi z kurczaka opłukać pod zimna, bieżąca wodą, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i usmażyć na tłuszcz na złoty kolor. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulkę, chwilkę smażyć, podlać gorącą wodą i dusić do miękkości. Sporządzić sos: mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać słodką śmietanę, wlać kilka łyżek sosu spod mięsa w celu zahartowania, wlać do mięsa, przyprawić do smaku, zagotować.Obiad z drobiu

Z piersi z kurczaka wykonuję także nadziewane roladki. Jako nadzienie używam wszelakie warzywa, jedne z ulubionych mojej rodziny są.:

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serkiem topionym

1 podwójna pierś z kurczaka
150g szpinaku mrożonego
1 serek topiony
Sól, pieprz do smaku
Tłuszcz do smażenia

Panierka:
Mąka pszenna
Jajko
Bułka tarta

Pierś z kurczaka oczyścić. Każdą pojedyncza przekroić poprzek na połowę i rozbić za pomocą tłuczka do mięsa, osolić i posypać pieprzem. Szpinak udusić na patelni, przyprawić do smaku. Na każdy rozbity płat mięsa ułożyć szpinak i ok 0,5cm plaster serka żółtego. Zwinąć roladki, opanierować w mące pszennej, rozbełtanym jajku i bułce tartej, usmażyć na rumiano. Obiad z drobiu

Chrupiące devolaile z masłem czosnkowym

1 podwójna pierś z kurczaka
5 łyżek ketchupu pikantnego
2 łyżki musztardy sarepskiej
10 dag sera żółtego
Tłuszcz do smażenia
2 jajka
Bułka tarta do panierki
Sól, pieprz

Masło czosnkowe:
Ok 50g masła
2 ząbki czosnku
½ pęczka zielonej pietruszki
Szczypta soli

Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić każda z nich na połowę. Ketchup połączyć z musztardą. Piersi rozbić za pomocą tłuczka, każda posmarować z wierzchu sosem ketchupowo-musztardowym, posypać solą i pieprzem. Wykonać masło czosnkowe: masło połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną drobno pietruszką zieloną i szczyptą soli. Na każdy płat piersi ułożyć plasterki sera żółtego i łyżeczkę masła czosnkowego. Zwinąć roladki, opanierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć kilka minut z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Po czym roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać tłuszcz i zapiekać ok 30 min. Obiad z drobiu

Gdy rodzina ma ochotę, ziemniaki zastępuję makaronem lub ryżem. Kurczak idealnie do nich pasuje:

Kokardki z kurczakiem i szpinakiem:

½ kg piersi z kurczaka
½ kg szpinaku
3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
½ cebuli
1 serek topiony (100g)
2 łyżki margaryny
2-3 łyżki śmietanki 12%
250g makaronu kokardki
Sól, pieprz do smaku

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i przysmażyć na margarynie wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodać szpinak i dusić kilka minut. Dodać serek topiony, a na końcu słodką śmietankę, przysmażyć do smaku. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Obiad z drobiu

Podudzia z kurczaka z ryżem curry i papryką

6 podudzi z kurczaka
1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku
3/4 szklanki ryżu
2 łyżeczki przyprawy curry
1 cebula
1/2 czerwonej papryki

Podudzia oczyścić, osolić i posypać pieprzem z obu stron i smażyć na złoty kolor, po czym podlać gorącą woda i dusić ok 1h do miękkości. Ryż wsypać do gotującego, osolonego wrzątku, dodać przyprawę curry i gotować do miękkości, odcedzić. Na patelni usmażyć na rumiano cebulę pokrojoną w kostkę, dodać odcedzony ryż i pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Na talerzu ułożyć ryż z warzywami, podlać tłuszczem spod mięsa i ułożyć podudzia z kurczaka. Obiad z drobiu

A jako szybką przekąskę polecam pierś z kurczaka podaną w cieście francuskim:

4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 płat świeżego ciasta francuskiego
tłuszcz do smażenia
pieprz, sól, ostra papryka do smaku

sos czosnkowy:
6-7 łyżek majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2-3 ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku

Piersi z kurczaka oczyścić, posypać z wierzchu solą i pieprzem. Tłuszcz rozgrzać na patelni, układać piersi z kurczaka, obsmażyć z obu stron na złoty kolor, podlać gorącą wodą, tak by były do połowy przykryte, dusić do miękkości ok 30 min. Płat ciasta francuskiego rozłożyć, posypać ostrą papryką, ułożyć przestudzoną pierś z kurczaka, zwinąć ciastem do jego połowy, podobnie postąpić z drugą stronę zawijając ciasto w tzw kopertę. Boki ciasta zawinąć pod spód. Z wierzchu ciasto delikatnie naciąć. Zawinięte piersi w ciasto francuskie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać z wierzchu ostrą papryką. Piec ok 30 min góra-dół w temp 180 st C. Wykonać sos czosnkowy: majonez połączyć ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku, schłodzić w lodówce.

Drób używam także do nadzienia pierogów, jako składnik zapiekanek, czy pizzy.

Dla osób lubiących „obierać mięso od kości” dobrą propozycją są pałki z kurczaka w pomidorach z pieczarkami. Jest to propozycja na szybki mięsny obiad, który każdemu łasuchowi przypadnie do gustu:

9 pałek z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych
Ok 8 większych pieczarek
Tłuszcz do smażenia
2-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
Sól, pieprz do smaku

Pałki oczyścić, przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Osolić i posypać pieprzem. Tłuszcz rozgrzać na patelni, układać pałki z kurczaka, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Podlać wodą, tak by do połowy były przykryte, dusić do miękkości. Dodać puszkę pomidorów wraz z zalewą oraz pokrojone w półplasterki pieczarki. Dusić kilka minut do miękkości pieczarek i przyprawić do smaku. Obiad z drobiu

Grillowane udka z kurczaka

- 4-5 udek z kurczaka
- 100ml oleju
- 100ml sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 4 ząbki czosnku
- ostra papryka do smaku
- oregano, szczypta soli

Z sosu sojowego, oleju, musztardy, miodu, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw przygotować bejcę. Posmarować bejcą oczyszczone udka ze wszystkich stron i odstawić w naczyniu (jeśli bejca zostanie to wlać również resztę) na drugi dzień. Udka przełożyć do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180st C ok 1 - 1.15h. Po upływie 1h, folię przedziurawić nożem i odchylić, podpiekać w piekarniku ok 15 min do przyrumienienia skórki. Obiad z drobiu

A w szybkiej wersji, szczególnie dla zapracowanych ekspresowe kotleciki w przyrządzeniu, można zrobić nawet 24h wcześniej (w wersji dla osób które uwielbiają smak czosnku), na następny dzień tylko usmażyć lub uprzednio opanierować w bułce tartej.

- 6 kotletów z kurczaka
- 2 jajka
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- czosnek do smaku (przecisnąć przez praskę) - ilość w zależności od uznania – ok 2 ząbki

Wszystkie składniki razem wymieszać w garnuszku (2 jajka + łyżka magii + 1 łyżka musztardy + 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 łyżeczki pieprzu + czosnek) Lekko rozbite za pomocą tłuczka kotleciki włożyć do garnka z zalewą. Wstawić do lodówki na 24h (ja robię wieczorem i na drugi dzień na obiad już są pyszne)

W zależności od upodobania kotleciki można smażyć bezpośrednio na tłuszczu lub uprzednio opanierowane w bułce tartej.Obiad z drobiu

Z drobiu robię również m.in. domowa wędlina z piersi z indyka z boczkiem:

1kg piersi z indyka
6 plasterków boczku gotowanego

Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
½ łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka jarzynki
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka miodu płynnego

Składniki zalewy wymieszać, włożyć oczyszczoną pierś z kurczaka, dokładnie marynatę rozprowadzić na mięsie i włożyć do lodówki na 12h. Mięso wyjąć, ułożyć na nim plasterki boczku i zwinąć. Umieścić w woreczku, a następnie włożyć do szynkowara. Szynkowar umieścić w wysokim naczyniu, zalać wodą do wysokości mięsa w szynkowarze. Prażyć w temperaturze 80 st C ok 1,5h. W razie konieczności dolewać wodę. Obiad z drobiu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak