Ogórki są na znane nie od dziś zaś już od najmłodszych lat . Przygotowywane przez nasze babcie , mamy według tradycyjnej receptury. W dzisiejszych czasach większość korzysta jeszcze ze starych przepisów bo takie są najlepsze , ale także nie mała grupa ludzi przygotowuje ogórki według nowoczesnych receptur . Ogórki kiszone możemy wykorzystać do różnych przetworów na zimę , do różnego rodzaju sałatek , zapiekanek , do roladek z kurczaka . Ogórki kiszone mają wiele witamin między innymi witaminę E - która odpowiada za źródło młodości , K - wpływa korzystnie na krzepliwość krwi a także witamina C oraz witaminy z grupy B , B2 , B3 , B6 oraz B12.
Właściwości ogórków koszonych :
- polecana w diecie odchudzającej
- oczyszczają organizm z toksyn
- poprawiają trawienie
- wspomagają produkcję soków żołądkowych
- wzmacniają odporność organizmu
Po zjedzeniu ogórków kiszonych zostaje nam sok bardzo pyszny , którego wcale nie musimy wyrzucać. Sok z kiszonych ogórków to samo zdrowie.
Dlaczego warto pić sok z kiszonych ogórków ?
- wpierają układ odpornościowy
- działają korzystnie na układ trawienny
- polecane w chorobach serca
- w walce z nadwagą
- reguluje ciśnienie krwi
- likwiduje , zmniejsza obrzęki
- łagodzi bóle migrenowe
http://bonavita.pl/ogorki-kiszone-wlasciwosci-witaminy-i-sekret-dobrego-przepisu