Kilka propozycji pysznej, znanej i lubianej zupy ogórkowej. Wiadomo najlepsza jest z domowymi kiszonymi ogóreczkami lub domowym przecierem ogórkowym. To zdecydowanie jedna z ulubionych zup Polaków. Jednakże wzbogacona o mięsne dodatki lub kalafior ma jeszcze lepszy smak. A Wy jaką ogórkową lubicie?
Ogórkowa z pulpecikami
Pyszna domowa zupa z lekkimi pulpecikami. Starte warzywa sprawiają, że jest bardzo aromatyczna:
2 l wody
Kilka kości wieprzowych
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
Kawałek pora
Kawałek selera (korzeń)
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek
3 ogórki kiszone
5 ziemniaków
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
3 łyżki śmietany 18%
Pulpeciki:
250 g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Kości wieprzowe gotujemy w wodzie około 30 minut. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy wraz z porem do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Z wywaru wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki.
Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i dodajemy do zupy.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Zaciągamy śmietanką. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Ogórkowo-kalafiorowa z mięsną wkładką
Bardzo syta i bogata wersja zupy ogórkowej. Smaku i wyrazistości zupie nadają przesmażone warzywa. Polecam na rodzinny obiad.
350 g szynki wieprzowej
Przyprawa do wieprzowiny
4 marchewki
1 por (biała część)
1/3 korzenia selera
2 korzenie pietruszki
5 dużych ziemniaków
200 g różyczek kalafiora
250 g przecieru ogórkowego
Kilka ziarnek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 kostka rosołowa
Pieprz
Sól
Olej do smażenia
200 g śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
Szynkę wieprzową kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Mięso podsmażamy w garnku, w którym będzie gotowała się zupa. Dwie marchewki, seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładamy do mięsa i razem wszystko przesmażamy. Podlewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową. Pozostałe marchewki kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze. Wszystkie warzywa dokładamy do garnka. Gotujemy do miękkości mięsa. Na samym końcu dodajemy starte kiszone ogórki. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Gdy zupa wydaje się nam za mało kwaśna możemy dolać troszkę soku z kiszonych ogórków. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli (ogórki są już słone). Zupę zaciągamy zahartowaną śmietaną z mąką.
Pyszna ogórkowa z mięsem gulaszowym
Delikatne mięsko i domowy przecier ogórkowy, uwielbiam taką ogórkową. Do tego zaciągnięta śmietanką. Pycha!
500 g mięsa gulaszowego
1 marchew
4 ziemniaki
300 g domowego przecieru ogórkowego
170 g śmietany 18%
2,5 litra bulionu
Sól
Pieprz
Ziele angielskie
Liść laurowy
1 łyżka Kucharka
Mięso gulaszowe zalewamy bulionem. Ja użyłam przygotowanego wcześniej (z gotowanego kurczaka i warzyw). Dodajemy Kucharka, ziele angielskie i liść laurowy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Warzywa dokładamy do gotującego się mięsa. Po 30 minutach dokładamy przecier ogórkowy, doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na końcu zaciągamy śmietanką.