Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ogórkowy zawrót głowy

Lato to okres przygotowywania przetworów z różnych warzyw, miedzy innymi z ogórków.

Jak wiemy ogórek to sama woda, ale lubimy je i oprócz tego, że jadamy je na surowo to robimy z nich również różne przetwory na zimę.
Najlepsze są małosolne, ale nie tylko.
Są to ogórki kiszone, korniszony, różne sałatki, ale i mizerie i inne sałatki.
Ogórki są szklarniowe jak i gruntowe.
To gruntowe właśnie nadają się na przetwory, a te szklarniowe czy sałatkowe do spożycia na świeżo.
Jeśli chodzi o przetwory to ogórek lubi koper, chrzan i czosnek oraz gorczycę, kolendrę i wiele innych przypraw.
Bo jak pewnie zauważyliście w sieci jest mnóstwo róznych przepisów na ogórki z różnymi przyprawami.
Zapraszam po kilka inspiracji, póki jeszcze sezon ogórkowy trwa.


Chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy

Ogórkowy zawrót głowy

2 jajka ugotowane na twardo
1 młody ogórek
1 pęczek rzodkiewki
1/2 pęczka świeżego koperku
1 duży ząbek czosnku
400 g jogurtu naturalnego
150 g jogurtu śródziemnomorskiego
1/2 szk mleka 3,2 %
sól
pieprz

Ogórka i rzodkiewki umyć. Koperek umyć i osuszyć.
Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórą i odcisnąć sok, a potem go odlać.
Do miski z ogórkiem zetrzeć duży ząbek czosnku na najmniejszych oczkach lub przecisnąć przez praskę, rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Posiekać koperek i dodać do miski z resztą składników.
Dodać jogurt oraz mleko i jogurt śródziemnomorski oraz przyprawy do smaku, czyli sól i pieprz.
Dokładnie wszystko wymieszać (można jeszcze schłodzić), rozlać do miseczek i udekorować połówką jajka oraz plasterkami rzodkiewki i gałązkami koperku.
(Przed podaniem można dodatkowo posypać czosnkowymi grzankami)


Ogórki kanapkowe Margarytki

Ogórkowy zawrót głowy

1,5 kg ogórków gruntowych (nie za dużych)

Zalewa :
2 szk wody
1 i 3/4 szk octu 10%
1 i 3/4 szk cukru
1 łyżka gorczycy białej
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
1 łyżka kurkumy (płaska)

Ogórki umyć i pokroić na podłużne plasterki wzdłuż ogórków.
Wyparzone słoiki napełnić plasterkami ogórka i tak zostawić, a zabrać się za przygotowanie zalewy.
Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy oraz cukier, ale bez octu i zagotować.
Następnie wlać ocet, gotować zalewę około 5 minut a potem zalewę przecedzić i zalać jeszcze wrzątkiem ogórki w słoikach.
Zakręcić zakrętki i wstawić słoiki do garnka z dnem wyłożonym ściereczką.
Nalać do garnka wodę do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować od 5 do 7 minut od zagotowania.
Słoiki wyjąć z garnka na ściereczkę i zakryć słoiki ręcznikiem.
Zostawić je do wystudzenia a potem wynieść je w chłodne i przewiewne miejsce.
Ogórki muszą się przegryźć więc trochę trzeba na konsumpcję zaczekać jakieś dwa tygodnie.

 

Bułki z cebulą, ogórkiem i kiełbasą

Ogórkowy zawrót głowy

200 g zakwasu (po dokarmieniu)
15 g świeżych drożdży
1,5 szk letniej wody
1 łyżka soli morskiej z magnezem
1 łyżka trzcinowego cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
250 g mąki tortowej typ 450
250 g mąki żytniej typ 720
500 g mąki pszennej typ 500
100 g prażonej cebulki
200 g kiełbasy szynkowej (może być inna)
300 g ogórków


Drożdże wrzucić do dużej miski i rozetrzeć je z cukrem.
Następnie dodać zakwas i wodę oraz olej i wymieszać płynne składniki.
Potem wsypać wszystkie mąki i sól.
Kiełbasę (u mnie w plasterkach) pokroić, a ogórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do miski wsypać cebulkę, dodać kiełbasę i ogórka i wyrobić ciasto.
Oprószyć je lekko mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić.
Blachy oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto dzielić na porcje (u mnie dziś duże bułki, więc wyszło mi 11 bardzo dużych bułek), formować w bułki i układać na blasze (można zrobić mniejsze bułki, wtedy będzie ich więcej).
Bułki zostawić do podrośnięcia, a gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut.
Upieczone przestudzić i spożywać najlepiej z samym masłem.


Sałatka szwedzka

Ogórkowy zawrót głowy

2 kg ogórków
średnia cebula
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
2 łyżki soli
6 szkl. wody
gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe

Umyte ogórki pokroić w plastry, nałożyć do słoików dodając kilka piórek cebuli, po dwa ziarna pieprzu i ziela, listek laurowy i kilka ziarenek gorczycy. Zalać gorącą zalewą i potawić do góry dnem (do ostygnięcia) Nie pasteryzować.

 

Ogórki w curry i kurkumie

Ogórkowy zawrót głowy

3 kg ogórków (mogą być większe)
Zalewa :
1250 ml wody
200 ml octu o smaku koperku 6%
200 ml octu o smaku estragonowym 6%
100 ml octu 10%
1 szk cukru
2,5 łyżki soli
2 łyżeczki kurkumy
4 łyżeczki curry
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
gorczyca biała

Ogórki dokładnie umyć, obrać i pokroić w plastry (mi kroił synuś więc można pokroić cieniej),
Na dno wyparzonych słoików wrzucić po ziarenku ziela angielskiego, 2 - 3 ziarna pieprzu i po jednej łyżeczce gorczycy.
Ogórki ułożyć w słoikach.
W garnku zagotować składniki zalewy, przestudzić ją i zalać nią ogórki w słoikach.
Szczelnie zakręcić zakrętki, wstawić słoiki do garnka z wodą i pasteryzować je 10 minut od zagotowania wody.
Potem słoiki ustawić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
Potem słoiki wstawić w chłodne i przewiewne miejsce.


Sałatka ogórkowo - roszponkowa

Ogórkowy zawrót głowy

3 młode ogórki
2 garście roszponki
1 cebula
sól morska
pieprz czarny
cukier
ocet
olej

Ogórki umyć, odciąć ogonki i pokroić na grubsze kawałki.
Roszponkę umyć, osuszyć i wrzucić do miski razem z ogórkami, można listki oddzielić.
Do tych warzyw wrzucić pokrojoną dowolnie cebulę.
Dodać przyprawy do smaku i wymieszać sałatkę.
Po kilku minutach, gdy smaki się przegryzą podawać do mięsnych dań obiadowych.

 


Faszerowane ogórki

Ogórkowy zawrót głowy

2 - 3 grubsze ogórki (w zależności od wielkości)
150 g półtłustego twarogu
1/2 małej cebuli
1 mała papryka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku

Paprykę umyć, usunąć z niej gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić cebulę.
Twaróg umieścić w miseczce, rozgnieść widelcem, dodać pokrojoną paprykę, cebulę i posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i jogurt.
Wszystko wymieszać, aby powstała gęsta pasta.
Ogórki umyć, obrać ze skórki i za pomocą kulkownicy wydrążyć środki.
Środek ogórka napełnić przygotowaną pastą.
Gotowe ogórki pociąć na plastry i podawać na śniadanie lub przekąskę.

 

Więcej pomysłów szukajcie w moich przepisach - zapraszam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak