Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Omdlały Imam

Skąd ta nazwa? Zdania są podzielone. Jedni mówią, że Imam zemdlał z rozkoszy podczas posiłku, inni twierdzą, że stracił przytomność jak się dowiedział ile drogiej oliwy zużyto do przyrządzenia tego dania.

Na przełomie wiosny i lata pojawia się coraz więcej sezonowych warzyw. Na moim stole króluje chłodnik, a jak pojawiają się bakłażany w rozsądnej cenie, w mojej kuchni dość często gości omdlały Imam. Uwielbiam bakłażany, uwielbiam w nich to, że doskonale komponują się z wyrazistym smakiem czosnku, że oliwa nigdy nie jest tak dobra jak w połączeniu z bakłażanem. Kocham ich piękny głęboki kolor. Przeszkadza tylko nutka goryczy w tym warzywie, można jej się pozbyć posypując pokrojonego bakłażana solą, odczekać 30 minut i spłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. W tym daniu nie trzeba tego robić, sami sprawdźcie :)

Przepis znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej- Kulinarny Atlas Świata, dawno, dawno temu. Zaciekawiła mnie nazwa tego tureckiego dania, a smak zachwycił, chociaż obyło się bez omdlenia :)
 

Składniki:

4 średnie bakłażany

3 cebule

5 ząbków czosnku

1 łyżka soku z cytryny

3 pomidory

½ szklanki oliwy

Pęczek natki pietruszki (ja podwajam ilość, uwielbiam natkę w tej potrawie)

Gałka muszkatołowa

Cukier

Sól

Pieprz

 

Wykonanie:

W dużym garnku zagotować wodę i włożyć tam umyte bakłażany. Zmniejszyć ogień i nie dopuszczając do wrzenia blanszować bakłażany przez 8 minut, następnie odcedzić.

Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Zeszklić na połowie oliwy i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut.

W tym czasie bakłażany przekroić na pół i łyżką wydrążyć środek. Powstałe łódeczki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do warzyw na patelni. Wymieszać, dodać posiekaną natkę (odrobinę zostawiam do udekorowania gotowego dania), dolać sok z cytryny i doprawić do smaku solą (daję odrobinkę), pieprzem i dość dużą ilością świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.

Połówki bakłażana wypełnić farszem, polać resztą oliwy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Omdlały Imam

Przepis na 4 osoby, spokojnie jeden bakłażan na głowę- mój mąż czasem zjada więcej :)

 

Wg autora najlepiej podawać z gęstym jogurtem naturalnym.

Ja Imama polewam sosem tzatziki i podaję do tego bagietkę pokrojoną w plastry- idealna do zbierania oliwy z talerza :)

 

Tak więc z prostej tureckiej potrawy wychodzi u mnie wielonarodowy posiłek. Turecki Omdlały Imam,
greckie tzatziki  https://www.doradcasmaku.pl/przepis/139407/tzatziki.html
i włoska bagietka :)

Wczoraj po Imamie na deser podałam dodatkowo francuski Creme Brulee :)https://www.doradcasmaku.pl/przepis/139415/creme-brulee.html


Omdlały Imam

kochanyptysiu 07.06.2011 13:25
siwtne,lubie jak jedzenie ma swoja historie
borgia 02.06.2011 16:31
:) Uwielbiam lato między innymi za to, że można sobie pozwolić na chwile omdlenia. Tyle pysznych świeżych owoców i warzyw. Nic tylko robić... I to właśnie się zaczyna - ku mojej uciesze. Dzięki za przepis. Mam kilka odłożonych, ale zacznę od tego - bo nigdy jeszcze nie robiłam. Zawsze mi coś stawało na przeszkodzie. Nazywa się to najczęściej \"delegacja\" - dla samej siebie nie chce mi się robić, a Młody nie wiem czy raczy spróbować. Ja poproszę ten pierwszy z prawej (naszej prawej).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak