Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Omlety na słodko i na wytrawnie.

Omlety to propozycja na śniadanie, podwieczorek, a nawet sycący obiad.

Omlety to propozycja na śniadanie, podwieczorek, a nawet sycący obiad.


Omlety przygotowuje się bardzo szybko, jeżeli mamy czas to można przygotować je na śniadanie i zjeść je wspólnie z rodziną. Te przygotowane na słodko sprawdzą się doskonale na drugie śniadanie lub jak kto lubi na podwieczorek. A z kolei omlety z warzywami mogą być podane na obiad z ulubionym dodatkiem np. lekką surówką czy sałatką.

Do omletów najlepiej użyć wiejskich jajek, moim zdaniem wychodzą bardziej puszyste. Dodatki jakie kto lubi, wybór jest ogromy. Zapraszam:)


Propozycje omletów:

Omlet z warzywami

Taki omlet polecam na bardzo sycące śniadanie lub nawet kolację. Wystarczy pół godzinki żeby go przygotować.

Omlety na słodko i na wytrawnie.

 

Składniki:

Masa jajeczna:
4 jajka
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka masła

Warzywa:
20 dag mrożonego bukietu warzyw wiosennych
masło do smażenia
sól do smaku

Wykonanie:

1. Warzywa rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i smażymy do miękkości często mieszając. Przyprawiamy do smaku solą.

2. Jajka roztrzepujemy razem z pieprzem i solą do smaku, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Następnie masę jajeczną wylewamy na warzywa i smażymy aż się zetnie, łopatką podważamy brzegi, żeby masa spływała, usmażony z jednej strony omlet zsuwamy na talerz i stroną niedosmażoną zsuwamy z powrotem na patelnie i dosmażamy.

3. Gotowy omlet przekładamy na talerz i podajemy.

4. Smacznego.

 

Śniadaniowy omlet z kiwi i dżemem

Śniadania bardzo często jemy w biegu i najczęściej jakąś kanapkę i kawę. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować np. taki omlet. Co prawda będzie to słodkie śniadanie, ale pożywne i pełne witamin. Z tego przepisu omlet wychodzi bardzo puszysty i pyszny. Lekko kwaśne owoce kiwi przełamują jego słodycz.

Omlety na słodko i na wytrawnie.

 

 

Składniki:

Masa jajeczna:
3 jajka
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki otrębów pszennych prażonych
2 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
szczypta soli

Dodatkowo:
1 łyżka masła
4 kiwi
2 łyżki dżemu z czarnego bzu
listki melisy cytrynowej do dekoracji

Wykonanie:

1. Jajka, mleko, cukier, sól i otręby dokładnie roztrzepujemy, następnie dodajemy masło pokrojone w kosteczkę.

2. Kiwi myjemy i dokładnie osuszamy, następnie obieramy i kroimy w plasterki.

3. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną i smażymy aż się zetnie, łopatką podważamy brzegi, żeby masa spływała, usmażony z jednej strony omlet zsuwamy na talerz i stroną niedosmażoną zsuwamy z powrotem na patelnie, na wierzchu układamy plasterki kiwi ( jedno kiwi zostawiamy do dekoracji ), omlet dosmażamy.

4. Usmażony omlet składamy na pół i układamy na talerzu, dekorujemy plasterkami kiwi, dżemu i listkami i melisy.

5. Podajemy od razu po przygotowaniu.

6. Smacznego.

 

Śniadaniowy omlet z dżemem

Pierwszy raz przygotowałam omlet na słodko. Wyszedł pyszny i puszysty, idealny dla wielbicieli słodkich śniadań. Omlet polecam na leniwe spokojne śniadanie.

Omlety na słodko i na wytrawnie.

 

Składniki:

Masa jajeczna:
4 jajka
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła
2 łyżki mleka
szczypta soli

Dodatkowo:
1 łyżka masła
2 łyżki dżemu z rokitnika od ŁOWICZ

Wykonanie:

1. Jajka roztrzepujemy z cukrem, solą i mlekiem. Następnie dodajemy masło pokrojone w małą kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną i smażymy podważając brzegi, aż masa jajeczna dobrze się zetnie. Następnie omlet zsuwamy z patelni na talerz i stroną jeszcze nie usmażoną zsuwamy na patelnię i dosmażamy.

3. Gotowy omlet zsuwamy na talerz, nakładamy dżem i podajemy.

4. Smacznego.

 

Omlet z pokrzywami.
Jeżeli lubicie omlety to możecie przygotować taki o to z pokrzywą. Sprawdzi się na śniadanie i kolację, ale jeśli podacie go z ulubioną sałatką to również na obiad. Pokrzywa nie jest za bardzo wyczuwalna. Dodam też, że omlet jest bardzo syty.

Omlety na słodko i na wytrawnie.

Składniki:

1 szklanka listków pokrzywy
1 ząbek czosnku
3 jajka
2 łyżeczki mąki pełnoziarnistej pszennej
biały pieprz mielony do smaku
sól do smaku
1 kopiasta łyżeczka suszonej natki pietruszki
odrobina oleju do smażenia
1 płaska łyżka masła

Wykonanie:

1. Listki pokrzywy ( najlepiej młode ) płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w paseczki.

2. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, przesmażamy dosłownie kilka chwil uważając, żeby za mocno nie przypiec. Następnie dodajemy masło i pokrzywę, dusimy kilka minut, często mieszając. Pokrzywa będzie taka lekko chrupiąca.

3. Jajka roztrzepujemy dokładnie z natką pietruszki, mąką oraz solą i pieprzem do smaku.

4. Następnie masę jajeczną wlewamy na patelnię i smażymy aż dobrze się zetnie, delikatnie zsuwamy na duży talerz, a następnie stroną nie usmażoną zsuwamy z powrotem na patelnię i dosmażamy.

5. Usmażony omlet osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zwijamy w rulonik i podajemy gorący. Smacznego.

6. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak