Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Orzechy w wypiekach i nie tylko kilka pomysłów

Wiecie, że orzechy są zdrowe ale w nadmiarze mogą zaszkodzić gdyż są kaloryczne ?

Orzechy są smaczne ale mają dużo tłuszczu bo aż do 60 % i białko około 25 %.
Z uwagi na wysoką kaloryczność zaleca się spożywanie ich 2 - 3 razy w tygodniu ale tylko po kilka sztuk.
No ale jak tu sobie odmówić tej pyszności ?
Dlatego często używamy je do słodkich wypieków, panierek do mięs czy jako posypka do deserów lub do lodów i sałatek a także do pieczywa.
Czyli jak widać mają szerokie zastosowanie.
Odmian orzechów jest sporo ale takie najbardziej znane to :
włoskie, laskowe, nerkowca, piniowe, ziemne, pistacje, pekan, arachidowe i migdały, które są orzechami lecz nie każdy o tym wie.
Orzechy mają dużo błonnika, witaminy z grupy B, magnez, wapń, fosfor, żelazo i potas.

Zapraszam Was po kilka pomysłów na wykorzystanie orzechów w kuchni

 


Świąteczna babka z orzechami

 

 

Orzechy w wypiekach i nie tylko kilka pomysłów

150 g orzechów włoskich
4 średnie jajka
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szk cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej )
300 g mąki tortowej
1/4 szk oranżady lub wody gazowanej
250 g miękkiej margaryny do pieczenia
Dodatkowo :
100 g białej polewy do ciast
1 łyżka mleka
lukier kakaowy

Orzechy rozdrobnić w rozdrabniaczu.
Część odłożyć do dekoracji babki.
Miękką margarynę włożyć do miski robota, wsypać obydwa cukry i utrzeć.
Następnie dodawać po jednym jajku a gdy się połączą przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wlać oranżadę i ponownie wymieszać.
Formę do babki z kominkiem wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wyłożyć ciasto.
Babkę piec przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Upieczoną babkę wyjąć po kilku minutach z formy na kratkę i wystudzić.
W rondelku zagrzać wodę, umieścić na tym rondelku metalową miseczkę, wrzucić drażetki polewy razem z łyżką mleka i mieszać aż polewa się rozpuści.
Polewą polać babkę potem na polewie zrobić wzorki kakaowym lukrem i posypać odłożonymi orzechami.

 


Biscotti z orzechami

 

 

Orzechy w wypiekach i nie tylko kilka pomysłów

100 g orzechów laskowych
50 g mieszanki mix keksowy
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
90 c cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szk mąki tortowej

Do miski wbić jajko, dodać oba cukry, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać orzechy i mix keksowy. Za pomocą miksera połączyć składniki a potem zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek ( u mnie na długość blaszki po ukosie ). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 25 minut. Potem wyjąć z piekarnika i na blaszce wystudzić. Temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 stopni a upieczony podłużny placek pokroić ukośnie na plastry o grubości około 1 cm najlepiej nożem z piłką. Układać na płasko znowu na blasze i piec kolejne 15 minut ale w połowie pieczenia obrócić na drugą stronę. Upieczone wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku. Najlepiej smakują z dobrą herbatą.

 


Babeczki z orzechami i żurawiną

 

 

Orzechy w wypiekach i nie tylko kilka pomysłów

2,5 szk mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szk mleka
1/4 szk oleju
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
1 garść orzechów laskowych
1 garść suszonej żurawiny
50 g polewy deserowej w drażetkach
Polewa :
50 g polewy deserowej w drażetkach
2 łyżki mleka


Do miski wbij jajka, wlej mleko i olej oraz oba cukry i wymieszaj.
Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj i dodaj posiekane dość grubo orzech, żurawinę i drażetki polewy.
Wymieszaj wszystko i tak przygotowane ciasto rozłóż do foremek silikonowych na babeczki.
Babeczki piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone babeczki wyjmij z foremek.
Polewę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej i polej polewą babeczki.

 


Chleb orzechowo - miodowy

 

 

Orzechy w wypiekach i nie tylko kilka pomysłów

500 g mąki pszennej typ 650
8 g suszonych drożdży
3 łyżki płynnego naturalnego miodu
1 łyżka soli ( płaska )
50 g orzechów laskowych
300 ml ciepłej wody
5 łyżek oleju + do posmarowania ciasta


Orzechy zmiksować w rozdrabniaczu lub zmielić.
Mąkę wsypać do miski, wsypać drożdże, zmielone orzechy i sól i wymieszać.
Następnie miód wymieszać z wodą i olejem, wlać do miski z suchymi składnikami i wyrobić ciasto.
Gdy będzie wyrobione dłonie zwilżyć olejem i posmarować ciasto.
Włożyć je do miski, zakryć szczelnie folią spożywczą i wstawić miskę z ciastem do lodówki na noc.
Następnego dnia ciasto ponownie chwilę wyrobić i przełożyć je do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami prażonymi pszennymi ( można użyć mąki, u mnie tortownica o średnicy 23 cm ).
Ciasto na chleb zostawić do ponownie wyrośnięcia a gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

 


Orzechowe ciasteczka

 

 

Orzechy w wypiekach i nie tylko kilka pomysłów

2 szk mąki pszennej typ 500
1/2 szk mąki żytniej typ 720
2 jajka
4 łyżki trzcinowego cukru
200 g margaryny Kasia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek włoskich orzechów tartych
6 łyżek laskowych orzechów tartych
cukier puder do posypania

Do miski wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, orzechy, cukier i wymieszać suche składniki.
Następnie zetrzeć na tarce zimną margarynę, wbić jajka i wyrobić miękkie ciasto.
Z ciasta uformować gruby wałek, zawinąć go folię i wstawić do lodówki na 20 minut.
Potem blachy z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia lub matami do pieczenia ciasteczek.
Połowę ciasta pociąć na plastry a drugą połowę formować w kulki.
Oprószyć cukrem pudrem i spłaszczać widelcem ciasteczka.
Piec je w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 12 - 15 minut w zależności od mocy pieczenia piekarnika.
Upieczone ciasteczka dodatkowo posypać cukrem pudrem.

 

 


Strucla makowa z orzechami i daktylami

 

 

Orzechy w wypiekach i nie tylko kilka pomysłów

Masa :
900 g masy makowej z bakaliami
200 g orzechów włoskich ( waga bez łupin )
250 g suszonych daktyli ( waga bez pestek )

Ciasto :
500 g mąki pszennej typ 500
3 jajka ( żółtka i białka osobno )
4 łyżki cukru
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szk gęstej śmietany ( 12 % )
250 g zimnego masła
1 szczypta soli

Dodatkowo :
kolorowa posypka do ciast
orzechy
6 - 7 łyżek cukru pudru
2 - 3 łyżki mleka

Masa :
Masę makową wyłożyć do miski.
Orzechy i daktyle rozdrobnić w rozdrabniaczu ale osobno i nie za drobno.
Dodać je do masy i wymieszać.

Ciasto :
Drożdże rozmieszać do płynnej konsystencji z cukrem i cukrem waniliowym.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać.
Następnie dodać żółtka, śmietanę, zetrzeć na tarce masło i dodać drożdże.
Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkować na prostokąty na długość blaszki, w której strucle będą się piekły.

Wykonanie :
Każdy płat ciasto posmarować białkiem, które należy rozbełtać.
Na każdym cieście rozłożyć po połowie masy zostawiając jeden brzeg bez masy tak około 3 cm.
Zaczynając od brzegu z masą zawijać rolady wzdłuż ciasta, końce zawinąć pod spód a łączenie powinno znajdować się pod roladą.
Każdą z rolad zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu aby podrośnięte ciasto miało miejsce w papierze.
Brzegi papieru zawinąć i tak przygotowane strucle ułożyć na blasze do pieczenia zostawiając między nimi odstępy.
Strucle piec 45-50 minut w zależności od piekarnika.
Upieczone lekko przestudzić, rozciąć papier wzdłuż strucli i polać przygotowanym z cukru pudru i mleka lukrem.
Na koniec udekorować orzechami i posypać posypką.

Kroić gdy lukier stężeje.

 

Bułki orzechowo dyniowe

 

 

Orzechy w wypiekach i nie tylko kilka pomysłów

50 g orzechów ziemnych ( solonych )
100 g pestek dyni
500 g mąki pszennej typ 500
5 łyżek oleju z ziołami z suszonych pomidorów
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka soli morskiej
30 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody


Pestki dyni i orzechy zmiksować w rozdrabniaczu, ale tylko trochę.
Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem.
Do miski wlać wodę i olej oraz roztarte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką.
Wsypać mąkę, sól i zmiksowane orzechy i dynię ( trochę zostawić do posypania bułek ) i wymieszać ciasto.
Chwilę wyrabiać drewnianą łyżką, po czym przykryć je ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie znowu przez chwilę wyrabiać.
Ciasto podzielić na 8 części ( jeżeli chcemy uzyskać mniejsze bułki to należy podzielić ciasto na więcej kawałków ).
Każdy kawałek ciasta obtaczać w dłoniach tworząc kulę.
Kulki układać na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki uklepać i posypać odłożonymi orzechami z dynią.
Bułki ponownie zostawić do wyrośnięcia przykrywając je ściereczką aby nie podeschły.
Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Po upieczeniu gdy bułki się skleją oddzielić i wystudzić.

 

 

Filet migdałowo - sezamowy

 

 

Orzechy w wypiekach i nie tylko kilka pomysłów

1 pojedynczy filet z kurczaka
panierka :
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki sezamu
4 łyżki rozdrobnionych płatków kukurydzianych
do smaku :
sól
pieprz kolorowy
dodatki :
2 jajka
mąka do obtaczania
olej do smażenia

Filet umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na cienkie plastry.
Każdy oprószyć solą i pieprzem.
Na talerzu wymieszać płatki migdałowe, kukurydziane i sezam.
Na drugi talerz wsypać mąkę do obtaczania a do następnego wybić jajka, dodać sól i rozbełtać je.
Na patelni rozgrzać olej.
Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku i następnie panierować w panierce.
Smażyć z obu stron na złoty kolor uważając aby migdały się nie przypaliły.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak