Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Orzechy włoskie-propozycje ciast.

Uwielbiam ciasta z orzechami włoskimi. Są pyszne i cudownie pachną podczas pieczenia, kojarzą mi się z jesienią, zimą i świętami. Ciasto orzechowe wprowadza do domu wyjątkowy nastrój. Zapraszam!

Uwielbiam ciasta z orzechami włoskimi. Są pyszne i cudownie pachną podczas pieczenia, kojarzą mi się z jesienią, zimą i świętami. Ciasto orzechowe wprowadza do domu wyjątkowy nastrój. A jak jest u Was? Lubicie orzechy włoskie, macie swoje ulubione przepisy z nimi? Ja mam i w tym wpisie się z Wami nimi podzielę. Zapraszam.

Nie ma jak wieczorem otulić się kocem z aromatyczną herbatą i kawałkiem ulubionego ciasta z orzechami. Uwielbiam takie wieczory, ale żeby takie były trzeba upiec ciasto. Poniżej przedstawię Wam kilka moich przepisów na wypieki z orzechami, często je piekę więc są sprawdzone i udadzą się każdemu. Można wybrać z pośród prostych np. tartę czy batony lub trochę trudniejsze i bardziej pracochłonne przekładane ciasto i ucierane. Orzechy są niestety dość drogie, ale są również bardzo zdrowe. Warto po nie sięgać i używać nie tylko do wypieków, może je tak po prostu chrupać. Poniżej przedstawię Wam kilka moich przepisów. Zapraszam :)


Kilka ciekawostek o orzechach:

-orzechy włoskie są bardzo kaloryczne, ale są to zdrowe kalorie

-zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe

-pomagają obniżyć cholesterol

-działają przeciwzakrzepowo

-podnoszą odporność

-działają przeciwnowotworowo

- zawierają dużo białka

-poprawiają układ krążenia

-doskonale wpływają na pracę naszego mózgu

-pomagają zwalczać nadpotliwość

- mają duże zastosowanie w kosmetyce

-łagodzą kłopoty żołądkowe

 


Moje propozycje ciast z orzechami włoskimi:


1. Ciasto miodowo-orzechowe.

Kruchy placek pachnący miodem i orzechami. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Możemy go upiec gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Zapraszam:)

 Orzechy włoskie-propozycje ciast.

Składniki:


Ciasto:

20 dag mąki tortowej

10 dag masła lub margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 żółtka

3 łyżki miodu prawdziwego


Piana:

2 białka

1 łyżka miodu prawdziwego

2 łyżki cukru

szczypta soli

1 łyżka wiórek kokosowych

5 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich


Dodatkowo:

2 łyżki wiórek kokosowych

mąka pszenna do posypania stolnicy

4-5 łyżek marmolady

1 łyżeczka masła do posmarowania tortownicy


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, posmarowanej masłem. Nakłuwamy widelcem.


2. Tak przygotowane ciasto smarujemy równomiernie marmoladą.


3. Białka przekładamy do miski, następnie ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, miód i orzechy. Delikatnie mieszamy. Przygotowaną pianę wykładamy na ciasto.


4. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie po upieczeniu jeszcze gorące posypujemy wiórkami kokosowymi. Studzimy, po tym czasie kroimy i podajemy.


5. Smacznego życzę.

 

2. Ciasto baton orzechowy.

Ostatnio dostałam dużo orzechów i wpadłam na pomysł żeby przygotować takie oto batony, bardzo słodkie i bardzo pyszne. Najlepiej smakują gdy mocno stwardnieją, z karmelu zrobi się wtedy taka ciągutka. Zapewniam, że nie można się od nich oderwać. Miód i orzechy to bardzo pyszne połączenie. Zapraszam:)

Orzechy włoskie-propozycje ciast.
Składniki:


Ciasto:

półtorej szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru

1 jajko

1 łyżeczka sody

3 łyżki miodu prawdziwego

12,5 dag masła lub margaryny


Karmel:

1 szklanka orzechów włoskich ( drobno pokrojonych )

5 łyżek cukru

3 łyżki miodu prawdziwego

10 dag masła lub margaryny


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej folią aluminiową do pieczenia lub papierem. Ciasto nakłuwamy widelcem.


2. Składniki wkładamy do garnka, chwilę gotujemy, aż masa będzie gęsta i jednolita. Tak przygotowany gorący karmel wykładamy równomiernie na ciasto.


3. Ciasto pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczony placek studzimy i kroimy w wąskie batoniki.


4. Smacznego życzę.

 

3. Ciasto ,, Snikers ''

Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie, przepisałam go wiele lat temu z jakieś książki kulinarnej, do przepisu wprowadziłam własne zmiany. Ciasto wyszło mi niezwykle pyszne. Każda warstwa do siebie idealnie pasuje. Co prawda jest przy nim trochę pracy, ale warto się poświęcić, bo szybko znika. Zapraszam:)

Orzechy włoskie-propozycje ciast.
Składniki:


Ciasto kruche:

2 szklanki mąki tortowej

20 dag masła lub margaryny

5 żółtek

1 kopiasta łyżka śmietany 12 %

pół szklanki cukru pudru

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia


Ciasto orzechowe:

20 dag orzechów włoskich

5 białek

3 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki cukru


Ciasto kokosowo-bezowe:

5 białek

1 szklanka cukru

szczypta soli

20 dag wiórek kokosowych


Krem:

5 żółtek

2 budynie waniliowe proszku

1 łyżka cukru waniliowego

pół szklanki cukru pudru

2 szklanki mleka

30 dag masła lub margaryny


Polewa:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

gorąca woda ( niewielka ilość )


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

dowolna dekoracja


Wykonanie:


1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie równe części, następnie każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, następnie ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15- 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone placki studzimy.


2. Ciasto orzechowe: Połowę orzechów drobno kroimy, a drugą połowę mielimy w maszynce. Białka ubijamy z cukrem, aż cukier się rozpuści, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony placek studzimy.


3. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy z cukrem i szczypta soli do rozpuszczenia się cukru, wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, pieczemy w temperaturze 170 stopni, aż ciasto bezowe będzie zrumienione i chrupiące około 35-40 minut. Następnie studzimy.


4. Krem: Żółtka dokładnie mieszamy z połową mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy budynie z żółtkami przez gęste sitko, energicznie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy zimny krem żółtkowy i dokładnie ucieramy. Krem dzielimy na trzy równe części.


5. Przekładanie: Na jeden kruchy placek smarujemy smarujemy jedną część kremu. Kładziemy placek kokosowy, smarujemy drugą część kremu. Kładziemy placek orzechowy i smarujemy trzecią część kremu, kładziemy placek kruchy. Lekko dociskamy.


6. Polewa: Cukier i kakao mieszamy w garnku z niewielką ilością gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez kilka chwil, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista. Tak przygotowaną polewą, jeszcze ciepłą smarujemy ciasto.


7. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej kroić na drugi dzień. Ciasto dowolnie dekorujemy: np. wiórkami kokosowymi, orzechami, cukrową posypką.


Warstwy od dołu:

kruchy placek

krem

kokosowy placek

krem

orzechowy placek

krem

kruchy placek

polewa

dekoracja

 

4. Ciasto bakaliowe z polewą czekoladową.

Pyszne pełne bakalii ciasto. Nie wymaga dużo pracy, a jest idealne do popołudniowej kawy. Zapewniam, że jak je upieczecie to będzie szybko znikać z talerza. Podczas pieczenia po domu unosi się pyszny zapach. Zapraszam :)

Orzechy włoskie-propozycje ciast.
Składniki:


Ciasto:

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

5 jajek

3 szklanki mąki tortowej

1 szklanka orzechów włoskich

1 szklanka rodzynek

20 dag wiórek kokosowych

pół szklanki mleka

10 dag mlecznej czekolady

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej


Dodatkowo:

10 dag mlecznej czekolady

orzechy włoskie do dekoracji


Wykonanie:


1. Orzechy kroimy na małe kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.


2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wlewamy olej i miksujemy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy, mleko, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, miksujemy na gładkie ciasto.


3. Do ciasta wsypujemy wiórki, czekoladę, rodzynki i orzechy, dokładnie mieszamy. ( Ciasto jest dość gęste, więc nie należy się przejmować).


4. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.


5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy nią ciasto, dekorujemy połówkami orzechów i odstawiamy do zastygnięcia.


6. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy.


7. Smacznego.

 


Smacznych inspiracji życzę.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak