Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Orzeszki

Ciasteczka przypominające kształtem orzeszki ,nadziewane masami np. budyniową ,tak jak u mnie. Pieczenie orzeszków stałą się tradycją odkąd rodzina obdarowała mnie formą do pieczenia :)

Ciasteczka piekę dzień przed Wigilią ,nadziewam i chowam , przed rodzinką :) bez schowania nie doczekają Świąt .

Dla mnie najsmaczniejsza masa budyniowa , nadziewałam również masą kajmakową ,nutellą ,wszystkie smakują rewelacyjnie .PYCHA :)

                                     ♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠

  • mąka 2,5 szklanki
     
  • masło 150 gram
     
  • jajka 2 sztuki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
     
  • ocet 1 łyżeczka
     
  • wiórki kokosowe 1/2 szklanki
     
  • czekolada mleczna 100 gr
     
  • masa do orzeszków:
     
  • budyń śmietankowy 1 opak.
     
  • masło 100 gram
                                                                                              
    Z proszku budyniowego sporządzamy budyń( w/g przepisu podanego na opakowaniu) ,dodając do ciepłej masy 100 gram masła.odstawiamy do ostudzenia(lodówka) , w tym czasie masa zgęstnieje.

    białka ubijam na sztywno.

    Do robota dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz masło(temp. pokojowa),mieszam w międzyczasie dodaję żółtka oraz ocet, na koniec delikatnie dodaję pianę z białek.ciasto odstawiam na 1 godz. do lodówki.
    nagrzewam formę do orzeszków ,w każdą dziurkę wrzucam kawałeczki ciasta i zamykam formę na początku przytrzymując rączki i tak postępuję z całym ciastem.

    Zimne orzeszki nadziewam masą budyniową .

    Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej .

    Każdy orzeszek maczam w ciepłej czekoladzie a następnie obtaczam w wiórkach kokosowych.

 Orzeszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak